Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – 7. 10. 2011 Konference projektu UNIV 2 KRAJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Implementace EQAVET v ČR
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
NSK – vazby na evropské procesy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Doporučení Rady EU 2009 – Evropský rámec pro zajišťování kvality v odborném vzdělávání a přípravě o Evropském rámci pro kvalitní a efektivní učňovskou.
Kariérové poradenství a podnikavost
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE

Kodaňský proces Kodaňská deklarace o posílení evropské spolupráce v odborném vzdělávání (2002):  Stanovení priorit, rozvoj společných evropských nástrojů  Každé 2 roky posouzení dosaženého pokroku a reformulace priorit (Maastricht 2004, Helsinky 2006, Bordeaux 2008)  7. prosinec 2010: Bruggy – Komuniké (výzvy, vize, dlouhodobé i krátkodobé priority) policy/doc/vocational/bruges_en.pdf

Cíle (1) 1. Učinit počáteční odborné vzdělávání přitažlivou volbou: 1. Učinit počáteční odborné vzdělávání přitažlivou volbou:  Kompetence učitelů SOŠ - zlepšení přípravy učitelů, stáže ve firmách  Kariérové poradenství žákům základních škol  Klíčové kompetence + dovednosti ke kariérovému rozhodování součástí kurikula  Přístup k modernímu technickému vybavení  Aktivity k podpoře atraktivity (kampaně, soutěže na EU úrovni) umožňující žákům seznámení s profesemi a s OV

Cíle (2) 2. Podpora kvality a relevance OV potřebám TP:  Kvalita: implementace EQAVET (EU - LdV Program)  Relevance k potřebám trhu práce: posílení spolupráce se zaměstnavateli, příprava na pracovišti jako standard (EU - příručka o úspěšných modelech přípravy na pracovišti), zlepšení kvality a přenosu informací o potřebách trhu práce (EU - předpovědi potřebných kompetencí, sektorové rady na EU úrovni), zpětná vazba o uplatnitelnosti absolventů (EU - benchmark o zaměstnatelnosti) (EU - benchmark o zaměstnatelnosti)

Cíle (3) 3. Umožnit flexibilní přístup k OV a ke kvalifikacím: 3. Umožnit flexibilní přístup k OV a ke kvalifikacím:  DOV (pro dosažení 15 % účasti): pobídky (vhodný mix dotačních, daňových apod. nástrojů) jednotlivcům (zejména pro rizikové skupiny) i firmám pro zvýšení účasti, flexibilní vzdělávací programy, nejpozději do 2015 postupy pro uznávání předchozího učení propojené s národními kvalifikačními rámci  Kvalitní dostupné celoživotní poradenství, vysoká prostupnost mezi různými typy vzdělávání, propojení kreditních systémů  Implementace EQF (přiřazení národních systémů, vývoj národních kvalifikačních rámců), rozvoj a podpora procedur pro uznávání s podporou EQF, národních rámců a poradenství, pokrok při implementaci ECVET (EU - technická podpora při implementaci EQF a ECVET - LdV program)

Cíle (4) 4. Podpora mezinárodní mobility:  Podpora aktérů mobilit - žáků, škol, firem - síťování, strategie pro přeshraniční spolupráci  Systematické využívání a podpora společných nástrojů - EQF, ECVET, Europass (EU - Doporučení k uznávání a k mobilitám, 2011, vývoj „European skills passport“ Europass, benchmark k mobilitě) benchmark k mobilitě)  výuka jazyků

Cíle (5) 5. Posilování inovací, tvořivosti, a podnikatelské iniciativy, využívání ICT (v POV i DOV): 5. Posilování inovací, tvořivosti, a podnikatelské iniciativy, využívání ICT (v POV i DOV):  Vytváření „znalostních partnerství“ pro rozvoj tvořivosti  Využívání ICT (lepší přístup, nové metody)  Rozvoj podnikatelských dovedností (studentské firmy, praktické zkušenosti v reálných firmách)  Podpora začínajícím podnikatelům z řad absolventů  Podpora na úrovni EU: ustavení fóra pro OV a podnikání

Cíle (6) 6. POV i DOV pro všechny: 6. POV i DOV pro všechny:  POV – rozvoj specifických odbornými i průřezových dovedností  Klíčové kompetence i v DOV  Maximální přínos OV ke snížení podílu „early school leavers“  preventivní i nápravná opatření (EU - příručka osvědčených postupů pro začleňování ohrožených skupin, Doporučení ke snižování předčasných odchodů)  Přístup k OV i pro znevýhodněné skupiny - opatření ke zvýšení účasti ohrožených skupin (flexibilita, uznávání, poradenství)  ICT pro usnadnění přístupu, využívání nových metod, podpora aktivního učení

Děkuji Vám za pozornost Konference projektu UNIV 2 KRAJE