Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.08.
Opakování světového realismu
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Kritický realismus v literatuře
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Romantismus.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
UČO: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
EDUARD BASS 9. ročník.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_L Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Guy de Maupassant
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Alexandr Sergejevič Puškin
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Vladislav Vančura 9. ročník.
Ruský realismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.
Karel Čapek.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla N. V. Gogola.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad David Smolík SEXTA 2008/2009.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Přestavení života a díla F. M. Dostojevského.
MOSKEVSKÉ UMĚLECKÉ DIVADLO
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Kritický realismus v literatuře
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Alexandr Sergejevič Puškin
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
REALIZMUS VO SVETOVEJ LITERATÚRE
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
Kritický realismus - úvod
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období3. PředmětČeský jazyk Téma hodinyRealismus ve světové literatuře (Rusko) OznačeníOP VK (III/2) - Čj/8 - 2 VyučujícíMgr. Michal Oblouk

REALISMUS RUSKO

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL (1809 – 1852) - spisovatel a dramatik yn vzdělaného ukrajinského statkáře - vystudoval lyceum - pokoušel se o hereckou dráhu, nějaký čas působil jako učitel a pomocný profesor dějepisu na petrohradské univerzitě – nebyl příliš úspěšný, nakonec působil jako úředník - léta 1836 až 1839 strávil většinou v Itálii - před svou smrtí prožíval hlubokou depresi, propadal náboženským náladám a pochybnostem o smyslu svého díla (dokonce spálil několik svých rukopisů)

GOGOLOVO DÍLO Taras Bulba – povídka z historie ukrajinských kozáků, boje proti Polákům Revizor – satirická komedie, vychytralý prospěchář Chlestakov se vydává za očekávaného revizora a využívá situace k obohacení Mrtvé duše – společenský román (satira), otřesný obraz nevolnického Ruska, putování podvodníka Čičikova, který využívá lidské hlouposti, skupuje od statkářů zemřelé nevolníky a chce je využít k finančním machinacím, aby zbohatl

IVAN SERGEJEVIČ TURGENĚV (1818 – 1883) - prozaik, básník a dramatik - narodil se v zámožné šlechtické rodině - studoval na univerzitě v Moskvě, Petrohradě a Berlíně (studoval literaturu a filozofii) - od r žil trvale v cizině, především ve Francii (Rusko opustil hlavně na protest proti carské zvůli) - za života oblíbený spisovatel - d- dílo: LOVCOVY ZÁPISKY – povídkové pásmo s rámcovými postavami (autor-lovec a jeho průvodce Jermolaj) OTCOVÉ A DĚTI – psychologický román, generační konflikty: odbojná mladá generace proti konvencím

IVAN ALEXANDROVIČ GONČAROV (1812 – 1891) - prozaik ocházel z kupecké rodiny - absolvoval obchodní akademii v Moskvě - pracoval jako úředník až 1854 se účastnil plavby na válečné plachetnici kolem Afriky do Japonska - r se stal cenzorem a pak členem vládní komise pro tisk - koncem 50. let se léčil v Mariánských Lázních - d- dílo: OBLOMOV – román na téma promarněného života a lhostejného postoje k životu

LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ (1828 – 1910) - prozaik, filozof a publicista ocházel z velmi starobylého šlechtického rodu - studoval práva v Kazani (nedokončil) - účastnil se krymské války - podnikl dvě cesty do západní Evropy - car ho pokládal za revolucionáře, byl vyloučen z církve jako kacíř - dopisoval si s Masarykem - na svém panství se snažil zavést vzorný poměr k nevolníkům (otevřel školu, v níž i s rodinou vyučoval) - kritizoval samoděržaví - po neshodách s rodinou ji opouští a odjíždí vlakem pryč (umírá na nádraží)

TOLSTÉHO DÍLO Sevastopolské povídky – osobní prožitky z krymské války a obrany Sevastopolu Dětství, Chlapectví, Jinošství – autobiografická trilogie, obraz duševního vývoje mladého člověka Vojna a mír – 4 dílný historický román-epopej z doby napoleonských válek, obraz rodinného života Rostovových, Bolkonských a Pierra Bezuchova Anna Karenina – sociálně psychologický román, citlivá studie ženy v bezvýchodné situaci, když upřednostnila cit před společenskými konvencemi Vzkříšení – literární zpracování skutečné události, příběh viny a trestu, mravní obroda knížete Něchljudova

FJODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKIJ (1821 – 1881) - prozaik a filozof, mistr psychologického románu - narodil se v rodině lékaře šlechtického původu, vyrůstal v prostředí chudinské nemocnice - absolvoval vojenské inženýrské učiliště - zajímal se o politiku, jako člen kroužku utopických socialistů byl r zatčen, uvězněn a odsouzen k smrti oběšením – nakonec změněno na nucené práce a vyhnanství na Sibiři (10 let) - nešťastné manželství - zhoubná hráčská vášeň (objížděl herny celé Evropy) emřel na epilepsii

DOSTOJEVSKÉHO DÍLO Zápisky z Mrtvého domu – dokumentární próza, zážitky z vězení a vyhnanství Uražení a ponížení – román o nespravedlnosti, bezmoci proti mocným Zločin a trest – filozoficko-psychologický román, studie lidského svědomí, psychické a mravní drama petrohradského studenta Raskolnikova, pachatele dvojnásobné loupežné vraždy Idiot – román o knížeti Myškinovi, jeho ušlechtilost a obětavost je ostatními nepochopena a považována za idiotismus Běsi – román zachycuje revoluční hnutí Bratři Karamazovi – románová epopej, téma otcovraždy a hledání viníka mezi třemi syny

ANTON PAVLOVIČ ČECHOV (1860 – 1904) - dramatik, povídkář a prozaik - zakladatel lyrického a psychologického dramatu (spolupracoval s Moskevským uměleckým divadlem MCHAT) - narodil se v kupecké rodině - vystudoval medicínu, několik let provozoval lékařskou praxi - začal psát pod tlakem finančních nesnází - r podnikl cestu na Sibiř – napsal obžalovací spis proti krutosti policejních metod - hodně cestoval po Rusku i celé Evropě - posledních 6 let života žil v Jaltě na Krymu, kde se oženil s herečkou Olgou Knipperovou - zemřel na tuberkulózu

ČECHOVOVO DÍLO Pavilon č. 6 – povídka o pobytu v pavilonu psychiatrické léčebny Racek, Strýček Váňa, Tři sestry, Višňový sad – cyklus dramat o životě ruské inteligence v předrevoluční době, hledání životních jistot, šťastného života NIKOLAJ ALEXANDROVIČ NĚKRASOV (1821 – 1878) – zakladatel ruského realistického básnictví

ZDROJE  ogol ogol ogol  gen%C4%9Bv gen%C4%9Bv gen%C4%9Bv  on%C4%8Darov on%C4%8Darov on%C4%8Darov  toj toj toj  Dostojevskij Dostojevskij Dostojevskij  4%8Cechov 4%8Cechov 4%8Cechov