Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7 Nezaměstnanost.
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Poptávka na trhu zboží a služeb
Evropský sociální fond v ČR
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Hospodářská politika.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Makroekonomie.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
NEZAMĚSTNANOST.
Nezaměstnanost a trh práce
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
NEZAMĚSTNANOST Druhy nezaměstnanosti: FRIKČNÍ CYKLICKÁ STRUKTURÁLNÍ
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Nezaměstnanost Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Politika pracovního trhu
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Studijní obor: Sociální činnost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvod, základní principy a cíle
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Dlouhodobá nezaměstnanost

Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s velkým podílem dlouhodobé (stav přetrvává) Jen malou část nezaměstnanosti lze považovat za dobrovolnou Ohrožené skupiny na trhu práce

Vysoká míra v Evropě je vysvětlována: Pokles agregované poptávky (nutnost krátit veřejné investice a výdaje) Vysoké pracovní náklady Demotivující vliv sociálního státu Mzdové nepružnosti Diskriminace některých skupin obyvatelstva

Dlouhodobá nezaměstnanost Významný sociální jev Podíl dlouhodobé nezaměstnanosti v celku nezaměstnanosti se zvyšuje Setrvání v dlouhodobé nezaměstnanosti Relativně vysoká míra dlouhodobé nezaměstnanosti + její stálost

Dlouhodobá nezaměstnanost postihuje: Nepružnou, dlouhodobě zaměstnanou pracovní sílu Nekvalifikovanou pracovní sílu Osoby s kumulovanými osobnostními a sociálními handicapy Příslušníky etnických minorit a imigranty Obyvatele ze zaostávajících a venkovských oblastí Zdravotně postižené Mladistvé, zejména problémové jedince

Vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti

Tab. 9 : Vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Zdroj: Statistické ročenky trhu práce v ČR, MPSV (stavy ke konci období)

Struktura dlouhodobé nezaměstanosti

Chart A. Total tax ratio as percentage of GDP, 2005 (page 39)

Jak léčit nezaměstnanost Může stát pomoci lidem bez práce? Liberalisté – nikoliv „Zásahy vlády mohou situaci jen zhoršit, protože kladou překážky tržnímu systému.“ Různé sociální programy pomoci vedou ve svých důsledcích lidi k závislosti na vládě, otupují a utlumují jejich vlastní snahu vyřešit situaci, hledat si práci na trhu práce, případně hledat dočasnou pomoc v rodině, u přátel.

Paternalistická pomoc státu Nezaměstnanost - výsledek společenských a ekonomických podmínek, které mohou jednotlivci jen málo ovlivňovat, a proto by jim vláda měla pomoci. Utilitaristický princip – užitek jakožto měřítko blahobytu. Maximalizace součtu užitků všech členů společnosti – pomocí přerozdělení. Negativum: bere motivace k usilovnější práci. Liberální princip – společenské instituce, zákony a politiky by měly být spravedlivé. Principy spravedlnosti jako výsledek vyjednávání a „slušné dohody“. (maximalizace minimálních užitků)

Libertariáni – přerozdělení nepřipouštějí. Zaměřují se na zkoumání a hodnocení procesů, které výslednému rozdělení předcházejí. Rovnost příležitostí důležitější než rovnost příjmů. Ochrana individuálních práv a snaha o zajištění stejných příležitostí k využití schopností a k dosažení úspěchu.

Aby trhy lépe fungovaly Zlepšení pružnosti trhů a zdokonalení informovanosti jeho účastníků. Omezení a minimalizace vládních zásahů na trzích, hledání takové vyváženosti konceptu státem zaručených minimálních mezd a podpor v nezaměstnanosti tak, aby neoslabovaly motivaci. Dokonalá pružnost mezd – teoretický předpoklad monetaristů a klasických ekonomů. „Deregulace, zvýšení míry konkurence a dokonalejší informace na pracovních trzích napomáhají minimalizovat frikční, a ve spojení s podporou, příležitostí a motivací ke změně kvalifikace v souladu s dynamikou změn odvětvové struktury, pak i strukturální nezaměstnanost.“

Stimulace ekonomického růstu Produktivita práce – kapitálová vybavenost, technický pokrok, technologická a organizační zlepšení. Ve vztahu k řešení nezaměstnanosti je důležitá orientace na ta odvětví, která jsou náročná na práci, jako jsou např. služby.

Náklady spojené s nezaměstnaností Individuální a společenské náklady. Ztráta makroekonomického produktu. Výstup pod potenciální úrovní. Okunův zákon: na každé 1 % zvýšení míry u připadá 2 % snížení skutečného produktu pod úroveň potenciálu. Nevyužité ekonomické zdroje V případě nedobrovolné nezaměstnanosti, není výrobní faktor práce plně využíván. Ztráty na daních Ztráty lidského kapitálu (sociální past)

Past nezaměstnanosti a sociální parazitizmus. Past nezaměstnanosti Koeficient náhrady – čím je vyšší, tím menší je zájem pracovníků hledat práci. Underclass – podpora v nezaměstnanosti – regulérní příjem.