Novela standardů VKIS 10.11.2010 Praha Sekce SDRUK pro RF Národní knihovna ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Města ČR – orientace na mapě
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově.
Nový standard pro veřejné knihovny Knihovny současnosti 2011 České Budějovice Národní knihovna ČR
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Měření kvality a výkonu činnosti veřejných knihoven: příklad německého Bibliotheksindex Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
Benchmarking rozšířené působnosti obcí 3. typu Jana Voldánová, Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s.
Sídla ČR.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Partnerství Úřadu práce ve Vsetíně v projektech financovaných z Evropských strukturálních fondů.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Vsetín Národní knihovna ČR
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktuální situace na trhu práce v Plzni a v Plzeňském kraji leden 2010 Ing. Zdeněk Novotný Úřad práce v Plzni Úřad práce v Plzni, 9. února 2011
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
VY_32_INOVACE_Vac_III_09 Sídla ČR
Ministerstvo financí ČR červen 2011
PORADA RF Holasovice
Sídla ČR.
Transkript prezentace:

Novela standardů VKIS Praha Sekce SDRUK pro RF Národní knihovna ČR

Hlavní témata  Současný stav přípravy novely standardu VKIS  Pojetí standardu, kategorizace knihoven  Plnění a problémy stávajícího standardu  Návrhy na nové indikátory

Jaký je současný stav přípravy  Sběr zahraničních zkušeností  Pracovní skupina – 31 členů  Anketa  Pojetí standardu + nastavení standardu  Kategorizace knihoven  Návrhy na zrušení indikátorů  Návrhy na nové indikátory  Analýza statistický dat benchmarking

Pojetí standardu  Hodnoty stanovené standardem VKIS definovat jako optimální  Jejich dosažení garantuje dobré podmínky pro poskytování VKIS  Standard slouží jako srovnávací bod  Má být kvalitní sám o sobě  Analýza statistických dat  Hodnocení expertů  Kvalitní standard motivuje nebo demotivuje?

Kategorizace knihoven Dva problémy  Profesionalizované a neprofesionalizované knihovny  Knihovny ve velkých městech nad obyvatel Počet obyvatelPočet knihoven ?????????? Do až až až až až až až Více než

Rozdělení kategorie nad 40 obyvatel (26 měst) PočetMěstoObyvatelé 1Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno69906 PočetMěstoObyvatelé 1Most Karviná Frýdek-Místek Opava Děčín Teplice Karlovy Vary Jihlava Chomutov Přerov Mladá Boleslav Prostějov Jablonec nad Nisou Najdou se odlišnosti? Jsou tyto knihovny srovnatelné?

Plnění a problémy stávajícího standardu

Průměr, medián, kvartil Průměr = 104 Medián1. kvartil2. kvartil

Provozní doba Indikátor: počet provozních hodin pro veřejnost týdně  Definice: provozní doba nejdéle otevřeného útvaru služeb  Není možné posoudit rozsah a kvalitu služeb  Nezohledňuje pobočky  Většina menších knihoven standard nesplňuje  Optimální přístup občanů k VKIS vyžaduje, aby knihovna byla otevřena v době maximálně vyhovující těm, kteří žijí, pracují a studují v místě jejího působení.  Podle situace v místě je vhodné stanovit proporce provozní doby v dopoledních a odpoledních hodinách a v sobotu a v neděli.

Provozní doba Pozitivní trend: rozšiřování provozní doby

Provozní doba

Možnosti  Ponechat standard ve stávající podobě  Drobné korekce na základě stanoviska expertů  Problém knihoven v malých obcích  Najít objektivnější kritérium pro hodnocení provozní doby

Návrh na změnu Počet obyvatel SoučasnýNávrh Průmě r 2009 Mediá n kvartil 2009 Průměr 2002 Do – až až 155 – až 2015 až až 2523 až až 3528 až až 4540 až až a více

Financování doplňování KF  Výdaj na doplňování knihovního fondu, tj. částka v Kč na 1 obyvatele obce vydaná na nákup knihovního fondu za jeden kalendářní rok.  Při stanovení výdajů na nákup knihovního fondu se doporučuje zajistit zvyšování částky na nákup knihovního fondu v návaznosti na zjištěnou inflaci v uplynulém roce.  Při hodnocení tohoto parametru se nezapočítávají knihovní jednotky získané dočasně z výměnného fondu, který je vytvářen v rámci příslušného regionu. To platí i pro výdaje na nákup výměnných fondů, které jsou hrazeny z dotace na výkon regionálních funkcí. Doporučená hodnota Celostátní průměr Částka v Kč/1 obyvatele

Výdaje na nákup KF na 1 obyvatele Trend: vzestup

Výdaje na nákup KF na 1 obyvatele +3 % -7 %

Navýšení standardu ,92,52,86,31 Meziroční inflace v % Současný stav NávrhCelostátní průměr Částka v Kč/1 obyvatele ,3

Objem přírůstku KF Trend: Pokles počtu knihoven, které splňují standard

Objem přírůstku KF Pokles objemu doplňování KF se týká především větších knihoven

Možnosti  Navýšení hodnoty standardu  Provázat počtu KJ a částky na nákup  Zvolit jiný indikátor  Procento obnovy knihovního fondu Méně objektivní – závislost na velikosti fondu  Počet přírůstků na obyvatele

Nový indikátor pro obnovu KF  10 % roční obnovy knihovního fondu ve volném výběru novými přírůstky.  Příklad: knihovna má knihovní fond o rozsahu kj., ročně by měla získat nových přírůstků.  Knihovna má nejméně 75 % knihovních jednotek ve volném výběru.  Jak hodnotit knihovny, které jsou závislé na výměnných fondech?

Volný výběr obměna KF % KJ ve VV Počet knihoven% , , , , , , ,2 Do 20%80,2 Bez VV3396 CELKEM % obnovy KF Počet knihoven%Doba obměny KF 6 a více %4498Obměna za let 5 - 5,991463Obměna za let 4 - 4,992565Obměna za let 3 - 3,994017Obměna za let 2 - 2, Obměna za let 1 - 1, Obměna za let Do 1 %88116Obměna za 100 a více let Bez obnovy KF, chyby CELKEM

Studijní místa Doporučená hodnota Počet obyvatel obcePočet studijních míst 1 – 5004 až až až až až až až 75 Více než a více

Stanice s internetem Doporučená hodnota Počet obyvatel obce Počet stanic 1 – 5001 až až až až až až 15 Více než a více Doporučená hodnota Počet obyvatel obce Počet stanic 1 – 5001 až až až až až až 20 Více než a více

Návrhy na nové indikátory

Prostorové zajištění knihovny  Stávající stav:  Obecné doporučení – Typizační směrnice MK z roku 1986  Počty studijních míst a počítačů s internetem  Dvě možnosti:  Aktualizace typizační směrnice – velmi nákladné  Obecné doporučení o velikosti plochy pro uživatele ve vztahu k počtu obyvatel - Německo

Prostory knihovny - SRN  Veřejné budovy vytváří podobu obce. Dodávají jí identitu, umožňují identifikaci s ní a zkvalitňují život v obci. Knihovny jsou těmi veřejnými místy v obci, které s odstupem vykazují nejvyšší návštěvnost. Slouží jako živoucí centra setkávání, studijní a pracovní místa pro jednotlivce i skupiny. Funkce knihovny, jako veřejného místa, se odráží v atraktivním vzhledu jejích prostor. Prostor a zařízení knihovny je sladěn s její funkcí. Indikátor pro prostor  Je stanoveno minimálně 60 m² plochy pro veřejnost na obyvatel spádové oblasti knihovny Definice prostorů pro veřejnost???

72. Plocha knihovny pro uživatele v m2  Definice  Zahrnuje celkovou užitnou plochu knihovny určenou návštěvníkům (v hlavní budově a pobočkách), např. volný výběr, studovny, čítárny včetně letních čítáren, přednáškové (divadelní) sály apod.  Nezahrnují se uzavřená skladiště, schodiště, vstupní prostory, sociální zařízení atd.

a více obyvatel Uničov Kuřim Kyjov Poděbrady Pelhřimov Vyškov Žďár nad Sázavou Hodonín Chomutov Hradec Králové

6000 – 8000 obyvatel Týniště nad Orlicí Letovice Světlá nad Sázavou Kaplice Odry Sedlčany Tišnov858569

5000 obyvatel Horažďovice Postoloprty Kdyně Rousínov Nýrsko Odolena Voda Hradec nad Moravicí Valašské Klobouky Rosice Brumov-Bylnice Fulnek594773

4000 obyvatel Velešín Jaroměřice nad Rokytnou Cvikov Pečky Rožmitál pod Třemšínem Votice Horní Suchá Police nad Metují Králíky Luhačovice Vamberk Bělá pod Bezdězem481587

3000 obyvatel Moravský Beroun Planá nad Lužnicí Březnice Rájec-Jestřebí Brtnice Velké Bílovice Zliv Brušperk Lišov Zbýšov Mosty u Jablunkova Borovany399873

2000 obyvatel Křemže Mladá Vožice Nové Sedlo Sedlec-Prčice Český Dub Jevíčko Morkovice-Slížany Konice Rajhrad Ivanovice na Hané Kostelec na Hané Koryčany293780

1000 obyvatel Horní Lideč Žihle Hnojník Městečko Trnávka Vlachovice Kunžak Světlá Hora Hrušky Dříteň Brodek u Prostějova Čkyně Horní Stropnice

Personální zajištění činnosti knihovny  Jaké zvolit kritérium?  Počet návštěvníků  Počet registrovaných uživatelů  Počet obyvatel  Jak se vyrovnat s různorodostí funkcí?  Knihovna jako půjčovna  Knihovna jako informační, komunitní a vzdělávací centrum  Jak řešit činnosti dodávané jako služba?  Úklid, řidiči, IT

Současný standard Vazba na provozní dobu  Rozsah provozní doby knihovny není totožný s celkovým objemem pracovní kapacity nezbytné pro zajištění činností knihovny.  Pracovní doba pracovníka knihovny v obcích do obyvatel by měla být orientačně o jednu třetinu delší než provozní doba knihovny. Ve větších knihovnách se přiměřeně přihlédne k celkovému rozsahu činností knihovny. Návrh: 0,5 úvazku odborného pracovníka na obyvatel

Služby knihoven na bázi ICT a internetu  Vlastní webové stránky – všechny knihovny  Online katalog knihovny na webu  Od které kategorie knihoven povinnost? Nad 500 obyvatel Nad 1000 obyvatel Nad 3000 obyvatel

Standard - doporučení: Všechny knihovny mají webovou stránku Standard: Od jaké velikostní kategorie má knihovna provozovat OPAK? Od 3000 obyvatel?

Spokojenost uživatelů – příklad SRN a VB  Spokojenost uživatelů se pravidelně zjišťuje pomocí ankety, minimálně každé 2 roky. Indikátor spokojenosti uživatelů  Více než 90 % uživatelů hodnotí služby knihovny jako dobré nebo velmi dobré (Velká Británie 94 %)  Více než 75 % dětí a mládeže hodnotí služby knihovny stupněm dobrý (Velká Británie 77 %)

Odborný rozvoj pracovníků knihovny  Koncepce celoživotního vzdělávání  Počet hodin vzdělávání na odborného pracovníka knihovny?  Regionální funkce: nabídka odborného vzdělávání (semináře, školení) v rozsahu 30 hodin všem knihovníkům profesionálních a v rozsahu 8 hodin všem knihovníkům neprofesionálních knihoven v kraji. Příklad SRN Indikátor pro personální rozvoj  Dalšímu odbornému vzdělávání je ročně na 1 pracovníka věnováno minimálně 3 % pracovních dní (6 pracovních dní při 5denním pracovním týdnu). (=48 hod.)

Další postup  Standard VKIS jako priorita nové koncepce  Nové indikátory, např. MVS, DODO  Pobočky  Směrnice pro veřejné knihovny IFLA  Diskusní seminář  Návrh úpravy standardu

Děkuji za pozornost