Vývoj výpočetního modelu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj výpočetního modelu
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Připojení k internetu.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Základy databázových systémů
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
USB porty a jejich využití
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
© 2010 IBM Corporation Stanislav Michelfeit, IBM IDC ČR, Služby – výzkum a výuka IT jako služba SSME - Service – Science, Management and Engineering =
Distribuované ZOS kraje aneb příspěvek k úvahám o možnostech operačního řízení ZZS v rámci kraje MUDr. Ondřej Franěk, ZZS HMP – ÚSZS.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy Počítačů.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Historicky nejstarším výpočetním modelem - pochází z doby prvních počítačů, které neumožňovaly svým uživatelům interaktivní styk s jejich úlohami, místo.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Dělení podle topologie
Databázové systémy Architektury DBS.
Zavádění a údržba informačních systémů
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Výpočetní modely - /zdroj Peterka/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_050 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Licence WinFAS Skalský dvůr Licence Licence umožňuje provoz IS WinFAS dle následujících kategorií: režim provozu - časové rozlišení licenční.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-02.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Mikroprocesor.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Správa IS ve velkých organizacích Autor: Jiří Drábek Vedoucí práce: Ing. Vladimír Beneš Oponent: Ing. Tomáš Melichárek Autor: Jiří Drábek Vedoucí práce:
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Virtualizace a cloudy v dnešním IT Milan Brych / Orgis IT.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
 Jak zaměstnanci tráví pracovní dobu?  Zneužívají vaši techniku k vlastnímu podnikání?  Tisknou soukromé dokumenty?  Vynášejí interní data ke konkurenci?
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Internet - historie.
Operační systémy Vývoj počítačů
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
Remote control, využití v teleKonzultaci
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Vývoj výpočetního modelu Výpočetní technika I Vývoj výpočetního modelu

Informační zdroje Vývoj výpočetního modelu eArchiv – archiv článků a přednášek Jiřího Peterky

Co je výpočetní model? Ucelená představa o tom, kde jsou aplikace uchovávány jako programy a kde skutečně běží, zda (a jak) jsou aplikace rozděleny na části, jak tyto části vzájemně spolupracují, kde a jak se uchovávají a zpracovávají data, kde se nachází uživatel, jakým způsobem komunikuje se svými aplikacemi. Časový vývoj výpočetních modelů dávkové zpracování model host/terminál izolované osobní počítače model file-server/pracovní stanice model klient/server

Dávkové zpracování Vynucený dobou (nemožnost propojení počítačů, jednoúlohové zpracování, vysoké náklady a potřeba „kolektivního“ využití výpočet. techniky) Princip fungování: vytvoří se program a přidají se data, která se mají zpracovat tento balíček tvoří jednu dávku, tzv. job, který je zařazen do fronty počítač zpracovává joby podle pořadí ve frontě výsledkem zpracování je výstupní sestava Nevýhody: chybí interaktivita, doba celého procesu může být dlouhá. Výhody: dobré vytížení zdrojů, vhodné pro intenzivní výpočty.

Dávkové zpracování

Model host/terminál Jeden počítač zpracovává, uživatelé jsou připojeni přes terminály (obrazovka + klávesnice) Vznikl jako reakce na neinteraktivnost dávkového zpracování Dokáže zajistit uživatelům přímý kontakt se zpracovávanou úlohou a to více uživatelům současně Výhody: snadná správa (vše na 1 místě – hostu), nízké nároky na množství přenášených dat Nevýhody: nízký uživatelský komfort (znakový režim terminálu), možný nízký podíl výkonu, který připadá na jednoho uživatele, nutnost sdílení systémových zdrojů s ostatními uživateli.

Model host/terminál

Terminálová emulace

Izolované osobní počítače Tento model se uplatnil v okamžiku, kdy počítače zlevnily natolik, že každý uživatel mohl mít svůj PC Počítače nejsou vzájemně nijak propojeny Výhody vyšší komfort, nezávislost na ostatních. Nevýhody chybí možnosti sdílení aplikací a hlavně dat, drahé periferie nelze koupit všem.

Izolované osobní počítače

Model file-server/pracovní stanice Pracovní jsou stanice připojeny k serveru, kde jsou jsou uložena sdílená data i aplikace. Uživatel spouští aplikace a získává data z file-serveru. Data se zpracovávají na pracovních stanicích. Soukromá data a aplikace jsou uloženy přímo na pracovní stanici. Výhody: oproti izolovaným počítačům lze sdílet data a aplikace. Nevýhody: velké zatížení sítě především přenášenými daty.

Model file-server/pracovní stanice

Model klient/server Zatím optimální řešení Klient (prac. stanice) posílá serveru požadavky na zpracování, server provádí zpracování a vrací pouze výsledek. Výhody: trvá možnost sdílení, navíc však menší zatížení sítě. Nevýhody: klient není univerzální (různý pro různé aplikace), časem potřeba aktualizovat klienta, tím narůstají náklady na správu.

Model klient/server

3vrstvá architektura klient/server s využitím WWW

Network-centric computing Uživatel pracuje na levném bezdiskovém počítači NC (Network Computer) bez jakéhokoliv předinstalovaného SW. Programy se před spuštěním musí stáhnout po síti, totéž platí pro data. Data se nezpracovávají v místě uložení. Model se neprosadil především proto, že ve své době (cca 1996–2000) nebylo k dispozici spolehlivé, levné a rychlé internetové připojení, které je pro tyto účely nezbytné, v důsledku poklesu cen PC nebyly ceny NC o mnoho nižší.

Cloud computing Aplikace a data na serveru, přístup k nim pomocí webového prohlížeče nebo jiného klienta. Výhody: uživatel se nestará o údržbu, aktualizace ani rozšiřování SW ani HW, možnost připojení z různých zařízení připojených k Internetu, potenciálně vyšší výkon na klienta a lepší zabezpečení, než u běžného PC, pay as you go (uživatel zaplatí jen to, co spotřebuje)  nižší cena díky sdílení HW/SW s ostatními uživateli.

Cloud computing Nevýhody: závislost na poskytovateli (např. problém volby verze SW), kontrolu nad aplikacemi i daty má jiná firma, veškerá data proudí po Internetu  bezpečnost, SW má často méně funkcí, horší stabilita a pomalejší odezva (závislost na kvalitě připojení). Příklad: Google Apps

Další výpočetního modely Model agent/manažer speciální, pro aplikace z oblasti správy sítí Plně distribuovaný model části aplikace jsou „roztroušeny“ po síti

Tlustý klient vs. tenký klient Tlustý klient, typicky PC: obsahuje nainstalovaný OS a mnoho dalších aplikací, vyšší cena, obtížná údržba, vyšší spotřeba el. energie. Tenký klient, typicky NC: bezdiskový počítač, který aplikace i dat stahuje po síti, nižší cena, prakticky bez údržby, nižší spotřeba el. energie.