DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Souborové systémy.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
Digitální učební materiál
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Manažerská informatika
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Databáze Úvod.
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Relační databáze.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Databáze.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Databázové modelování
Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY

2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM KTERÝ UMOŽŇUJE VYBÍRAT, PROHLÍŽET A AKTUALIZOVAT INFORMACE ULOŽENÉ PROSTŘEDNICTVÍM SŘBD DATABÁZE BÁZE DAT ULOŽENÁ DATA

3 POJEM DATABÁZOVÝ SYSTÉM

4 INFORMACE V BÁZI DAT ENTITY – ÚDAJE O OBJEKTECH REÁLNÉHO SVĚTA – SKLÁDAJÍ SE Z JEDNOTLIVÝCH POLOŽEK (NAPŘÍKLAD ENTITA OSOBA, POLOŽKY JMÉNO, PŘÍJMENÍ, RODNÉ ČÍSLO, ADRESA) VZTAHY – ÚDAJE O VAZBÁCH MEZI ENTITAMI – V MNOHA PŘÍPADECH JSOU DŮLEŽITĚJŠÍ NEŽ SAMOTNÉ ENTITY DOMÉNA – PŘEDSTAVUJE KATEGORII A TYP DAT, KTERÁ MOHOU BÝT ZAPSÁNA V URČITÉ POLOŽCE

5

6 SŘBD POSKYTUJE NÁSLEDUJÍCÍ SLUŽBY DEFINICE DAT – POSKYTUJE PROSTŘEDKY PRO DEFINOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ DATOVÉ ENTITY ÚDRŽBA DAT – UDRŽUJE ENTITU S TÍM, ŽE KAŽDÉMU JEJÍMU ČLENU VYHRAZUJE ZÁZNAM, SKLÁDAJÍCÍ SE Z POLOŽEK, POPISUJÍCÍ DÍLČÍ INFORMACE O TOMTO ČLENU. MANIPULACE S DATY – POSKYTUJE SLUŽBY, KTERÉ UŽIVATELI UMOŽŇUJÍ VKLÁDAT, AKTUALIZOVAT, RUŠIT A TŘÍDIT DATA V DATABÁZI. ZOBRAZOVÁNÍ DAT – MŮŽE POSKYTOVAT URČITÉ METODY PREZENTACE DAT UŽIVATELI. INTEGRITA DAT – POSKYTUJE METODU NEBO METODY PROZAJIŠTĚNÍ SPRÁVNOSTI DAT

7 ARCHITEKTURY SŘBD CENTRALIZOVANÉ SYSTÉMY SYSTÉMY PC SYSTÉMY KLIENT / SERVER DISTRIBUOVANÉ SYSTÉMY

8 CENTRALIZOVANÉ PLATFORMY MODEM STŘEDISKOVÝ POČÍTAČ MÍSTNÍ TERMINÁLY VZDÁLENÝ TERMINÁL VÝHODA – CENTRÁLNÍ ZABEZPEČENÍ A SCHOPNOST ULOŽENÍ OBROVSKÉHO MNOŽSTVÍ DAT NEVÝHODA – NÁKLADY NA ÚDRŽBU A POŘÍZENÍ. SŘBD + APLIKACE

9 DATABÁZE V LOKÁLNÍ SÍTI PC SÍŤOVÉ MÉDIUM KABEL PC SERVER SOUBORŮ ZMĚNĚNÁ DATA SE POŠLOU NA SERVER DATOVÝ SOUBOR SE POŠLE NA PC NEVÝHODA – BEZ OHLEDU NA RYCHLOST SERVERU JE VÝKONNOST SYSTÉMU LIMITOVÁNA VÝKONEM PC NA NĚMŽ BĚŽÍ SŘBD VĚTŠINA SŘBD NA PC JE ZALOŽENA NA RELAČNÍM MODELU SŘBD + APLIKACE KOMPLIKACE S ROSTOUCÍM POČTEM UŽIVATELŮ

10 SYSTÉM KLIENT / SERVER SÍŤOVÉ MÉDIUM KABEL PC DBF SERVER SERVER SOUBORŮ DOTAZ SQL ODPOVĚĎ SŘBD DATABÁZOVÁ APLIKACE FRONT-END ZPRACOVÁNÍ OBRAZOVEK A VSTUP/VÝSTUP BACK-END ZPRACOVÁNÍ DAT A PŘÍSTUP NA DISK VÝHODA – ROZDĚLENÍ PRÁCE MEZI DVA SYSTÉMY REDUKUJE MNOŽSTVÍ DAT POSÍLANÝCH PO SÍŤOVÉM MÉDIU. VÝHODA – ZAJIŠTĚNÍ INTEGRITY DAT MOŽNOST RŮZNÝCH OS

11 TRANSAKČNÍ ZPRACOVÁNÍ JE METODA, PŘI NÍŽ SŘBD PRŮBĚŽNĚ ZAZNAMENÁVÁ VŠECHNY MODIFIKACE PROVÁDĚNÉ V DATABÁZI BĚHEM URČITÉHO ČASU. POUŽÍVÁ SE ZEJMÉNA PRO DATABÁZE, KTERÉ JSOU NEUSTÁLE MODIFIKOVÁNY, JAKO NAPŘ. SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ OBJEDNÁVEK, ABY BYLO ZAJIŠTĚNO, ŽE ZMĚNY DAT JSOU DO DATABÁZE SPRÁVNĚ ZAPSÁNY. V PŘÍPADĚ HAVÁRIE SYSTÉMU V PRŮBĚHU PROVÁDĚNÍ MODIFIKACÍ SE ZÁZNAM ZMĚN POUŽIJE K OBNOVENÍ STAVU DATABÁZE.

12 SYSTÉM DISTRIBUOVANÉHO ZPRACOVÁNÍ DOTAZ ODPOVĚĎ SERVER SOUBORŮ MÍSTNÍ TERMINÁL STŘEDISKOVÝ POČÍTAČ BRÁNA VZDÁLENÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ ZE STŘEDISKOVÉHO POČÍTAČE

End of Lecture 1 Good Night.