HUDBA ČESKÉHO BAROKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Advertisements

ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAROKO V ČECHÁCH.
Hudba českého raného baroka (1620 – 1670). Společenská situace násilná katolizace Čech po Bílé hoře znamenala konec veřejného provozování nejrozvinutější.
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
Barokní hudba v Čechách
Hudební baroko ( století).
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Rozčlenění hudebního vývoje
Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
GIOVANNI GABRIELI. VE ZKRATCE  Narodil se v Benátkách v roce 1557 a zemřel v tomtéž městě 12. srpna 1612  Byl to významná italský skladatel a varhaník.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_345_ Č eské hudební baroko AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Povídání o Bachovi.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
BAROKO.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 4. Předmět: Hudební výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Klasicismus Mgr. Jakub Tomala.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Skladatelé Evropa Čechy úkoly Dějiny evropské hudby BAROKO.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Adam Václav Michna
Česká hudební renesance a baroko Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby v období renesance a baroka. Popisuje historické souvislosti jejího vzniku.
STŘEDOVĚK STŘEDOVĚK polovina 11. století–15. století RENESANCERENESANCE 16. století BAROKO BAROKO od 20. let 17. století–1750 KLASICISMUS KLASICISMUS.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
ANTONIO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Michal Mrňák. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Periodizace dějin evropské hudby - žáci se naučí etapy dějin evropské.
Test k ověření znalostí z HV
Dějiny hudby a její osobnosti
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Gymnázium Židlochovice kvarta
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Test k ověření znalostí z HV
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
CESTA Z PRAVĚKU ČESKÝ KLASICISMUS
Světoví hudební skladatelé
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hudební renesance v Čechách
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Transkript prezentace:

HUDBA ČESKÉHO BAROKA

Českou barokní hudbu můžeme podobně jako u evropského rozdělit do tří vývojových etap. Rané baroko v letech 1600-1650, střední baroko v období 1650-1700 a vrcholné baroko od 1700 do 1750.

V prvním období proslula hudba Adama Václava Michny z Otradovic V prvním období proslula hudba Adama Václava Michny z Otradovic. Pocházel z Jindřichova Hradce, byl varhaníkem, skladatelem a básníkem. Jeho nejznámnějšími díly jsou Loutna česká, Česká mariánská muzika a Svatoroční muzika (s koledou Chtíc, aby spal).

Druhé období je pak ve znamení slavného „polního trubače“ Pavla Josefa Vejvanovského, který se narodil v nedalekém Hlučíně. Po studiích v jezuitské koleji v Opavě přišel na zámek Kroměříže, který sloužil jako reprezentační sídlo olomouckého biskupa. Ve zdejší kapele působil jako hráč na trubku. Kapela hrála evropský repertoár, a tak se Vejvanovský setkával s díly autorů italských, vídeňských i českých. Po odchodu kapelníka Bibera do Salcburku se Vejvanovský stal vedoucím biskupské kapely a byl jím až do smrti. Napsal množství chrámových skladeb i skladeb instrumentálních. Dodnes jsou zajímavé hlavně sonáty a serenády s velkým podílem žesťů.

V období vrcholného baroka jsou největšími osobnostmi Bohuslav Matěj Černohorský a Jan Dismas Zelenka.

Bohuslav Matěj Černohorský pocházel z Nymburka. Studoval v Itálii a byl tam považován za významného skladatele a teoretika. Po návratu do Čech se stal ředitelem kůru u sv. Jakuba v Praze. Z jeho díla se zachoval jen zlomek toho, co přežilo ničivý požár. Jsou to díla varhanní a vokální. S jistotou však víme, že vychoval řadu svých nástupců, jejichž díla tvoří tzv. Černohorského školu. Jsou to představitelé našeho vrcholného baroka, například Jan Zach nebo Šimon Brixi.

Jan Dismas Zelenka je řazen mezi autory. světového významu Jan Dismas Zelenka je řazen mezi autory světového významu. Po pražských hudebních počátcích odešel do Drážďan, kde působil jako kontrabasista a skladatel. Ve Vídni studoval kontrapunkt, v Itálii se seznámil s díly Corelliho i Vivaldiho. Nové zkušenosti posílily jeho postavení v Drážďanech. Skvělá příležitost představit svou tvorbu se mu naskytla při příležitosti korunovace císaře Karla VI. českým králem. V Praze se tehdy hrála například jeho Ouvertura F dur nebo hudba k hře o svatém Václavu. Jeho dílo bylo rozsáhlé. Jenom vokálních děl napočítáme na 180. Nejslavnější mezi nimi jsou Requiem nebo oratorium Nářek Jeremiášův. Instrumentální skladby jsou koncerty, sonáty, capriccia a jiné. Jeho hudba byla inspirací i pro J.S.Bacha.