Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.58 Polévky 12 Zařazování polévek Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bílá plévka, hnědá polévka Anotace: Materiál je určen k procvičování polévek – k zařazování jednotlivých druhů polévek do skupin.
Zařazování jednotlivých druhů polévek
PŘIŘAZOVÁNÍ POLÉVEK Vločková Zeleninová Gulášová Frankfurtská Slepičí Hovězí se svítkem Hovězí s nudlemi Zeleninová se strouháním Jednotlivé polévky rozděl do skupiny: Bílé Hnědé
SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ Hnědé Slepičí Hovězí se svítkem Hovězí s nudlemi Zeleninová se strouháním Bílé Vločková Zeleninová Gulášová Frankfurtská
Zařaď polévky do skupin Gulášová Květáková jemná Račí Jahodová Boršč Kulajda Dršťková Špenátová Mléčná
Zařaď polévky do skupin Gulášová Květáková jemná Račí Jahodová Boršč Kulajda Dršťková Špenátová Mléčná Přesnídávková Zdravotní Speciální Ovocná Národní Krajová Přesnídávková Zdravotní
OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj základní rozdíl mezi hnědou a bílou polévkou. Bílá polévka je připravená z vývaru B. Hnědá polévka je z vývaru A. Jaké kosti použiješ k přípravě těchto vývarů? Na vývar A použiji kosti hovězí. Na vývar B použiji kosti vepřové nebo telecí.
OPAKOVÁNÍ Jak vzhledově rozeznáš vzorek vývaru A od B? Vývar B je mírně zakalený, vývar A má být čistý, čirý a má mít barvu zlatavého čaje. Které polévky zahušťujeme? Zahušťujeme polévky bílé. Čím doplníme polévky hnědé? Hnědé polévky doplníme vložkou nebo zavářkou zvanými doplněk.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.