Program obnovy rodiny Spolek pro obnovu venkova Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
SPOV - POR Úvod Odkud, proč a nač je všechno zlé, veškerá bolest, neštěstí, války a pohromy? To nevyložím. Nedovedu vyložit… poctivě vyložit k čemu slouží.
Program obnovy rodiny Spolku pro obnovu venkova ČR Předmluva 10 tématických okruhů (schváleno schůzí Spolku 7. června 2011) Aktivity Spolku (vzato na vědomí.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Rodina.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Společenská odpovědnost organizací
Zdravá škola.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Spolupráce, která přináší plody
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Model transkulturní péče
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Subjekty a objekty veřejných politik
„Jsme rovnocenní partneři“
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Síť Mateřských center o.s.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Program obnovy rodiny Spolek pro obnovu venkova Svaz knihovníků a informačních pracovníků

Cíl projektu Obnova rodiny a jejich tradičních hodnot SPOV je přesvědčen, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát důležitou roli při obnově rodiny a s tím souvisejících vztahů, v celé naší společnosti Dobře fungující rodiny mají pozitivní roli při obnově a stabilizaci života na venkově

Rodina základ ekonomické prosperity státu organická jednotka pro výchovu dětí místo pozitivních vzorů (odpovědná volba partnera, dlouhodobé soužití, společné řešení konfliktů a hledání vzájemné shody, úcta, empatie) vzájemný vztah rodiče – děti a jeho utváření, od početí do smrt

Program obnovy rodiny Rodina a Veřejná správa Rodina a Legislativa Rodina a Škola Rodina a Zdravotnictví+Sociální péče Rodina a Média

Program obnovy rodiny Rodina a Vzory Rodina a Bioetika + Psychologie Rodina a Práce Rodina a Prostředí pro život Rodina a Trvalé hodnoty

Rodina a Veřejná správa Pomoc veřejné správy rodině při řešení rodinných konfliktů, napomáhat zachování rodiny bez zasahování do intimity a autonomie rodiny Poradensky a mediačně ztížit proces rozvodu, získat tak lhůtu k vyřešení rodinných problémů – znevýhodnit iniciátora rozvodu, zachovat i po rozvodu péči obou rodičů Dosáhnout toho, aby rodina byla celospolečensky i politicky uznána nejen jako zdroj morálních kvalit společnosti, ale také základní nástroj ekonomické prosperity státu

Rodina a legislativa Rodina je autonomním subjektem, zaslouží si ochranu a podporu státu a společnosti Právo na manželství a rodinu je nedělitelné. Muž v roli otce, žena v roli matky jsou garanty výchovy a štěstí dětí Usilovat o zakotvení úcty a řádu do legislativy.Změnit současné „prorodinné zákonné normy“, které nedávají předpoklady pro harmonické manželství

Rodina a Škola Rodinná formace je kulturním dílem a východiskem vzdělání Na ně navazuje vzdělání školní jako kulturní statek, s odvoláním na dílnu lidskosti J.A.Komenského V obou institutech se máme kromě dovedností,znalostí a dalších schopností – učit i celostnímu chápání života. Dítě = osobnost Klást důraz na dobrou funkci venkovských škol a jejich neformální spolupráci s rodiči

Rodina a Zdravotnictví + Sociální péče Lidé nesou hlavní odpovědnost za své zdraví – důležitost prevence Nutná dostupnost lékařské péče Diskutabilní péče o děti v dětských domovech, namísto v rodině či náhradní péči Péče o seniory – v rodině či v domovech pro seniory Zlepšit prevenci zdraví, hledat rezervy v prorodinné sociální péči

Rodina a Média Slabé až negativní formativní působení médií na rozvoj osobnosti Problematický a neodpovědný obsah šířených informací, především negativních Vlna nových médií – mobily, počítače, internet – nejsou-li kontrolovány, mohou prohlubovat negativní působení Nastavit zrcadlo destruktivnímu vývoji, poukázat na ozdravující účinek funkční rodiny

Rodina a Vzory Úloha žen a mužů v rodině – jsou odlišní, plní různé úkoly Otec – komunikace s vnějším světem Matka-strážce a garant vnitřního uspořádání rodiny Podporovat nezastupitelnou roli rodičů (Den otců, Den matek) Rovnoprávné postavení rodičů, nikoli boj o moc – neslučitelné s výchovou

Rodina a Bioetika Psychologie Adaptace dítěte v prenatálním stavu Co ovlivní embryo a plod v těle matky, má dopad i na život několika dalších generací Respektovat bioetické principy a zákonitosti psychologie a vštěpovat je budoucím rodičům již od dětství Podporovat osvětu na všech úrovních

Rodina a Práce Rodina, společenský a hospodářský systém se vzájemně doplňují a podporují Svět práce, podnikání a konzumismus – není přátelský rodinnému životu. Upřednostňování zaměstnání před rodinným životem, vede ve svém důsledku k národohospodářským ztrátám Sladit zaměstnání, podnikání a občanské aktivity s rodinným životem Usilovat o rozšiřování podniků přátelských rodině

Rodina a Prostředí pro život Člověk jako zboží, dítě jako překážka seberealizace v tržním prostředí, manželství jako předmět majetkových smluvních vztahů Stabilita a zodpovědnost ve vztazích = základ stability a zodpovědnosti v hospodaření Prosazovat stabilitu a zodpovědnost jako základní principy funkční rodiny, jež přispějí k utváření stability ve společnosti

Rodina a trvalé hodnoty V dnešní společnosti se vyskytuje deficit historicky prokázaných trvalých hodnot Tradiční funkční model rodiny se prudce mění na nefunkční Vytrácejí se pojmy slušnost, odpovědnost, úcta, pokora, důvěra,víra Prosazovat osvětu vytvářející přátelské prostředí pro rodinu Podporovat instituce tyto hodnoty nabízející Spolupráce s církvemi jako přirozenými ochránci Rodiny

Manuál pro starosty Zřídit v obci samostatný orgán zabývající se rodinnou problematikou Zmapovat situaci rodin v obci a současný stav podpory rodiny Zmapovat místní Program obnovy rodiny

Manuál pro starosty Vyčlenit finanční prostředky na vlastní realizaci POR v rozpočtu obce a hledat další zdroje financování Vlastní realizace POR – zveřejnění záměru (obecní zpravodaj, webové stránky, informační tabule,hledání partnerů (neziskové organizace, podnikatelé, církve, knihovny, školy) Publikování v regionálním i celostátním tisku – zveřejnit úspěšné akce

Realizace POR Základem může být 10 oblastí podle celostátního POR Může být orientován na jednotlivé vývojové fáze rodin a jejich potřeb Děti a mládež- vzdělávání, volný čas Rodiny s dětmi – malé děti, problémy menšin, handicapovaní Senioři – aktivní, nemohoucí, osamělí

Realizace POR Stanovení cílů a opatření v oblasti Přímá finanční pomoc v oblasti rodinné politiky (podpora rodin a také organizací zabývající se rodinnou problematikou) Podpora rodinné infrastruktury (dětská hřiště, sportovní a relaxační areály, klubovny, mateřská centra, bydlení pro rodiny, „školky“ pro seniory Podpora služeb a aktivit v oblasti rodinné problematiky

Jak mohou pomoci knihovny ? Poskytnout prostory Společné akce pro děti a seniory Akce pro maminky a děti Akce pro celé rodiny Zpřístupňování regionální literatury Dokumentace jednotlivých akcí obce Propagace projektu POR – výstavy, plakáty, materiály

Závěr Ať je naše snažení úspěšné a podobá se procházce rozkvetlým sadem Daniela Wimmerová