9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pohledávky.
Majetek podniku.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Daň z přidané hodnoty.
Zúčtovací vztahy I Účtová třída 3.
Daň z přidané hodnoty.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_17.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Didaktický rozbor učiva na OA DEP 507
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Kapitálové účty a dlouhodobé závazky Označení.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závazky.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Hospodaření s oběžným majetkem
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_266.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU A JEJICH ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu.
UC_A1_Základy účetnictví
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování DPH účet 343.
Téma: Účtová třída 3 (dokončení)
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_608 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemné opakování Jméno.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.14 RočníkDruhý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_253_TÉMA_ Zálohové platby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zúčtovací vztahy z obchodních styků a zahraniční obchodní operace.
Inventarizace majetku a závazků
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Princip účtování.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování DPH účet 343.
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Transkript prezentace:

9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy Základy účetnictví 9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy

Charakteristika zúčtovacích vztahů vyhrazena účtová třída 3 zde se nachází většina vztahů podniku k vnějšímu prostředí do jisté míry asymetrická: vyskytují se zde pouze krátkodobé závazky (a nikoliv ovšem všechny) pohledávky ovšem mohou být krátkodobé i dlouhodobé nutno uspořádat analytiku tak, aby bylo možno odlišit při přípravě rozvahy

Náplň 3. účtové třídy pohledávky z obchodních vztahů krátkodobé závazky z obchodních vztahů zúčtování se zaměstnanci zúčtování se státním rozpočtem pohledávky a závazky v rámci podniků ve skupině, společníků, apod. ostatní pohledávky a závazky (prodej podniku či části, pronájem, deriváty)

Pohledávky z obchodního styku účtová skupina 31 pohledávky mohou být krátkodobé i dlouhodobé (kritérium doba splatnosti) zákaz kompenzace nedovoluje vzájemně započítat pohledávky a závazky, je nutné např. sledovat odděleně poskytnuté zálohy dodavatelům před splněním smlouvy, odděleně sledovat pohledávky z titulu reklamací mohou zde být i směnky, kterými odběratel platí za odebrané výkony (pro věřitele představuje směnka větší právní záruky zaplacení dluhu)

Závazky z obchodního styku účtová skupina 32 patří sem jenom krátkodobé závazky (dlouhodobé jsou ve 4. třídě) především závazky vůči dodavatelům závazky z emitovaných směnek krátkodobé přijaté zálohy

Příklad 1 - zadání přijetí zálohy od odběratele na běžný účet 100 nákup zboží na fakturu 1000 dodavateli zboží vystavena směnka v částce 1100 prodej zboží na obchodní úvěr 600 vyskladnění zboží 250 odběratel uhradil na BÚ zbývající dlužnou částku zúčtování zálohy z běžného účtu uhrazen směnečný dluh

Příklad 1 - řešení 221 MD/324 D 132 MD/321 D 321 MD (1000) a 562 MD (100)/322 D (1100) 311 MD/604 D 504 MD/132 D 221 MD/311 D – částka 500 324 MD/311 D 322 MD/221 D

Zúčtování se zaměstnanci vztah podniku k zaměstnancům a institucím sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění odlišit pracovněprávní vztahy k zaměstnancům od vztahů ke společníkům

Příklad 2 - zadání v hotovosti vyplacena zaměstnancům záloha na mzdu 1 000 nárok zaměstnanců na hrubou mzdu 10 000 závazek ze sociálního a zdravotního pojištění placené podnikem 3 400 zúčtování SP a ZP hrazeného zaměstnancem 1 250 nárok zaměstnanců na výplatu sociálních dávek (nemocenská) 250 záloha na daň z příjmu zaměstnance ze závislé činnosti 456 z běžného účtu byly uhrazeny dlužné mzdy a odvody státním institucím

Příklad 2 - řešení 331 MD/211 D 521 MD/331 D 524 MD/336 D 331 MD/336 D 331 MD a 336 MD a 342 MD/221 D

Vztahy ke správcům daní účtová skupina 34 daňový systém je poměrně rozsáhlý a složitý a ovlivňuje samozřejmě i účetnictví hlavní daně, kterým podniky podléhají: daň z příjmu daň z přidané hodnoty spotřební daně majetkové daně (daň z převodu nemovitostí, daň darovací, daň silniční)

Daň z příjmu daň z příjmu podnikatele je z hlediska účetní jednotky účetním nákladem (odlište od daně z příjmu zaměstnance – podnik pouze strhává a odvádí za zaměstnance) celková daňová povinnost se vypočítá mimo účetnictví (daňové přiznání), vychází se ovšem z účetních údajů, které se pro potřeby zákona o dani z příjmů upravují celkovou daň musejí účetní jednotky pro potřeby účetnictví rozdělit na daň z příjmů z běžné činnosti a daň z příjmů z mimořádné činnosti účtování: 591 MD/341 D – daň za běžnou činnost (splatná) 593 MD/341 D – daň za mimořádnou činnost (splatná) 595 MD/341 D – doměrky daní za minulé roky podniky musejí v průběhu roku hradit zálohy na daň (341 MD/221 D) pokud ke konci účetního období podnik nezná daňovou povinnost, vytvoří rezervu na daň z příjmu

Daň z přidané hodnoty zákon o DPH určuje, kdo je plátcem DPH (tj. kdo musí k ceně svých výkonu přirážet daň z přidané hodnoty) podnik jednak přijímá daň na výstupu (tj. při prodeji svých výkonů) a druhak platí daň na vstupu (tj. při nákupech); do státního rozpočtu se odvádí pouze čistý rozdíl DPH se sleduje na zvláštním účtu 343, u kterého může být konečný zůstatek na MD i na D

Příklad 3 - zadání nákup materiálu na fakturu – cena materiálu 100 + DPH 19 % prodej zboží v hotovosti – prodejní cena 500 + DPH 19 % dodavateli uhrazena faktura z běžného účtu odvod DPH do státní rozpočtu z BÚ

Příklad 3 - řešení 112 MD (100) + 343 MD (19)/321 D (119) 321 MD/221 D – částka 119 343 MD/221 D – částka 76