Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a víceatomových molekul
Advertisements

Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
CHEMIE
3.2 Vibrace jader v krystalové mříži.
Atomová a jaderná fyzika
Korelační metody (CCSD(T))
Shrnutí z minula. Spin Co to je? Jaké jsou vlastní funkce a vlastní hodnoty operátoru spinu pro elektron? Pauliho vylučovací princip spinorbitál.
Shrnutí z minula.
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
5.1 Vlnová funkce 5 Úvod do kvantové mechaniky 5.2 Operátory
Daniel Svozil Laboratoř informatiky a chemie FCHT
Architektura elektronového obalu
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Atom.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Atomová a jaderná fyzika
Modely atomů.
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Základy vlnové mechaniky - vlnění
Kvantově mechanické představy
Hartree-Fockova Metoda Kryštof Dibusz VŠCHT Praha FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii 4. ročník
Shrnutí z minula.
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Elektronový obal atomu
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev KOTLÁŘSKÁ 23.DUBNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Počítačová chemie (10. přednáška)
Jak vyučovat kvantové mechanice?
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
Počítačová chemie (9. přednáška)
4.1 Elektronová struktura
Počátky kvantové mechaniky
Výstavba elektronového obalu „Pravidlo minimální energie“
Chemoinformatická úloha 2 - základní informace
těžkosti oproti atomům: není centrální symetrie (důležitá bodová grupa molekuly) elektrony a jádra, vzájemné interakce i = 1,...., N elektrony N =  Z.
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 IX Vlnová funkce jako pravděpodobnost ve fázovém prostoru lekce (IX - XI)
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení KOTLÁŘSKÁ 2. BŘEZNA 2011 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Kvantová čísla Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
Elektronová struktura atomů
Vektorový součin a co dál?
Struktura atomu a chemická vazba
Polovodič - měrný odpor Ω -1 m Ω -1 m -1 závisí na teplotě, na poruchách krystalové mříže koncentraci příměsí, na el. a mag. poli, na záření.
Základy kvantové mechaniky
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Ab-inito teoretické výpočty pozitronových parametrů Teorie funkcionálů hustoty (DFT) Kohn, Sham 1965 funkcionál = funkce jiné funkce - zde elektronové.
VIII. Vibrace víceatomových molekul cvičení
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 11. DUBNA 2012 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
5.4 Časově nezávislá Schrödingerova rovnice 5.5 Vlastnosti stacionární vlnové funkce 5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech Fyzika.
5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech … Částice v jednorozměrné nekonečně hluboké pravoúhlé potenciální jámě Částice v.
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
Elektronový obal atomu
stavba atomu – historie 1
Elektronový obal atomu
Elektronový obal.
Typy vazeb.
KVANTOVÁ MECHANIKA.
Transkript prezentace:

Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti de Broglieho hmotné vlny Schrödingerova rovnice

vlnová funkce měřitelná veličina v kvantové mechanice je vyjádřena příslušným operátorem působením operátoru na vlnovou funkci získáme jednu z možných hodnot, které můžeme naměřit (vlastní hodnota daného operátoru)

poloha částice hybnost

jednoduché přesně řešitelné systémy: částice v 1D/3D jámě energie je kvantovaná, ve vzorečku pro E se vyskytuje kvantové číslo n, stavy se stejnou energií ale různou vlnovou funkcí se nazývají degenerované harmonický oscilátor vibrace molekuly, ZPVE, klasicky zakázaná oblast (tunelování) tuhý rotor rotace dvouatomové molekuly, vlnové funkce se nazývají sférické harmonické Ylm, kde m = -l, …, 0, …, l

Nová látka

Born-Oppenheimerova aproximace potencialni energie je Coulombicka energie (elektrostaticka), jaky je operator takove energie??? (operator zkonstruujeme z klasickeho vyrazu dosazenim za promenne, tj. polohy r v nasem pripade, jejich operator je zase pouhe r, cili operator potencialni energie ma stejny tvar jako klasicky vyraz) Hamiltonian obsahuje cleny parove atrakce a repulze, tj. zadna z castic se nepohybuje nezavisle na ostatnich (tomu rikame korelace) jadra systemu se pohybuje mnohem pomaleji nez elektrony (protony a neutrony jsou zhruba 1800x hmotnejsi nez elektrony a uvedomte si, ze ve jmenovateli kineticke energie se objevuje hmotnost)

Born-Oppenheimerova aproximace

člen atrakce jádro-elektron neumožňuje separaci proměnných separace proměnných člen atrakce jádro-elektron neumožňuje separaci proměnných =0 =konst kinetická energie elektronů Na uvod: separace promennych, plati totiz, ze mame-li soucet dvou Hamiltonianu, tak vlnova funkce takoveho systemu je rovna soucinu vlnovych fci jeho casti odpovidajicich temto dvema Hamiltonianum zavedenim BO aproximace tvrdime, ze separace jadro-elektron je zhruba spravna jadra systemu se pohybuji mnohem pomaleji nez elektrony (protony a neutrony jsou zhruba 1800x hmotnejsi nez elektrony a uvedomte si, ze ve jmenovateli kineticke energie se objevuje hmotnost) cili prizpusobeni se elektronu pozicim jader (tzv. elektronova relaxace) je okamzite z tohoto duvodu je mozno oddelit tyto dva pohyby od sebe a pocitat elektronickou energii pro fixni pozice jader!!! repulze elektron elektron atrakce elektron jádro

elektrony se pohybují v potenciálu jader které jsou na fixovaných pozicích jednoelektronová část víceelektronová část

Atom vodíku hydrogen-like atoms atom vodíku a jiné systémy s jedním elektronem a jádrem (He+, ...) =0 =konst

Schrödingerova rovnice pro takový systém se řeší v polárních (sférických) souřadnicích radiální (n,l) úhlová (l,m)

vlnové funkce – atomové orbitaly kvantová čísla n ... hlavní l ... vedlejší, l = 0 ... n-1 (s, p, d, f) m ... magnetické, m = -l, ..., 0, ..., l (px, py, pz) vlnové funkce – atomové orbitaly 1-elektronové klasifikovány pomocí n, l, m kvadrát AO je pravděpodobnost výskytu elektronu, isoenergetická plocha slouží ke zobrazení AO v prostoru, nodální plochy (nulová pravděpodonost výskytu elektronu)