Nicholas Winton * 19.května 1909 Jarošová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Londýn.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_729_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Židé za 2.světové války….
Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Barbora Kalkušová 669 ZACHRÁNĚNÝCH ŽIVOTŮ.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Tisková konference Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 12. března 2013.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Jakub Kersch, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
JURAJ HERZ režisérem Ondřej Turek, SŠ uměleckoprůmyslová fotografie Koncentrační tábor narozen Samostatný režisér Barrandov Menší role.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Nicholas Winton.
Nicolas Winton.
Český spisovatel, novinář,
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VY_III/2_INOVACE_92_Markéta Zinnerová
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 - Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Tomáš Garrigue Masaryk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Voda Adéla Kalužová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Jessica COX.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Karel Čapek.
Jak by si definoval slovo hrdina? Co podle tebe musí člověk dělat, aby si ho označil jako hrdinu? Znáš nějakého hrdinu ve světě? Ve svém okolí? Promysli.
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Studená válka – 2. fáze uč
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
10.července – 31.října srpna 1940 – 16.května 1941
Tomáš Garrigue Masaryk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
VYPRACOVAL: Jan Mrkvica VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Luděk Páleník 2014/2015
HOLOKAUST … a někteří z těch, kteří přispěli k záchraně Židů
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Výlet do Vídně Vojta Krejčí.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
VY_32_INOVACE_Lul_II_11 Leo Haas a Hans Krása Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
Iva Procházková Eva Švančarová
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Transkript prezentace:

Nicholas Winton * 19.května 1909 Jarošová

Citát Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl.

britský makléř a humanitární pracovník narodil se v Německo-Židovské rodině rodina Wertheimerova se po přestěhování do Anglie přejmenovala na Wintonova studoval na škole ve Stowe, ještě před maturitou se zaučoval ve vojenské bance později se přestěhoval k příbuzným do Německa (pracoval v mnoha bankách) na začátku 30. let se vrátil do Anglie, díky hospodářské krizi Díky svým činům byl přezdíván jako britský Schindler

Záchrana židovských dětí Podílel se i s několika dalšími organizacemi na záchranu dětí před koncentračním táborem Spočívalo to v peněžní pomoci a také ve vyjednávání na úřadech ( za každé dítě se platilo 50 liber za dospělého 200 liber) Když zjistili, že nemohou zachránit celé rodiny, tak se snažili zachránit alespoň děti, kterým hledali adoptivní rodiče Prosinec 1938 –Winton jel organizovat dětské transporty První dětský transport (Kindertransport) byl vypraven 14.března 1939 s pouhými 20 dětmi V červnových transportech odjelo 100 až 200 dětí

Poslední úspěšný vlak vyjel 2.srpna 1939 Celkem se zachránilo 669 židovských dětí 1.září 1939 byl poslán ještě jeden vlak, ale poslali ho zpět. Památná socha v Praze na hlavním nádraží Nicholas v Praze na nádraží

Zachráněné děti Karel Reisz – britský režisér českého původu Hanuš Šnábl -redaktor českého vysílání BBC Věra Gissingová -britská spisovatelka Joe Schlesinger -* 1928 – kanadský novinář Alfred Dubs -* 1932 – britský politik, baron

Jeho pocity Za své nejsmutnější zážitky z té doby Winton považuje dojmy z utečeneckých táborů, kde byli lidé z obsazeného pohraničí, a ještě horší prý byla chvíle, když se dozvěděl, že poslední transport 1. září nedorazí. Z dětí, které jím měly odjet, pravděpodobně nepřežilo holocaus ani jedno.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Winton www.google.cz http://www.peliculasafondo.com/direccion/Karel-Reisz/ http://www.thejc.com/news/uk-news/43938/british-schindler-sir-nicholas-wintons-film-debut http://www.thetelegraphandargus.co.uk/news/8125600.Haworth_1940s_Weekend_tribute_to__British_Schindler_/ http://kuan-jin.yin.cz/clanky/sir-nicholas-winton/