DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Nikola Pohrancová.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovoce – Význam ve výživě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zahuštěné mléčné výrobky
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholickénápoje a pivo Téma:Druhy piva Obor vzdělání:65-42-M/01.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_453 Jméno autora:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potravinářská legislativa pro pivo
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ září 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080210 DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

obr. 1

Piva se vždy dělila: Podle stupňovitosti (extraktu původní mladiny – EPM). Stupňovitost původní mladiny se určuje výpočtem obsahu alkoholu a skutečného extraktu, udává se v hmotnostních procentech (% hm.). Podle barvy. Podle způsobu kvašení.

V právním řádu ČR se pivem zabývá zejména vyhláška č. 335/1997 Sb V právním řádu ČR se pivem zabývá zejména vyhláška č. 335/1997 Sb., která provádí zákon o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.). Vyhláška obsahuje jak definici piva, tak požadavky na výrobu a jakost.

Rozdělení druhů piva a jeho označování Piva dělíme na 4 skupiny a 11 podskupin. Skupiny: Světlá piva Polotmavá piva Tmavá piva Řezaná piva

obr. 3 obr. 2

Podskupiny: Výčepní Ležáky Speciální Portery Se sníženým obsahem alkoholu Se sníženým obsahem cukru Pšeničná Kvasnicová Nealkoholická Ochucená Lehká

4 skupiny Světlá – piva vyrobená převážně ze světlých sladů Polotmavá – piva vyrobená z tmavých sladů, karamelových, případně barevných sladů ve směsi se světlými slady Tmavá – piva vyrobená z tmavých, karamelových sladů Řezaná – piva vyrobená při stáčení smíšením světlých a tmavých piv stejné skupiny

Podskupiny piv: Výčepní – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 8 až 10 % hm. EPM Ležáky – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 11 až 12 % hm. EPM Speciální – piva vyrobená piva vyrobená převážně z ječných sladů, 13 a více % hm EPM Portery – tmavá piva vyrobená převážně z ječných sladů, 18 a více % hm. EPM

Piva se sníženým obsahem alkoholu – piva s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % obj. (1 % hm. EPM) Piva se sníženým obsahem cukru – hluboce prokvašená piva s obsahem alkoholu do 0,75 g/100 ml a bílkovin do 0,4 g /100 ml Pšeničná – piva vyrobená s podílem extraktu u použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu

Kvasnicová – piva vyrobená dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení Lehká – piva vyrobená převážně z ječných sladů, do 7 % hm. EPM, obsah využitelné energie max. 1300 kJ/l (na etiketě musí být uveden i obsah sacharidů, tuků, bílkovin)

Nealkoholická – piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm Nealkoholická – piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm. EPM) Ochucená – piva s přídavkem aromatizovaných látek, např. bylin, ovocného koncentrátu, medu nebo potravinových doplňků, lihovin a jiných alkoholických nápojů, které nesmí překročit 10 % obj.

obr. 4 obr. 5

obr. 6 obr. 7

CITACE ZDROJŮ obr. 1: Typy a druhy Českého piva | Svět-piva.cz [online]. 12. 10 2012 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://www.svet-piva.cz/clanky-o-pivu/typy-a-druhy-ceskeho-piva.html obr. 2: Резаное пиво | Самый сок! [online]. 2005-2012 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://ibigdan.com/2012/01/11/rezanoe-pivo/ obr. 3: 3 piva za 49 Kč! Pivo a domácí buřty v nové Kozlovně v centru Prahy! | Zapakatel.cz - Praha [online]. 2011 [cit. 2013-09-07]. Dostupné z: http://www.zapakatel.cz/cs/praha/detail/id-9881--3-piva-za-49-kc-pivo-a-domaci-burty-v- nove obr. 4: Amerykańska ikona browar Anchor [online]. 2013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://www.smaki-piwa.pl/piwo/anchor-porter/ obr. 5: Recenze Kirsch Porter – Bergquell — Pivní recenze [online]. 2010 - 1013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://pivnirecenze.cz/7176-recenze-kirsch-porter-bergquelll obr. 6: V Německu stoupá spotřeba ochucených piv | Chuť piva [online]. 2012 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://chutpiva.cz/clanky/zpravy/v-nemecku-stoupa-spotreba-ochucenych-piv/ obr. 7: ČEŠI si zamilovali OCHUCENÁ PIVA: Odborníci přišli na to, proč se tak moc pijí - tn.cz [online]. 2012 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/cesi-prisli-na-chut-ochucenemu-pivu-odbornici-prisli-na-to-proc-se-tak- moc-pije.html