Osobní bankrot - Insolvence -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
…aneb o exekucích a úpadku
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.6.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Mgr. Kateřina Forejtková
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Řešení deficitu domácího rozpočtu pomocí dluhu
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
Finanční tíseň Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
INTERNATIONAL BANK BANKOVNICTVÍ- PORADENSTVÍ-INVESTICE.
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vymáhání pohledávek Leona Novotná.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
Půjčky.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
ZA ETICKÉ PŮJČKY Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Etické perspektivy 2) Sankční model - Proficredit 3) IPU - parametry 4) Souhrnný index 5) Výsledky 6)
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_18 Název materiáluÚvěry a.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Obchodní společnosti I.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Jak řešit insolvenci z hlediska zaměstnanců (oddlužení)
Školení obcí Daňová exekuce 2018.
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

Osobní bankrot - Insolvence - Oddlužení osob Bc. Lukáš Jelínek

Co je to osobní bankrot (oddlužení) ? Osobní bankrot neboli oddlužení je způsob zbavení dlužníka svých dluhů Umožňuje dlužníkovi za určitých podmínek splatit pouze 30 % svých dluhů, vyhnout se tak exekuci a dalšímu narůstáním úroků

Osobní bankrot V roce 2013 požádalo o oddlužení celkem 30 029 osob. Z toho bylo oddlužení povoleno v 22 043 případech. Proti roku 2012 vzrostl počet žádostí o oddlužení o 28,4 %. Nárůst povolených oddlužení je proti roku 2012 vyšší o 26,6 %.

Osobní bankrot Věk uchazečů o osobní bankrot

Osoby které mohou zažádat o osobní bankrot Osobní bankrot je určen pro fyzické osoby jednotlivce, manžele a po novu od 1.1.2014 i pro podnikatele Dlužník musí být zaměstnán Dlužník musí mít dluhy minimálně u dvou věřitelů a po splatnosti Od 1.1.2014 dlužník nemusí mít čistý trestní rejstřík Dlužníkovi může pomáhat splácet oddlužení nespočet 3tích stran díky Darovací smlouvě

2 způsoby oddlužení 1. Plněním splátkového kalendáře 60 měsíců splátek 2. Zpeněžením majetkové podstaty Prodej majetku Trvá cca 1 rok O způsobu oddlužení rozhoduje soud! Po této lhůtě a splnění všech podmínek je dlužník osvobozen od veškerých svých dluhů – může začít NOVÝ ŽIVOT !

Insolvenční návrh Návrh na zahájení insolvenčního řízení Zasílá se k příslušnému krajskému soudu Návrh musí obsahovat: přehled o příjmech dlužníka za poslední 3 roky  a seznam dlužníkova majetku údaje o očekávaných příjmech dlužníka v následujících 5 letech  seznam dlužníkových závazků a věřitelů návrh na oddlužení (jak má být podle dlužníkova názoru řešeno) … Soud přidělí dlužníkovi insolvenčního správce a od této chvíle po dobu 30 dnů běží lhůta pro uplatnění pohledávek.

Rozhodnutí soudu Po splnění všech náležitostí soud insolvenční návrh schválí pokud bude návrh vadný, soud vyzve k doplnění. Po schválení návrhu soud vydá usnesení, ve kterém vyzve dlužníka aby se dostavil k soudu k přezkumnému jednání a bude zde také rozhodnuto o způsobu oddlužení Splátkový kalendář vs Zpeněžení majetku Po schválení oddlužení se rozhodnutí zveřejní v insolvenčním rejstříku, čímž nastává jeho účinnost.

Výhody oddlužení dojde k zastavení veškerého vymáhání dluhů od např. exekutorů, bank, společností poskytující úvěry a půjčky (Home Credit a.s., CETELEM ČR, a.s., Provident Financial, s.r.o. atd.) snížení dluhů bez souhlasu věřitele až o 70%

Příklad Dlužník, v tomto případě fyzická osoba, má dluhy v celkové výši 1.000.000,-Kč - není schopen splácet. Dlužník musí splatit minimálně 30% svých dluhů tj. 300.000,-Kč svým nezajištěným věřitelům za dobu 5ti let tj. 5.000,-Kč/měsíc + odměna insolvenčního správce tj. 1.089,- Kč s DPH/měsíc musí se počítat i s nezabavitelnou částkou danou zákonem, v tomto případě: 1osoba-dlužník manžel/ka …………………………………… NE počet vyživovaných osob……................. 0 (kalkulátor splátek justice.cz) Nezabavitelná částka = 8459,-Kč Dlužník musí mít čistou mzdu minimálně 14.548,-Kč/měsíc (5000+1089+8459)aby dosáhl splacení minimálně 30% svých dluhů za 5 let Možnost Darovací smlouvy !!! Po dodržení splátek bude dlužníkovi - fyzické osobě odpuštěn nesplacený rozdíl dluhu ve výši 700.000,-Kč a dlužník bude osvobozen od veškerých dluhů

Děkuji za pozornost Máte nějaké dotazy?