Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana půdy.
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SK 27. leden 2010 – Praha 28. leden 2010 – Brno Bentonitové rohože (GBR-C) Řešení izolace strmých svahů na.
PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
Rekultivace Skládek Kruh: 205.
Monitorování výuky odborných předmětů
Rekultivace krajiny po těžbě uhlí
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
Rekultivace krajiny po těžbě uhlí
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Současný systém managementu skládkování v MSK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA DALOVICE PŘEDSTAVUJE NOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROJEKT V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ v KARLOVARSKÉM KRAJI TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Trasování lesních cest
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ZLEPŠENÍ KVALITY ZÁKLADOVÉ PŮDY_S4
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
Možnosti, jak splnit zákonnou povinnost - zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů…
ČESKO a jeho krajina.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Kompresní stanice Jirkov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Pěstování biomasy RRD – náklady a výnosy
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Vzdělávací akce s názvem
Právní režim ochrany půdy
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

Rekultivace skládek Kruh: 205

Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v souladu s územně technickou dokumentací. Rekultivace skládek se provádějí podle normy ČSN "Uzavírání a rekultivace skládek". Rekultivace skládek

Uzavírání a rekultivace skládek Uzavření skládky je souhrn prací a opatření prováděných na skládce následně po ukončení skládkování odpadů.

Technická opatření, která musí bezprostředně následovat po ukončení skládkování na skládce nebo její části jsou:  úprava tvaru skládky  uzavření a rekultivace povrchu  provozování uzavřené skládky včetně monitorování

Předpokladem existence každé řízené skládky je, že bude po skončení své životnosti odborně rekultivována, aby časem splynula s okolní krajinou. Rekultivaci musíme mít na zřeteli již při projektování a provozu skládky.

Rekultivační technologie Zemědělská Lesnická Rekreační – zahrady, koupaliště, parky... Ostatní – staveniště, letiště, golfová hřiště

Po skončení ukládání se nejprve provádí technická rekultivace (urovnání povrchu, plynová drenáž, zatěsnění povrchu, krycí vrstva zeminy) a následně rekultivace biologická.

Technická rekultivace hrubé terénní úpravy prováděné těžkou mechanizací konečné terénní úpravy a zemní práce návozy a převozy zemin, manipulace se zúrodnitelnými zeminami výstavba a údržba účelových komunikací na rekultivovaných plochách svahování výstavba odvodňovacích a stabilizačních prvků

Bilogická rekultivace rekultivační agrocyklus od návozu ornice až po sklizeň zelené hmoty (sběr kamení, opatření ke zlepšení fyzikálně - chemických vlastností půdy a obnově struktury půdy, orba, příprava půdy pro setí, ošetřování a hnojení porostů, sklizeň zelené hmoty) zakládání a ošetřování lesních porostů (výsadby, okopávky, ochrana proti poškození zvěří, prořezávky a tvarové řezy, přihnojování

Rekultivační modely M1 - utěsněná skládka M2 - mezitěsněná skládka M3 - otevřená skládka M4 - systém kruhového valu M5 - zakrytá skládka M6 - polootevřená skládka

M1 - utěsněná skládka

M2 - mezitěsněná skládka

M3 - otevřená skládka

M4 - systém kruhového valu

M5 - zakrytá skládka

M6 - polootevřená skládka

Hrubé terenní úpravy

Pokládání izolační vrstvy

Pokládka drenážní vrstvy

Pokládka rekultivační vrstvy

Biologická rekultivace

Použitá literatura Kreníková V.: Odpadové hospodářství, FŽP UJEP Ústí nad Labem, 1999c MEGA a.s. Rekultivace skládek odpadů [online]..