VY_32_INOVACE_269 Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
POTÁPĚNÍ, VZNÁŠENÍ SE A PLOVÁNÍ TĚLES V KAPALINĚ
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _643 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Hydrostatická tlaková síla
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okr. Litoměřice Číslo projektuCZ.1.7/1.4.00/ Název projektu „Zlepšení kvality vzdělávání.
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
VY_32_INOVACE_192 Tomáš Nový osmý kraje ČR
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
VY_32_INOVACE_191 Tomáš Nový osmý kraje ČR
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_269 Název školy Základní škola a mateřská škola Ploskovice, p.o., okr. Litoměřice Číslo projektu CZ.1.7/1.4.00/21.1113 Název projektu „Zlepšení kvality vzdělávání na ZŠ a MŠ Ploskovice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu Archimédův zákon Jméno autora výukového materiálu Ing. Jan KUBŮ Datum, ve kterém byl VM vytvořen 19. 3. 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, mechanické vlastnosti tekutin, kapaliny. Metodický list/anotace – výstižný popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výuková prezentace. Na příkladech a obrázcích se žáci seznámí s problematikou vztlakové síly a plaváním těles. Součástí jsou typové řešené slovní úlohy. Formát přílohy na CD/DVD PDF

ARCHIMÉDŮV ZÁKON

Archimédes ze Syrakus (287 – 212 př.n.l.) byl řecký filosof, matematik, fyzik, astronom a vynálezce zabýval se principy činnosti jednoduchých strojů – páky, kladky, nakloněné roviny, klínu a ozubeného kola je považován za zakladatele hydrostatiky – zabýval se plaváním těles, hustotou a vztlakem formuloval jeden z nejznámějších fyzikálních zákonů – Archimédův zákon

„Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí “ Archimédes Obr. 1 „Heuréka“ „Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí “ Obr. 2

jedno z nejstarších popsaných čerpadel Archimédův šroub jedno z nejstarších popsaných čerpadel kapalina (sypká látka) je udržována v závitech gravitací a čerpání se koná otáčením šroubu Obr. 3 Obr.4 dodnes se běžně používá pro svoji jednoduchost a spolehlivost – čistírny vod, kombajn (doprava zrní)…

Archimédův zákon Obr. 9 Obr. 10 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 11 na těleso působí gravitační síla Fg = 0,5N při ponoření tělesa se výchylka na siloměru zmenšila o 0,4 N protože se výchylka zmenšila, musí působit nějaká síla proti síle gravitační (tíhové) při ponoření tělesa se hladina ve válci zvýšila o 8 dílků, což odpovídá objemu 40 ml při ponoření těleso tedy vytlačilo 40 ml kapaliny (vody) při hustotě vody 1000 kg/m3 = 1 g/cm3 je hmotnost vytlačené vody 40 g = 0,040 kg na kapalné těleso o hmotnosti 0,040 kg působí tíhová síla Fg= m · g = 0,040 · 10 = 0,4 N

působí vždy svisle vzhůru Archimédův zákon Vztlaková síla působící na těleso v kapalině je rovna tíhové síle, která by působila na kapalinu s objemem ponořené části tělesa. Jinak: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené. Fvz – vztlaková síla působí vždy svisle vzhůru Fvz Fg Fg – tíhová síla působí vždy svisle dolů

Výpočet vztlakové síly: FVZ = V · k · g Vztlaková síla Fvz Fvz Fg Fvz Fg Fg Fvz – vztlaková síla působí vždy svisle vzhůru nezáleží na tom, jak je ponořené těleso natočené nezáleží na tom, v jaké je těleso hloubce její velikost závisí na: objemu ponořené části tělesa V hustotě kapaliny k gravitační konstatntě g (na Zemi g10 N/kg) Fg – tíhová síla působí vždy svisle dolů pro dané těleso je pořád stejná Výpočet vztlakové síly: FVZ = V · k · g

Vztlaková síla - výpočet Ocelový předmět zcela ponořený do vody má objem 3 litry. Vypočítej velikost vztlakové síly Fvz která na něj působí. Zápis Řešení V = 3 l = 0,003 m3 FVZ = V · k · g FVZ = 0,003 · 1000 · 10 FVZ = 30 N Předmět je nadlehčován silou 30 N. V = 3 l = 1000 kg/m3 g = 10 N/kg ------------------- FVZ = ? Vypočítej objem svazku klíčů, jestliže po jejich úplném ponoření do vody byla zjištěna vztlaková síla 0,25 N. Zápis Řešení FVZ = V · k · g Objem klíčů je 25 cm3. FVZ = 0,25 N = 1000 kg/m3 g = 10 N/kg ------------------- V = ?

Těleso plave na hladině Plavání těles Fvz Fg Fvz Fg Fvz Fg Těleso plave na hladině FVZ > Fg k >t Těleso se vznáší FVZ = Fg k = t Těleso klesne ke dnu FVZ < Fg k < t

Video

Otázky: Jaká je jednotka vztlakové síly? Ponořené těleso bude více nadlehčováno v destilované nebo mořské vodě? Zdůvodni proč. Těleso tvaru kuželu je zcela ponořeno do kapaliny – jednou vrcholem dolů, podruhé vrcholem nahoru. V kterém případě je větší vztlaková síla a proč? Jak zní Archimédův zákon? Jaké síly se podílí na tom, zda těleso bude plavat nebo se potopí ke dnu? Železné těleso o objemu 0,3 dm3 ponoříme ve vodě z hloubky 2,5 m do hloubky 5 m. O kolik N se změní vztlaková síla a proč? Na čem závisí velikost vztlakové síly, která působí na těleso ponořené v kapalině?

KONEC

Obrázky: Obr. 1 [2012-02-25] dostupný na internetu pod licencí public domain: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes_water_balance.gif> Obr. 2 [2012-02-25] dostupný na internetu pod licencí public domain: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes_lever_(Small).jpg> Obr. 3 [2012-02-25] dostupný na internetu pod licencí public domain: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes-screw_one-screw-threads_with-ball_3D-view_animated_small.gif> Obr. 4 [2012-02-25] dostupný na internetu pod licencí public domain: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes.png> Obr. 5 - 11 [2012-02-25] vlastní autor