MediGrid: sémantika a hodnota biomedicínských dat Jan Vejvalka, Petr Lesný, Tomáš Holeček*, Kryštof Slabý, Adéla Jarolímková**, Helena Bouzková*** Fakultní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Infrastruktura a zázemí pro výuku
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Celostátní síť pro venkov
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
Síťování neziskových organizací Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
3i3 BUSINESS DEVELOPEMENT INVENTA, s.r.o. Cesta k řízenému růstu firmy Ing. Vladimír Brichta Ing. Miroslav Tůma, Ph.D.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
INSPIRE Stav a výhled.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.

Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Jak se zapojit? Jiří Průša Národní informační den, , Praha 2 / 10 Předkladatel (koordinátor) Nese hlavní díl zodpovědnosti.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
ELRC Seminář, Praha, Panel: je možno se zapojit?” Jan Hajič (MFF UK) 1.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Cloud computing v praxi
Informační zdroje pro STM
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Základní pojmy v automatizační technice
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
služby pro knihovny a vzdělávací instituce
ProQuest Central Mgr. Alena Filipová
Transkript prezentace:

MediGrid: sémantika a hodnota biomedicínských dat Jan Vejvalka, Petr Lesný, Tomáš Holeček*, Kryštof Slabý, Adéla Jarolímková**, Helena Bouzková*** Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze *Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze **CESNET, z.s.p.o., Praha ***Národní lékařská knihovna, Praha

IKI 2010, Praha, Cíl Cílem je represenotvat medicínské znalosti (a data) ve formě efektivně zpracovatelné současnými ICT technologiemi jako zdroje, které lze sdílet (nabízet a využívtat) v GRIDovém prostředí (jako jsou výpočetní výkon nebo paměťová kapacita sdíleny ve výpočetních nebo paměťových GRIDech).

IKI 2010, Praha, Přístup 1: zavaleni daty biomedicínská data jsou specifická forma, přesnost, variabilita, kontext musíme vědět, co chceme s daty dělat „výpočetní“ přístup

IKI 2010, Praha, Data, data, data

IKI 2010, Praha, Přístup 2: zavaleni informacemi záplava informací velmi různá kvalita, různá důvěryhodnost bezbřehá důvěra... bezbřehá skepse abstrahujeme od dat „informační“ přístup

IKI 2010, Praha, Informace bez hranic MAP PP MAP PEP BPS/BPD inst. HR ECG BP

IKI 2010, Praha, Data nebo informace? pokus o překlenutí propasti komunikačně náročné, pracné sémantický výpočetně realizovatelný přístup k datům

IKI 2010, Praha, O projektu MediGrid o platforma o k disposici jako služba (GRID) o sémantický přístup k datům o důraz na dokumentovanost o pilotní provoz

IKI 2010, Praha, MediGrid: platforma o naivní o flexibilní o možnost prolínání domén o přímo neřeší ukládání dat

IKI 2010, Praha, MediGrid: jako služba o computational GRID o webservice o distribuovaný systém o vysoký výkon o správa a údržba o ochrana dat, anonymizace

IKI 2010, Praha, MediGrid: sémantický přístup vkládáme jednotlivé znalosti propojujeme je a sdílíme mezi doménami zpětně extrahujeme znalostní sítě

IKI 2010, Praha, Příklad propojení různých domén tělesná zdatnost a nadváha nadváha: BMI?, výška/váha?, percentily zdatnost: VO 2 max?, METs?, VO 2 max/kg?, Z-skóre

IKI 2010, Praha, MediGrid: dokumentovanost autorská odpovědnost (znalosti i implementace) kvalita a důvěra „technické podružnosti“ jako odborný problém

IKI 2010, Praha, Vrstevnatá architektura o zdroj: vlastní popis a další aparát: autor, citace, skóre o koncepty: popis transformací (algoritmů a vztahů) a tříd indikátorů (datových typů) o implementace: spočitatelné algoritmy a jejich provedení, instance dat a jejich validace o review / odůvodněná důvěra / autority o uživatelé (vlastnictví zdroje, odpovědnost, odborná doména), dataflow o finální rozhodnutí je vždy na uživateli

IKI 2010, Praha, Součásti kvalifikovaného rozhodnutí o indikátory, transformace, třídy indikátorů (data, algoritmy, datové typy) o doprovodná informace (požadavky, omezení, kontext) o uživatel (autor, v rámci instituce, odborné domény) o důvěra, opora v literatuře, autorita pro danou doménu o možnost protichůdných transformací a konfliktních tříd indikátorů o finální rozhodnutí je vždy na uživateli

IKI 2010, Praha, Další perspektivy o další mechanismy podpory kvality obsahu o Shibboleth SSO o zpracování dalších domén o data GRID

IKI 2010, Praha, Klíčové vlastnosti MediGridu data a algoritmy dobře dokumentované efektivní propojení různých domén výpočetně realizovatelné informační podpora rozhodování uživatele

IKI 2010, Praha, Děkuju za pozornost