Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Vrcholné státní orgány Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TEST 17. POLITOLOGIE
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Politický systém ČR – Vláda ČR
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_409.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Exekutiva a justice VkO 9.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Výchova k občanství Moc výkonná
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Volby prezidenta
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 6. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Metodický list - anotace : Vytvořeno jako výukový materiál pro 6. ročník Obsahuje výkladový materiál – vymezení pojmu – prezident, parlament, vláda… Obrazový doprovod Otázky a odpovědi

Vrcholné státní orgány 6. ročník

PREZIDENT Hlava státu Od r volen občany Volební období 5 let (2 x) Minimální věk – od 40 let

Prezidentský balkón na III. nádvoří Pražského hradu

Parlament Zákonodárný orgán 2 komory

Poslanecká sněmovna Thunovský palác, jedno ze sídel Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna 200 poslanců Voleni občany Volební období 4 roky Minimální věk – od 21 let

Zasedací sál, Thunovský palác, Malá Strana

Senát 81 senátorů Voleni občany Volební období 6 let (obměna 1/3 každé 2 roky) Minimální věk - od 40 let

Valdštejnský palác - sídlo senátu

Zasedací sál Valdštejnského paláce

Vláda V čele premiér + 16 členů Ministři Jmenuje je prezident Funkční období 4 roky Řídí jednotlivá ministerstva (školství, zdravotnictví, vnitra, zahraničí…)

Sídlo vlády – Strakova akademie na Malé Straně

Otázky: 1) Kdo byl 1. prezident ČSR a od kdy? 2) Kdo byl 1. prezident ČR a od kdy? 3) Komu je prezident ze své funkce odpovědný? 4) Komu je ze své funkce odpovědna vláda? 5) Co je demise?

Odpovědi: 1) Tomáš Garrique Masaryk (1850 – 1937) ) Václav Havel (1936 – 2011)

3) Prezident není z funkce odpovědný s výjimkou velezrady a hrubého porušení Ústavy ČR, funkce se vzdá do rukou předsedy Senátu (abdikace). 4) Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně. 5) Odstoupení z funkce (např. ministra).

Použité zdroje: Snímek č. 5 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Pražský hrad [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Snímky č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: _Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky&oldid= Snímky č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Senát Parlamentu České republiky [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: sk%C3%A9_republiky&oldid= Snímek č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vláda České republiky [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: republiky&oldid= Snímek č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Tomáš Garrigue Masaryk [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: aryk&oldid= Snímek č Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Václav Havel [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: 0