3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém sociálního zabezpečení (pojištění) v České republice
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Informace o sociálních dávkách u osob s RS
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Životní úroveň (II. část)
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Kudy vlastně putují peníze
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
KARLOVY VARY Ilona Kostadinovová
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Tři pilíře sociálního zabezpečení. Vytvoření tří systémů na počátku 90. let minulého století byly vytvořeny 3 na sebe navazující, relativně samostatné.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Systém sociální péče (pomoci) Obor: Nutriční terapeut JUDr. Martin Šimák, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Obsah veřejných rozpočtů III
Sociální systém České republiky
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
DUM - Digitální Učební Materiál
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ

Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové příjmy Úrokové příjmy

Peněžité plnění pro zaměstnance platové třídy (podle charakteru vykonávané práce) a platové stupně (podle délky dosažené praxe) platové třídy (podle charakteru vykonávané práce) a platové stupně (podle délky dosažené praxe) Platy vyplácí : Platy vyplácí : stát, stát, územní samosprávný celek, územní samosprávný celek, státní fond, státní fond, příspěvková organizace, jejíž náklady na platy jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele, příspěvková organizace, jejíž náklady na platy jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele, školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí, veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení. školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí, veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení.

Rozpočet - Příjmy Systém státního sociálního zabezpečení: Systém státního sociálního zabezpečení: Sociální pojištění Sociální pojištění Státní sociální podpora Státní sociální podpora Pomoc v hmotné nouzi Pomoc v hmotné nouzi Dávky sociální péče pro osoby se zdravotním postižením Dávky sociální péče pro osoby se zdravotním postižením

Rozpočet - Příjmy Sociální pojištění (nemocenské) : Sociální pojištění (nemocenské) : Nemocenské Nemocenské Peněžitá pomoc v mateřství Peněžitá pomoc v mateřství Ošetřovné Ošetřovné Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství

Rozpočet - Příjmy Sociální pojištění (důchodové) : Sociální pojištění (důchodové) : starobní (včetně tzv. předčasného starobního důchodu), starobní (včetně tzv. předčasného starobního důchodu), invalidní, invalidní, vdovský a vdovecký, vdovský a vdovecký, sirotčí. sirotčí.

Rozpočet - Příjmy Státní sociální podpora: Státní sociální podpora: přídavek na dítě přídavek na dítě rodičovský příspěvek rodičovský příspěvek sociální příplatek sociální příplatek příspěvek na bydlení příspěvek na bydlení dávky pěstounské péče dávky pěstounské péče porodné porodné pohřebné pohřebné

Rozpočet - Příjmy Pomoc v hmotné nouzi: Pomoc v hmotné nouzi: příspěvek na živobytí příspěvek na živobytí doplatek na bydlení doplatek na bydlení mimořádná okamžitá pomoc mimořádná okamžitá pomoc

Rozpočet - Příjmy Dávky sociální péče pro osoby se zdravotním postižením : Dávky sociální péče pro osoby se zdravotním postižením : jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek příspěvek na úpravu bytu příspěvek na úpravu bytu příspěvek na zakoupení motorového vozidla příspěvek na zakoupení motorového vozidla příspěvek na celkovou opravu motorového vozidla příspěvek na celkovou opravu motorového vozidla příspěvek na zvláštní úpravu motorového vozidla příspěvek na zvláštní úpravu motorového vozidla příspěvek na provoz motorového vozidla příspěvek na provoz motorového vozidla příspěvek na individuální dopravu příspěvek na individuální dopravu příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu příspěvek na úhradu za užívání garáže příspěvek na úhradu za užívání garáže příspěvek úplně nebo prakticky nevidomým občanům. příspěvek úplně nebo prakticky nevidomým občanům. Vedle dávek sociální péče se poskytují rovněž: mimořádné výhody (průkazy TP, ZTP a ZTP/P) mimořádné výhody (průkazy TP, ZTP a ZTP/P) bezúročné půjčky. bezúročné půjčky.

Rozpočet fiktivní rodiny VÝDAJE rozděl: VÝDAJE rozděl: A. Bydlení, doprava, pojištění, spoření, domácnost, zábava (dobré pro orientaci) B. Povinné, nutné, zbytné (pro hledání úspor) C. Pravidelné, nepravidelné (pro plánování)

Rozpočet fiktivní rodiny VÝDAJE rozděl: VÝDAJE rozděl: A. Bydlení, doprava, pojištění, spoření, domácnost, zábava (dobré pro orientaci) B. Povinné, nutné, zbytné (pro hledání úspor)

V prezentaci použity: C086028B1C12575DF003D0F56/$file/OVV- cesi_raj pdf C086028B1C12575DF003D0F56/$file/OVV- cesi_raj pdf C086028B1C12575DF003D0F56/$file/OVV- cesi_raj pdf C086028B1C12575DF003D0F56/$file/OVV- cesi_raj pdf