Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
M11: Duševní a průmyslové vlastnictví a jeho ochrana
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Karel Čada Průmyslověprávní informace Praha, Karel Čada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Ing. Dana Kreizlová patentový a známkový zástupce Od tvorby k využití Název projektu: Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně Registrační číslo projektu: CZ.1.05./3.1.00/
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Úřad Průmyslového Vlastnictví Česká republika Několik poznámek k ochraně technických.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Úřad průmyslového vlastnictví a Madridský systém
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
PATENTY, PATENTOVÉ DATABÁZE, SPOLUPRÁCE S PRŮMYSLEM Synergie, Pavlov Kamil Mareš.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
Ochrana duševního vlastnictví
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
Předkládá: Ing. Dana Kreizlová Ředitelka Centra transferu technologií Patentový a známkový zástupce CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ, Název projektu:
Ochrana duševního vlastnictví
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Organizace a řízení nadnárodních společností
patentový a známkový zástupce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_262.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Databáze Espacenet Využití bibliografických údajů u patentových dokumentů  právo přednosti  datum zveřejnění  patentová rodina  rešerše patentovatelnosti.
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Služby v oblasti průmyslového vlastnictví
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Patentové rešerše. Rešeršní a vyhledávací systémy a databáze.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
Publikace versus patenty, úskalí licencování
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Svět nanovláken.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií WWW.UPV.CZ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Ing. Miroslav Paclík

SYSTÉM PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANY Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík SYSTÉM PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANY KOMORY PATENTOVÝCH ZÁSTUPCŮ, ADVOKÁTŮ SOUDY Obecné, Správní Trestní CENTRA PATENTOVÝCH INFORMACÍ VŠVSMV UNIVERZITY INSTITUT ÚŘADU CELNÍ ORGÁNY ČESKÁ OBCHODNÍ ISPEKCE SÚKL ÚPV PATENTY UŽITNÉ VZORY PRŮMYSLOVÉ VZORY OCHRANNÉ ZNÁMKY LEGISLATIVA SPORNÁ ŘÍZENÍ PATENTOVÁ KNIHOVNA MEZINÁRODNÍ AKTIVITY

Další součást inovačního procesu tvoří: Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík CO JE TO INOVACE Průmyslová práva jsou pouze jedním ze stimulů vedoucím k inovaci. Bez nich se však jen stěží jiné faktory plynoucí z využití inovací objeví. Další součást inovačního procesu tvoří: výzkum a vývoj, přístup k finančním prostředkům, managerské schopnosti a dovednosti, rychlost a přístup na trhy, vytváření značky, marketing, obchodní řetězec a poptávka zákazníků

CO PŘIHLÁSIT K PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANĚ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík CO PŘIHLÁSIT K PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANĚ

PATENTOVÉ PŘIHLÁŠKY A UŽITNÉ VZORY ČESKÝCH PŘIHLAŠOVATELŮ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ PŘIHLÁŠKY A UŽITNÉ VZORY ČESKÝCH PŘIHLAŠOVATELŮ

PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL Podané přihlášky vynálezů - univerzity

PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÁ AKTIVITA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL Udělené patenty - univerzity

Bez vztahu k průmyslovým právům Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík STRATEGICKÉ PŘÍSTUPY K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU A VÝVOJE TECHNICKÉHO CHARAKTERU Bez vztahu k průmyslovým právům Vlastník nechce těžit z předmětného nehmotného majetku Každý může využívat shodné řešení, aniž je možné mu v tom bránit.   Někdy dokonce třetí osoba může takové řešení sama pro sebe přihlásit k ochraně.  

Kvalifikované zveřejnění Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík STRATEGICKÉ PŘÍSTUPY K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU A VÝVOJE TECHNICKÉHO CHARAKTERU Kvalifikované zveřejnění Vlastník nemá zájem na vlastní průmyslově právní ochraně, ale nepřeje si, aby pozdější zájemce mohl ke stejnému dílu či předmětu získat monopolní právo a plně z něho těžit.   Potom – zveřejnění s dostatečně jasným datem zveřejnění (časopis, veřejná přednáška..)   Neumožňuje v budoucnu strategickou pozici změnit a přihlásit dodatečně k průmyslově právní ochraně.

Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík STRATEGICKÉ PŘÍSTUPY K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU A VÝVOJE TECHNICKÉHO CHARAKTERU Utajení Vlastník má zájem na monopolním využití, má zájem s ním kvalifikovaně nakládat, nepřeje si možnost využívání třetích osob, nechce jít cestou průmyslově právní ochrany.

Průmyslově právní ochrana Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík STRATEGICKÉ PŘÍSTUPY K VÝSLEDKŮM VÝZKUMU A VÝVOJE TECHNICKÉHO CHARAKTERU Průmyslově právní ochrana Vlastník chce na určitém teritoriu monopolně nehmotný majetek využívat a jinak z něho těžit, chce mít právo každé třetí osobě užívání shodného řešení zakázat   Jedinou cestou je průmyslově právní ochrana   To vyžaduje velmi kvalifikované rozhodování o řadě otázek KDY ?  v rámci vývoje, po jeho ukončení, před zavedením na trh v každém případě, před zveřejněním JAK ?  patent, užitný vzor, průmyslový vzor KAM ?  tuzemsko, několik států, mnoho států KÝM ?  vlastními silami, osvědčeným zástupcem PROČ ?  export, licence, reklama ZA KOLIK ?  odměny původcům, odměny zástupcům, včetně zahraničním, správní poplatky registračním úřadům, náklady na udržování tohoto majetku

POŘIZOVACÍ NÁKLADY PATENTOVÉ OCHRANY V ČESKÉ REPUBLICE Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík POŘIZOVACÍ NÁKLADY PATENTOVÉ OCHRANY V ČESKÉ REPUBLICE SPRÁVNÍ POPLATKY ÚPV KČ 5.800,- PŘIHLÁŠENÍ KČ 1.200,- PRŮZKUM KČ 3.000,- UDĚLENÍ KČ 1.600,- NÁKLADY NA SLEDOVÁNÍ KČ 5.000,- AŽ 20.000,- ODHAD CELKOVÝCH NÁKLADŮ: (10 LET) KČ 55.000,- AŽ 80.000,- ODMĚNY PATENTOVÉMU ZÁSTUPCI (DO UDĚLENÍ PATENTU) KČ 25.000,- AŽ 35.000,- UDRŽOVACÍ POPLATKY (1. AŽ 10. ROK) KČ 20.000,-

POPLATKY - EVROPSKÝ PATENT Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík POPLATKY - EVROPSKÝ PATENT Přihláška podána do 8 států Doba udržování 10 let Správní poplatky EUR 4 300 Překlady EUR 11 500 Zastupování EUR 5 500 Udržovací poplatky EUR 8 500 CELKEM cca EUR 30 000

Smluvně nutno předem vyjasnit Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík SPOLEČNÝ VÝZKUM Smluvně nutno předem vyjasnit Kdo bude vlastnit či spoluvlastnit výsledky nehmotného charakteru Kdo bude přihlašovatelem předmětů průmyslových práv Kdo bude financovat průmyslově právní ochranu Kdo bude přivolovat k užití či převodu těchto práv Jak budou rozděleny výnosy Kdo bude řešit případné spory a kdo a jak je bude financovat

REŠERŠE NA STAV TECHNIKY Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠE NA STAV TECHNIKY První krok každého výzkumu optimalizace dosažení rychlého výsledku za přijatelnou cenu nevynalézat vynalezené používat specializovaných služeb Patentové databáze 1. obsahují asi 60 mil patentových spisů 2. jsou mimořádně dobře roztříděné – asi 70 000 skupin MPT - řada dokumentů patří do několika z nich 3. podávají mimořádně čerstvé informace – patentové přihlášky se zveřejňují po 18 měsících od vzniku práva přednosti 4. obsahují údaje plně vysvětlující podstatu řešení, aby průměrný odborník byl schopen takové řešení využívat 5. dostupné z podstatné části zdarma na internetu

PATENTOVÉ REŠERŠE – URYCHLUJÍ VÝZKUM, OMEZUJÍ VÝZKUM VYZKOUMANÉHO Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – URYCHLUJÍ VÝZKUM, OMEZUJÍ VÝZKUM VYZKOUMANÉHO

Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík

PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ

PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ

PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ

PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ

PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík PATENTOVÉ REŠERŠE – KLÍČ

REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR

REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR

REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠE – PRŮMYSLOVÝ VZOR

REŠERŠE – OCHRANNÁ ZNÁMKA Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠE – OCHRANNÁ ZNÁMKA

ESPACENET Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík ESPACENET

ESPACENET Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík ESPACENET

ESPACENET Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík ESPACENET

ESPACENET Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík ESPACENET

REŠERŠNÍ ZPRÁVA K EVROPSKÉMU PAT. DOKUMENTU Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík REŠERŠNÍ ZPRÁVA K EVROPSKÉMU PAT. DOKUMENTU č. 794 305

PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) 2007 - 2013 Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií Miroslav Paclík OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) 2007 - 2013 dnes ve 13.30 hod

Děkuji za pozornost a přeji hezký den… Miroslav Paclík Děkuji za pozornost a přeji hezký den…