Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÍTAČ.
Advertisements

Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Procesory Filip Skulník.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
PROCESORY Základní přehled.
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
PROCESOR Procesor je často charakterizován jako „mozek počítače“. Bez procesoru není počítač schopen vykonávat žádné operace. Počítá prakticky vše, co.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory Procesory jsou ústřední výkonou jednotkou počítače a Na jejich základě počítač vykonává program. Každý procesor má svůj vlastní jazyk neboli.
Procesory.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
MainBoard.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jaroslav Krahula.  OSC - ? ROM - ? RAM - ? Č/Č - ? CPU - ? ŘS - ? SP - ? LPT -?
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Architektura počítače
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Historie počítačů.
Maturitní předmět: Informatika
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Historie počítačů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Historie výpočetní techniky
Procesory.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Procesory Filip Vepřek.
Počítačové systémy 3. Mikroprocesory
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Historie výpočetní techniky
Jednočipové počítače – základní struktura
Centrální procesorová jednotka
AMD Athlon Viktor Škrábal, 4.A.
Transkript prezentace:

Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač např. k automobilu, postavení procesoru by odpovídalo motoru. Protože procesor, který by vykonával program zapsaný v nějakém vyšším programovacím jazyku by byl příliš složitý, má každý procesor svůj vlastní jazyk - tzv. strojový kód, který se podle typu procesoru skládá z jednodušších nebo složitějších instrukcí. Pod pojmem procesor se dnes téměř vždy skrývá elektronický integrovaný obvod, i když na samých počátcích počítačové éry byly realizovány procesory i elektromechanicky.počítače programstrojový kódinstrukcíelektronickýintegrovaný obvod

Původní procesory počítačů byly sestaveny z diskrétních součástek (elektronek později tranzistorů, doplněné rezistory a kondenzátory). Velikost takového procesoru odpovídala obvykle jedné velké skříni. Teprve počátkem 70. let se s nástupem integrovaných obvodů začaly procesory mini20. stoletíaturizovat. Nejprve byly procesory stavěny z procesorových řezů, (procesor byl pak složen z několika desítek jednodušších integrovaných obvodů). Když došlo k integraci procesoru do jediného čipu, vzniknul mikroprocesor.elektronektranzistorůrezistorykondenzátory20. stoletíprocesorových řezů Transistor s KondenzátorRezistor

Dělí se podle tří pravidel: 1) Dělení podle délky operandu v bitech. 2) Dělení podle struktury procesoru. 3) Dělení podle počtu jader.

1) Firma Intel Byl uveden na trh 15. listopadu 1971 a stal se vůbec prvním jednočipovým mikroprocesorem. Jeho jádro z tranzistorů taktovaných frekvencí 750 kHz vykonávalo až instrukcí za sekundu Byl vyroben roku Na trh se ale dostal s jedním velkým nedostatkem - touto chybou byla příliš malá zatěžovací schopnost výstupu, proto se na trhu udržel jen několik měsíců, než ho nahradil model 8080A. Tento typ byl naprosto stejný jako předchozí, ale měl navíc výkonnější výstupní zesilovač a vlastní interní CACHE v podobě registru. Tyto procesory byly 8bitové a obsahovaly cca tranzistorů.zesilovačCACHEbitovétranzistorů

Athlon 64 ProcesorProcesor Athlon 64 (známý také pod jmény „ClawHammer“, „Newcastle“, „Winchester“, „Venice“, „San Diego“ a „Orleans“), který reprezentuje vstup 64- bitových mikroprocesorů firmy AMD na běžný spotřebitelský trh, byl vypuštěn 23. září Tento procesor plně realizuje novou architekturu AMD64. Je to první AMD procesor s jádrem osmé generace (K8) pro desktopové a mobilní počítače. Nyní jsou k dispozici tři jeho varianty - Athlon 64, Athlon 64 FX, a dvoujádrový Athlon 64 X2.AMD23. září 2003AMD64Athlon 64 X2 Nejlepší Athlon 64 FX je v pozici hardwarového produktu pro nadšence, který je vždy o jeden rychlostní stupeň nad nejrychlejším běžným Athlonem 64. Ačkoliv jsou jeho taktovací frekvence obvykle mnohem výše, všechny procesory Athlon 64 FX mají vždy jedno jádro s výjimkou nejnovějšího Athlonu 64 FX-60 (Toledo), který byl uvolněn 10. ledna Všechny procesory Athlon 64 FX mají své multiplikátory zcela otevřené, což je jasná výhoda vůči normálním Athlonům 64.rychlostní stupeň10. ledna2006multiplikátory

Jen tak pro představu tohle je obyčejný jednočipový procesor. Tohle je zatím nejmenší jednočipový procesor. Jen tak pro představu je 2,3x menší než ten vlevo. Tohle je starý typ procesoru je to takzvaný mnohočipový čip a je asi 12x větší než ten nahoře v pravo.

Prezentaci zpracoval -- Čerpáno z wikipédia – otevřené enciklopedie