Autor: Mgr. Vladimír Drápal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová soustava člověka
Soustava opěrná – lebka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Smyslová ústrojí Funkce:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly člověka (všeobecně)
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
Smyslové vnímání OKO.
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Prezentace – výklad učiva
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Smyslové orgány.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Vladimír Drápal Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Smyslová ústrojí Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_181_Biologiečlověka_Smyslováústrojí Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků se smyslovými orgány Materiál vysvětluje pojmy zrak, sluch, čich, chuť a hmat Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN 80-85937-97-2

Smyslová ústrojí - čidla Smyslové orgány –zachycují informace o změnách vnějšího a vnitřního prostředí Receptory – buňky, které reagují na podráždění Dostředivá nervová dráha – patří ke každému smyslovému orgánu – vede informace do centrální nervové soustavy Základní smysly – čich, sluch, chuť, hmat a zrak

Čich Čich – vývojově nejstarší smyslové ústrojí Receptory se nachází v horní části dutiny nosní Základ tvoří čichové buňky uložené v nosní sliznici Čich se podílí na zvýšení činnosti trávicích žláz když jídlo voní Varuje také před látkami ohrožujícími zdraví. Kvalita čichu závisí na průchodnosti nosních dutin http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Chuť Chuť je spojena s činností trávicí soustavy Hlavní orgán – jazyk – obsahuje chuťové pohárky (papily) – jsou uloženy ve sliznici měkkého patra Zaznamenávají látky rozpuštěné ve vodě a slinách Základní chuťové vjemy – sladkost slanost kyselost, hořkost http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Hmat Hmat – umožňuje vnímat fyzikální podněty z vnějšího prostředí – tlak, chlad, teplo, bolest Jeho receptory jsou uloženy v pokožce celého těla a ve sliznicích dutiny ústní a nosní Zaznamenávání bolesti - jeden z nejdůležitějších úkolů hmatu Varuje před úrazem nebo nastupujícím onemocněním http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Sluch Pomocí sluchu vnímáme okolní prostředí, umožňuje nám komunikovat mezi sebou Orgán sluchu – ucho Ucho se skládá ze tří částí – vnější ucho, vnitřní ucho, střední ucho Vnější ucho – tvoří ho boltec a vnější zvukovod zakončený bubínkem V dutině středního ucha – tři kůstky – kladívko, kovadlinka, třmínek – jsou spojeny kloubem Eustachova trubice – vyrovnává tlak mezi uchem a vnějším prostředím Vnitřní ucho – obsahuje blanitého hlemýždě Jsou zde ústrojí pro vnímání pohybu a polohy těla a hlavy http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Sluch - nemoci Nedoslýchavost či úplná hluchota – může být vrozená nebo vzniknout po nemoci (zánět) a po úrazu. Poškozeny mohou být bubínek, sluchové kůstky, hlemýžď, sluchový nerv. Sluchu škodí nadměrný hluk – vzniká poškození orgánu Přibývající věk – sluchové buňky zanikají, starší lidé hůř slyší Zánět středního ucha – hlavně u dětí – infekční zánět sliznice středoušní dutiny. když se neléčí – až ztráta sluchu Závrať – pocit, že se vše kolem člověka bez příčiny točí. Bývá způsobena úrazem, virovým onemocněním nebo mořskou nemocí http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Zrak Nejdůležitější lidský smysl Zaznamenává dopadající světlo, jeho intenzitu, barvu Pomocí zraku vnímáme okolní prostředí, předměty, jejich prostorové uspořádání, pohyb Oko – orgán zraku Uložení - v očnici a chráněné nadočnicovým obloukem s obočím Vpředu je chrání pohyblivá víčka a řasy Sliznici víček tvoří blanka – spojivka – zde ústí slzné žlázy produkující slzy http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png

Zrak - oko Vnější vrstva oka – bělima – udržuje stálý tvar oka a chrání jeho vnitřní části V přední části přechází v rohovku Cévnatka – vyživuje jednotlivé části oka Duhovka – barva závisí na množství pigmentu Zornice – uprostřed duhovky Čočka – umístěna za zornicí – zavěšena na řasnatém tělese Akomodace – změna tvaru čočky Sítnice – tvoří vnitřní vrstvu oka Krátkozrakost – dobře vidí nablízko, na dálku rozmazaně Dalekozrakost – daleké předměty vidí dobře, špatně blízké Šilhavost – špatná koordinace okohybných svalů Barvoslepost – vrozená vada – nerozliší některé barvy Šeroslepost – špatně vidí za šera

Opakování - otázky Jakou funkci mají smyslové orgány? Vyjmenuj základní smysly. Na čem závisí kvalita čichu? Jaký je hlavní orgán chuti? Vyjmenuj základní chuťové vjemy. Co umožňuje hmat? Který je jeden z nejdůležitějších úkolů hmatu? Ze kterých tří částí se skládá ucho? Jaké nemoci sluchu znáš? Kde je uložen nejdůležitější lidský smysl? Vyjmenuj některé poruchy zraku.

Použité zdroje http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://lidske-smysly.wbs.cz/cich/nos.jpg&imgrefurl=http://www.lidske-smysly.wbs.cz/Cich.html&h=313&w=479&sz=33&tbnid=I4RsBxs4s9PmaM:& http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/793.jpg&imgrefurl=http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action%3Dlesson_detail%26id%3D535&h=774&w=545&sz=134&tbnid=_]. 3. http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Cow_stroker.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anatomy_of_the_Human_Ear_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eye_iris.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg