Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Komunitní knihovna v Břevništi
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
Webové stránky jihočeských knihoven Lída Švíková.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
K r a j s k á k n i h o v n a F r a n t i š k a B a r t o š e Seminář pracovníků profesionálních knihoven ve Zlínském kraji Zlín, 18. května 2006 PhDr.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2012.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2009 – 2013 (neprofesionální knihovny) naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Regionální funkce v okrese Vsetín Středisko regionálních knihovnických služeb.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Vsetín Národní knihovna ČR
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Nová koncepce regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Transkript prezentace:

Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013

Knihovny okresu Vsetín 2013 Statistické výsledky – základní ukazatele Regionální funkce Standardy Interiéry – co nového v r Obsah

V okrese Vsetín - 80 knihoven Profesionální knihovny - 14 ( obce s počtem obyvatel: – 2 700, 5 600, 3x nad 16.tis.) + jejich pobočky (17) Neprofesionální knihovny – 46 (obce s počtem obyvatel: ) + jejich pobočky ( 3 ) **** Okres Vsetín

Čtenáři - celkem Statistika – základní ukazatele r. 2013r. 2012rozdíl 2013/2012 MVK Vsetín ,4 % Profi knihovny ,2, % Neprofi knih ,0 % Celkem ,9 %

Registrovaní čtenáři - celkem

Čtenáři - do 15. let Statistika - základní ukazatele r. 2013r. 2012rozdíl 2013/2012 MVK Vsetín ,4% Profi knihovny ,9 % Neprofi knih ,1 % Celkem ,9 %

Čtenáři do 15. let

Návštěvníci – celkem Statistika – základní ukazatele r. 2013r. 2012rozdíl 2013/2012 MVK Vsetín ,5 % Profi knihovny ,9 % Neprofi knih ,5 % Celkem ,5 %

Návštěvníci – celkem

Akce Statistika – základní ukazatele r. 2013r. 2012rozdíl 2013/2012 MVK Vsetín ,3 % Profi knihovny ,2 % Neprofi knih ,3 % Celkem ,2 %

Akce celkem

Výpůjčky Statistika – základní ukazatele r. 2013r. 2012rozdíl 2013/2012 MVK Vsetín ,5 % Profi knihovny ,1 % Neprofi knih ,1 % Celkem ,5 %

Výpůjčky celkové

Poradenská a konzultační činnost –Konzultace – 441, metodické návštěvy Tvorba, distribuce a oběh výměnných fondů –157 souborů, svazků Metodická pomoc při revizi a aktualizaci knihovních fondů –21 knihoven, 7 revizí ( svazků zrevidováno) Pomoc při akvizici, zpracování a distribuci knihovních fondů, pořízených z prostředků obcí –47 knihoven, svazků nakoupeno, svazků zpracováno Základní servis informačních a komunikačních technologií –38 knihoven, 71 zásahů Doprava v rámci RF –79 knihoven, km Webová stránka knihovny – 14 profi, 45 neprofi (zbývá 1) Webový katalog - 13 profi (1), 39 neprofi (7) Regionální funkce – rok 2013 v okrese Vsetín

Doporučení pro dobrou knihovnu  Standardy VKIS (vydalo MK ČR) – definují dobrou knihovnu  Hodnoty indikátorů stanovených standardem knihovnických služeb jsou definovány jako optimální a doporučené Standard pro dobrou knihovnu – Metodický pokyn MK -Příjemné prostředí -Dostupnost – provozní doba -Kvalitní aktualizovaný knihovní fond -Fungující a funkční technika – přístup k internetu, webová prezentace knihovny, elektronický katalog na internetu

Co má na kvalitu práce knihovny vliv?  Osobnost knihovníka  Zájem a podpora zřizovatele  Kvalita knihovního fondu –Co máme na regálech? Počet knih není ukazatelem kvality knihovního fondu. Nabídka novinek – nakupujeme nové knihy? Pamatujeme na všechny čtenáře nebo preferuje jen některou kategorii?  Rozsah služeb – knihovna pouze půjčuje nebo nabízí i další služby? Jaké? Vědí o tom občané?  Povědomí o knihovně mezi občany – máme knihovnu viditelně označenou včetně půjčovní doby? Dáváme o svých aktivitách občanům vědět i prostřednictvím webu, obecních zpravodajů, rozhlasu…?  Umístění, vybavení a prostorové dispozice knihovny (čistota!)  Volba a rozsah půjčovní doby – je dostatečná a volená tak, aby byla knihovna dostupná všem věkovým kategoriím občanů?  Výpočetní technika - přístup na Internet, možnosti využití PC – CD-ROM, jak kvalitní a v jakém stavu máme počítače a další HW.  Odborné vedení ze strany profesionálních knihovníků – zájem o pomoc a spolupráci

Okres Vsetín - co nového v roce 2013 Interiéry

Středisko Vsetín Interiéry

Obecní knihovna Prlov před rekonstrukcí 

Obecní knihovna Prlov po rekonstrukci

po malování před malováním Místní knihovna v Pozděchově

Středisko Valašské Meziříčí Interiéry

Obecní knihovna Choryně …před stěhováním

Obecní knihovna Choryně …po přestěhování

Obecní knihovna ve Velké Lhotě Původníprostory …

Obecní knihovna ve Velké Lhotě

Středisko Rožnov pod Radhoštěm Interiéry

Obecní knihovna Prostřední Bečva 

MěK R.p.R. – pobočka Horní Paseky 

Středisko Jablůnka Interiéry

Místní knihovna v Růžďce

Místní knihovna v Růžďce

Profi knihovny Interiéry

Obecní knihovna Horní Lideč ***

Obecní knihovna Horní Lideč ***

Obecní knihovna Horní Lideč ***

Obecní knihovna Horní Lideč

Městská knihovna Valašské Meziříčí Zašívárna

MVK Vsetín – DO Luh ***

MVK Vsetín – DO Luh ***

MVK Vsetín – U mouchy CC

Možnosti propagace knihovny Baner před knihovnou v Halenkově

Logo knihovny

 Dejte vědět, že tu jste a co nabízíte, propagujte se.  Buďte online, mějte lepší weby, víc obsahu.  Rozšiřte provozní dobu.  Aktualizujte knihovní fond  Poskytujte služby svým komunitám.  Poskytujte další služby nad „tradiční“ nabídku (wifi, čtečky, CD- mluvené slovo…) *** Poděkování všem knihovníkům, kteří svou činností přispívají ke spokojenosti svých čtenářů a zřizovatelům knihoven, kteří jim v tom pomáhají!!! Na závěr

Děkuji za pozornost Masarykova veřejná knihovna Vsetín Ing. Věra Pelcová tel.: mobil: