Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OZD: Hašování RNDr. Michal Žemlička.
Advertisements

Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
systém pro sběr, organizaci, analýzu a syntézu dat
Webové rozhraní pro datové úložiště
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
MS EXCEL rodné číslo na datum
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Paměťová média.
Objektové programování
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
Relační databáze.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
MS ACCESS.
IB111 Programování a algoritmizace
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Databáze.
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_06.
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
XML data na disku jako databáze Kamil Toman
Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Databázové systémy Datové modely.
Kartografie v ArcGIS.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Perzistence XML dat Kamil Toman
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Úvod do databází zkrácená verze.
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Úvod do databázových systémů
Geografické informační systémy
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Lazy load Použity informace z knihy Patterns of Enterprise Application Architecture od M. Fowlera Jan Sládek.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Geografické informační systémy
Návod na tvorbu vzoru 1. Jak si upravit blok..
Transkript prezentace:

Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička

Proč? V praxi se setkáváme s tím, že data, se kterými potřebujeme pracovat, pocházejí z různých zdrojů – mají tak různou strukturu Stává se, že k některým objektům reálného světa máme více informací, než k jiným, byť jsou oba objekty stejného druhu. Chceme mít přístup ke všem dostupným informacím, abychom je mohli naplno využivat

Jak na to? Použít datová skladiště –Potřeba univerzálních formátů –Složitá práce s univerzálně uloženými daty –Řeší datovou část, ne procesní Objektové DB –Ne příliš efektivní; pro praktický guláš dat je třeba vytvořit a udržovat přehršle tříd.

Rozvolněné objekty - Základ Ke každému objektu může být dostupná víceméně libovolná sada dat (co seženeme) Metoda je aplikovatelná na objektu, jsou-li dostupné všechny požadované atributy a jsou-li splněny případné další podmínky.

Rozvolněné objekty - implementace Data se ukládají po jednotlivých atributech K provedení akce většinou stačí získat několik málo atributů (není třeba sestavovat celý objekt). Je možné tyto atributy získávat i z dalších DB (on-line i importem) Je možné si u jednotlivých hodnot držet jejich platnost, případně kvalitu

Rozvolněné objekty - výhody Možnost využívat všechny údaje, ke kterým se dostaneme V reálném světě se ptáme na všechno, co splňuje nějakou podmínku (nezávisle na tom, do které třídy ty objekty patří) – to je zde také relativně snadno realizovatelné Snadné rozšíření o práci s platností (temporalitu)

Rozvolněné objekty - nevýhody Nízká podpora ze strany současných db strojů (musí se přeci jen dost doprogramovat) Detekce chybějících dat – chybí-li k objektu nějaké údaje, bere se to jako jiná třída a nedojde k chybě; musí se proto psát speciální dotazy

Závěr Při implementaci komplexnějších systémů je třeba vytvořit úložiště schopné pracovat s velkým počtem druhů objektů Řešením mohou být datové sklady nebo speciální databáze – tyto mohou být řešeny různými způsoby (např. rozvolněnými objekty, které se hodí např. jako součást GIS-ů)