Metody kvalitativního výzkumu 9. Mentální mapy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Politologie jako věda Politika moc
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Interview žánrové rozpětí metoda práce oblasti využití.
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Základní principy geografického výzkumu
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Public relations Obsah a struktura inovovaného předmětu Projekt 1098/ inovace výuky studijního předmětu public relations financovaný z prostředků.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Metodologické orientace
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Pavel Vyleťal Autor: Roman Lachowicz Motivace Jana Beera a jeho projekt sekundárního vzdělávání v penitenciární praxi
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Regionální politika EU v období
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Sociologie pro SPP/SPR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Krajina kolem nás START: Hraniční přechod Hartava-Hrádek nad Nisou 21
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Síť Mateřských center o.s.
Geografie Krajinná sféra
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Úvod do psychologie II. přednáška
Témata kognitivní psychologie
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Metody kvalitativního výzkumu 9. Mentální mapy Co jsou a k čemu jsou mentální mapy ? Lynchovo image města Lefevrovo rozšíření teorie a metody Jak se mentální mapy tvoří a analyzují Příklad sociologického výzkumu z našeho prostředí

Mentální mapy Co jsou a k čemu jsou ? jsou vlastní symbolickou re-prezentací prostorových vztahů "zvnitřněným obrazem prostředí" („symbolické miniatury“) Mapují vztah lidí k/s jejich sociálně-ekologickému prostředí umístění a pohyb v něm a s ním vyjadřují jak lidé využívají prostor jak si ho osvojují či přivlastňují a co to pro ně znamená.   

Mentální mapy Obraz města Kevina Lynche (The Image of the City, poprvé vydáno 1960) „Obrazivost“ („imageability“) podporuje strukturaci, identifikaci i orientaci ve městě Obraz má pro člověka praktickou, poznávací i emoční hodnotu. Obrazy jsou subjektivní (jedinečné) a intersubjektivní (sdílené). Uspořádané prostředí („ordered environement“) Má-li mít mapa praktickou orientační hodnotu musí být: čitelná + otevřená změně + komunikovatelná druhým

Mentální mapy Obraz města Kevina Lynche Typy elementů: uzly-obvody-dominanty-hranice-trasy Node – District – Landmark – Edge – Path Analýza především komparativní: porovnávali „objektivní“ profesionální a laické „subjektivní“ image kolektivní (sdílený) image a jeho rysy a strukturaci Cíl: predikovat „veřejný obraz“ města zlepšit orientaci ve městě Normativní přístup

Mentální mapy Image města Kevina Lynche Lynch kombinoval následující metody: „Office interview“, kdy kombinoval rozhovor o tom, co pro subjekty město znamená s prosbou, aby je popsali slovy a nakreslili mapu (centra).   Interview nad fotokolekcí různých objektů, - jak je znají, podle čeho rozeznají, nakolik jsou „přirozené“, integrální součástí okolí... „Eskortní procházka“, kdy dobrovolník prochází se subjektem jeho obvyklou trasu s diktafonem a fotoaparátem Vysvětlení cesty po dotazu jak se dostanou odněkud někam.

Mentální mapy: Obraz města Kevina Lynche T y p y e l e m e n t ů: trasy, obvody, uzly, hranice, dominanty

Mentální mapy Image města Kevina Lynche

Mentální mapy Etnometodologický obrat Porozumět etnometodám Vývojově se lidé vzdálili instinktivní orientaci v prostředí a vyvinuli složité symbolické systémy orientace Příklad: Diametrální rozdíly v orientaci byly zjištěny mezi „přírodními národy“ a takzvaně vyspělými moderními národy, často se ti vyspělejší učili orientační etnometody od „zaostalých“ (např. při prvním přechodu Clarka a Smitha přes americkou pevninu je vedla těhotná indiánka, která pak byla zpodobněna na první americké minci).

Mentální mapy Lefevrovo rozšíření teorie a metody Lefevre, H.: The production of space. Oxford. Blackwell 1991 Mentální mapy: symbolické reprezentace žitého prostoru vzniklé praktickým dialogem lidí s prostorem (fyzickým, sociálním, ale i prostředkovaným symbolicky medii – plány, mapami). Prostor: praxe - komunikace - identifikace

Mentální mapy Užití metody – příklad sociologického výzkumu Spalová, B.: Hraniční prostor. Žitý prostor obyvatel česko-německého pohraničí. FFUK Praha, Ústav etnologie 2000 (Diplomová práce) Předmět: Studuje identifikace lidí na obou stranách státní hranice (nyní Euroregionu Nisa), hranice do devadesátých let nepropustné, v Trojmezí (v oblasti Lužických hor). Metody: Mentální mapy a biografické interview (životní a rodinné historie).  

Mentální mapy Johanův komunikační prostor

Mentální mapy Johanova mentální mapa

Mentální mapy Komunikační prostor pí Kohoutové

Mentální mapy Mentální mapa pí Kohoutové

Mentální mapy Mentální mapa pí V. – matky

Mentální mapy Mentální mapa šestnáctiletého V. – syna

Mentální mapy Doporučená literatura Černoušek, M.1992. Psychologie životního prostředí. Praha:Karolinum Drbohlav, D. 1991. Mentální mapa ČSFR. Sborník české geografické společnosti, 3, 163-176 Hynek, A. 1994. Mentální mapy kulturní krajiny. In. Kol. Krajina jako domov. Praha Lefebvre, H.1991. The Production of Space. Oxford. Blackwell Lynch, K. 2004. Obraz města. Praha: Polygon Norbert-Schulz, Ch. 1994. Genius loci: K fenomenologii architektury. Praha: Odeon Sapir, E. Language and Environement. American Anthropologist, Vol 14, 1912 Svobodová, H. 1994. Sociální orientace v prostoru In: Kol. Krajina jako domov. Praha Spalová, B.2000 Hraniční prostor. Žitý prostor obyvatel česko-německého pohraničí. FFUK Praha, Ústav etnologie (Diplomová práce) Spalová, B. 2003 Když to pude, já se vocaď nehnu (lokální a regionální identita kulturních elit v pohraničí). In. Regionální identita obyvatel v pohraničí. SoÚ AV Č Praha Thagard, P. 2001. Úvod do kognitivní vědy Praha: Portál