Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Síťové karty, parametry
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Počítače VII - sběrnice
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Popis sběrnic Střední odborná škola Otrokovice
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_HARDWARE_S1.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Základní deska počítače
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
MainBoard.
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Tato prezentace byla vytvořena
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
Komunikace v PC.
Cache paměti (1) Cache paměť:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Počítačové systémy 4. Sběrnice
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní deska počítače
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Rozšiřující sloty u PC OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-014

Sběrnice ISA  Sběrnice ISA (Industry Standard Architecture) je počítačová sběrnice pro rozšiřující karty, která byla vyvinuta firmou IBM v roce  Sběrnice ISA obsahovala adresovou část, která měla šířku 24 bitů a dokázala tedy adresovat až 16 MB paměti. Kromě paměti bylo možné obsluhovat maximálně vstupně/výstupních portů pomocí šestnáctibitové I/O sběrnice.  Datová část sběrnice měla šířku 16 bitů. Blokový přenos dat byl na počátku řešen tak, že řízení sběrnice převzalo externí zařízení. Později se využilo čtyř až osmi DMA kanálů.

Sběrnice ISA  Přenos dat probíhal přes synchronní protokol a oscilátor měl časovou základnu 70 ns, což odpovídá taktovací frekvenci 14,285 MHz.  Postupem času však byla na trhu ISA používající jednu z 5 základních frekvencí - 4,77 MHz, 8 MHz, 10 MHz, 12 MHz a 16 MHz.  V současné době se nové základní desky obsahující ISA sloty nevyrábějí.

ISA sloty Jeden 8bitový a pět 16bitových ISA slotů na základní desce

EISA (Extended ISA)  Jak název napovídá, jedná se o zdokonalení dřívějšího standardu ISA.  Je kompatibilní s ISA, stále však nízká frekvence.  Slot sběrnice je dvoupatrový (vytvořený ze starých ISA slotů), konfiguruje se programově.  Nedosáhla velkého rozšíření.

Sběrnice PCI  PCI (z anglického Peripheral Component Interconnect) nebo PCI Standard (v praxi se však téměř vždy zkracuje na PCI) je počítačová sběrnice pro připojení periferií k základní desce, která není omezená na platformu osobních počítačů PC.  Používá paralelní přenos dat (šířka 32 nebo 64 bitů) a je orientovaná na přenos zpráv místo přímé komunikace (anglicky message passing).  Od zbytku systému je oddělena pomocí PCI mostů, které zprostředkovávají komunikaci s připojenými kartami. V jednom počítači je jedna nebo i více nezávislých PCI sběrnic.

PCI sloty Pět 32bitových PCI rozšiřujících slotů na základní desce

Sběrnice PCI  Jejím prostřednictvím lze připojit následující periférie:  integrovaný obvod zabudovaný přímo do základní desky – označuje se jako planární zařízení,  rozšiřující karta, která se vsune do konektoru (soketu) sběrnice.

Rozšiřující karta PCI Typická 32 bitová PCI karta, v tomto případě SCSI adaptér od Adaptecu

Sběrnice PCI  Práce na PCI počaly v laboratořích Intel kolem roku PCI 1.0, která byla pouze specifikací na úrovni komponent, byla zveřejněna 22. června PCI 2.0, která první založila standard pro konektor a slot základní desky, byla uvolněna 30. dubna PCI 2.1 byla vydána 1. června  PCI se okamžitě začala používat v serverech, nahradila MCA a EISA sběrnici.  V osobních počítačích PCI pomalu nahrazovala VESA Local Bus (VLB) a na trh nijak výrazně nepronikla až do konce roku 1994, kdy se začala používat v osobních počítačích s procesorem Pentium.

Sběrnice PCI  Kolem roku 1996 VLB sběrnice téměř zanikla a výrobci začali používat PCI dokonce pro počítače s procesorem Intel 486.  EISA byla používána spolu s PCI až do roku Apple přijal PCI pro profesionální počítače Power Macintosh (nahradil tak NuBus) v roce 1995 a produktovou řadu Performa (náhrada LC PDS) v roce  Následné revize PCI přidaly nové vlastnosti a vylepšení výkonu, včetně standardu 66 MHz a 3,3 V, následně 133 MHz PCI-X standardu.

Sběrnice PCI  PCI-X 1.0b stejně tak jako PCI-X 2.0 jsou zpětně kompatibilní s některými PCI standardy.  Od uvedení sériového standardu PCI Express v roce 2004 výrobci základních desek začali snižovat množství PCI slotů ve prospěch nového standardu PCI-E.  Ačkoliv je stále běžné užívat obě rozhraní vedle sebe, klasická PCI bude pravděpodobně vytlačena v následujících letech.

Sběrnice PCI a standart PnP  V době, kdy v PC kralovala sběrnice ISA, bylo při přidání nové karty do systému nutné, aby její majitel nastavil nejprve kartu a pak stejně i její ovladač.  Zároveň bylo nutné, aby žádné dvě karty nebyly v konfliktu (nebyly nastaveny stejně nebo tak, že se jejich nastavení překrývalo).  Přidat do počítače kartu tak nebylo vůbec jednoduché.

Sběrnice PCI a standart PnP  Proto byl vyvinut standard PnP (Plug and Play), který umožňoval, aby karta byla jednoduše zasunuta do slotu a o zbytek se postaral sám počítač a operační systém.  Zpočátku nebylo toto rozšíření vždy zcela funkční a jeho podpora ze strany software byla také minimální.  PnP bylo firmou Intel zakomponováno přímo do PCI standardu a ve Windows 95 již byla přítomna i její systémová podpora.

 Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

Literatura  