Přátelství v literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přítel je osoba, se kterou se odvažujete být sami sebou
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Pro mé nejlepší kamarádky
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Literární výchova 4. ročník, práce s textem
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
Přátelství.. .. je něco hezčího ? ...
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Lidská komunikace.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Sčítálek.
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Vyznání.
Jazykový rozbor všestranný
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
10 „zadečků“ pro Tebe.
JEN PRO TEBE.
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Ne že by se mi líbily rozhovory v takovýchto momentech
Zpracovala: Simona Hyková
Chci vám vyjádřit, co pro mne znamená
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
Trocha poezie (Láska)……….(přátelství)..
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.35 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty tázací VY_32_INOVACE_02 Sada 22 Základní škola T. G.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Pár vtípků.
Scházíš mi lásko .... Scházíš mi lásko ...
Citáty z knihy Malý princ
10 RŮŽÍ JEN PRO TEBE !.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Antoine de Saint-Exupéry Řekl: „pouhý rozum bez přispění srdce je bezcenný“ a taky: „ říše člověka je v jeho nitru“ Řekni své postřehy, souvislosti-jak.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jaroslava Kreisingerová Název: VY_32_INOVACE_14 IV Vyvození pádů Téma: J azyk a jazyková komunikace – Český jazyk.
Pohádka (čtení souvislého textu) Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Referát – památka ČR Kritéria hodnocení.
Zázrak komunikace s Bohem
Vztahy a pravidla soužití - rodina
VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP!
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NA JEDNÉ LODI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Antoine de Saint Exupèry
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
10 „zadečků“ pro Tebe.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Přátelství v literatuře VY_12_INOVACE_20 Přátelství v literatuře pro 8. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Literární výchova Říjen 2011 Mgr. Dana Kubínková

Přátelství v literatuře Práce s textem Antoine de Saint – Exupéry: Malý princ. Praha, Albatros1977, str.74 - 80

Metoda Poslední slovo Přečti si pozorně text a vyber odstavec, který se ti líbil. Pracovní list si rozděl na poloviny. Do levé části opiš část textu, která se ti líbila.Vyber 1 souvislý odstavec do 10 vět nebo 3 věty z různých částí textu. Vpravo napiš důvody, proč cituješ zrovna tuto část.

Pracovní list: Malý princ Citát Odůvodnění výběru

Společná práce – řízená diskuze Žáci přečtou svoje vybraná místa textu, vybraní jednotlivci odůvodní proč. Další žáci čtou také, neříkají důvod. Zbytek třídy se snaží uhodnout důvod výběru.

Poslední slovo Vyberu jednoho žáka, který pak řekne, proč si vybral zrovna takový úryvek a pochválí spolužáka, který byl nejblíže a hádal co nejlépe.

Můj pohled na text Hádejte, kterou část textu jsem si vybrala já a proč? Žáci si uvědomují, že lidé různého věku, vzdělání, povah, životních zkušeností, temperamentu apod. různě uvažují, každý má právo na svůj pohled na věc, nesmí jím ale omezovat druhé…

Malý princ Dlouho a marně tedy malý princ hledá přítele. Nakonec se rozhodne navštívit planetu Zemi…zdá se mu pustá, cítí se ještě více sám. Je mu do pláče. Tu se objevila liška: „Dobrý den,“ řekla. „Dobrý den,“ zdvořile odpověděl malý princ. Pojď si se mnou hrát. „Nemohu si s tebou hrát, nejsem ochočená.“ „Co to znamená ochočit?“ „Je to něco, na co se moc zapomíná…vytvořit pouta“ „Co je důležité, je očím neviditelné!“ „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ I já jsem dlouho hledala pravou přítelkyni, jednou mě ale zklamala a hledala jsem znovu – není to jednoduché: kamarádek mám mnoho, ale přátele pouze tři – jak se říká: V nouzi poznáš přítele, to u mě opravdu platí. Už dobře vím, že přátele nemáme pouze v dobách příjemných, ale že jim musíme především pomáhat v dobách zlých – při rodinných krizích, v době nemoci, existenčních potížích apod. Nejen brát, ale i dávat. To jsou pouta… Zodpovědnost nemáme jen za sebe, ale také za blízké lidi, k nimž chováme nějaký cit a vztah.