Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

Rychlejší ovládání počítače
Používání hlavního panelu
Klávesové zkratky pro práci s okny
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Operační systém MS Windows xp
Informatika, základní pojmy
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Windows 8 ZMVS. Windows 8 Nové 3D uživatelské rozhraní s kódovým názvem Wind. Nové uživatelské rozhraní bude požadovat minimálně 170MB video paměti a.
Ubuntu – grafické prostředí Roman Danel
Polycom® RealPresence® Desktop
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Základy počítačů a kancelářský software
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Anotace Žák dokáže řádně zapnout, vypnou počítač, odhlásit uživatele Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže řádně zapnout a vypnout počítač.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Zapínáme PC. Spouštíme aplikace pomocí kláves.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Základy práce s tabletem na platformě Windows 8.1 Tomáš Šimko
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Popis a ovládání Plocha I
Práce s operačním systémem
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Windows 7 – hlavní panel, základní nastavení Windows 7 – přepínání aplikací.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Spouštíme aplikace Spuštění aplikace Malování
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Ing. Ivo Janeček. Účty Microsoft Co je to tablet Tlačítka, dírky a štěrbiny Zahájení práce Pracovní plocha - Desktop Dotykové ovládání Úvodní obrazovka.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Využití moderních technologií v rámci zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků Projekt OP VK – Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Ovládání Windows 8.1.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Přepínání mezi okny Lukáš Jelšina 1.A.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Spouštíme aplikace Spuštění aplikace Malování
OKNa/ práce s oknem ve windows
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 18– SPUŠTĚNÍ PREZENTACE. Název školy:
Tvorba webových stránek – místa v síti
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Transkript prezentace:

Martina Braunerová

 nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem

 klasická plocha s drobnými úpravami  dlaždicové rozhraní (místo nabídky START, zejména pro dotykové ovládání)

 správu souborů a složek na disku počítače  prohlížení obrázků, přehrávání zvuku a videa  propojení počítačů do lokální sítě a sdílení disků a tiskáren  připojení k Internetu mnoha způsoby  prohlížení webových stránek

 kontrolu a optimalizaci technických dílů počítače  zálohování, údržbu a optimalizaci systému včetně obnovy systému v případě havárie  psaní textových dokumentů, malování a počítání  zabezpečení počítače před nebezpečím z Internetu

 zkontroluje procesor, operační paměť a vůbec HW  najde na startovacím pevném disku OS a zavede ho do paměti  zobrazí úvodní obrazovku a po klepnutí pak výběr uživatele  po přihlášení zobrazí rozhraní Metro s jeho dlaždicemi (v OS Windows 8 je možné využít účet Microsoft)

Po najetí myší do pravého rohu obrazovky se zobrazí boční panel, který obsahuje volbu Nastavení, ta umožňuje:  Režim spánku ‒ systém počítač zcela nevypne, ale ponechá v operační paměti všechny spuštěné programy, vypne displej i pevný disk a utlumí činnost všech dílů počítače  Vypnout ‒ systém ukončí všechny programy a počítač vypne  Aktualizovat a restartovat ‒ ukončení a znovunastartování operačního systému

Po kliknutí na ikonu se jménem a obrázkem v pravém horním rohu v režimu dlaždic můžeme:  Změnit obrázek účtu  Uzamknout počítač ‒ počítač zobrazí úvodní obrazovku, na níž vyžaduje heslo  Odhlásit se ‒ ukončení všech spuštěných programů a výběr nového uživatele (úvodní obrazovka přihlášení)  Přepnout uživatele ‒ výběr nového uživatele, aniž byste se odhlásili (programy stále poběží na pozadí)

Dlaždice  Plocha  klepnutí na dlaždici s nápisem Plocha  najetí myší do levého spodního rohu obrazovky a kliknutí  stisknutí klávesy Windows (na klávesnici vlevo dole mezi Ctrl a Alt) Plocha  Dlaždice  stisknutí klávesy Windows  najetí myší do levého spodního rohu obrazovky a kliknutí  posunutí kurzoru myši z pravého rohu směrem k okraji (tím se zobrazí boční panel) a výběr Start

Přidání nové dlaždice 1. vyhledání aplikace (stačí začít psát název přímo v dlaždicovém rozhraní) 2. kliknutí pravým tlačítkem myši na vyhledanou aplikaci 3. výběr položky Připnout na úvodní obrazovku (opustit vyhledávání např. stisknutím klávesy Esc) Odstranění dlaždice 1. kliknutí pravým tlačítkem myši na dlaždici 2. výběr položky Odepnout z úvodní obrazovky

 ve Windows 8 jsou dva druhy programů ‒ pro dotykové ovládání a pro klasická okna  pokud má program svou verzi pro dotykové rozhraní, spustí se v něm (tj. běží navenek jako jediná aplikace přes celou plochu obrazovky)  můžeme zároveň spustit další program (přes tlačítko Windows)  přepínání mezi spuštěnými programy ‒ najetím do levého horního rohu obrazovky a výběrem  úplné ukončení programu ‒ Alt+F4

  + D ‒ přepnutí z dlaždicového prostředí na plochu   ‒ přepíná kdykoliv mezi úvodní nabídkou a plochou  Alt + F4 ‒ ukončení programu   + Z ‒ vyvolání nabídky Všechny programy   + Q ‒ vyhledávání aplikací   + kurzorové šipky ‒ změna velikosti okna  Alt + Tab ‒ přepínání programů na ploše   + Tab ‒ přepínání programů v dlaždicovém rozhraní

 ROUBAL, Pavel a Eliška ROUBALOVÁ. Microsoft Windows 8: jednoduše. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2013, 144 s. Jednoduše. ISBN  ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: teoretická učebnice. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005, 102 s. ISBN  KOB, Lukáš. Jak začít s Windows 8. [online] [cit ]. Dostupné z: clanky/start-with-windows-8.html

Děkuji za pozornost