registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Cesta potravin na náš stůl.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Zahuštěné mléčné výrobky
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Vepřové maso
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
MASO.
Příprava vepřových vnitřností
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Vepřové hody
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 35 Název školy: Střední průmyslová.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_ , živočišné tuky Ing. Blanka Kožíšková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vnitřnosti Charakteristika a využití Hovězí vnitřnosti
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150317 MASNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Význam ve výživě Masné výrobky jsou zdrojem živočišných bílkovin, které dávají lidskému tělu především látky živící. Jsou to zejména plnohodnotné bílkoviny. Dále obsahují minerální látky jako fosfor, železo, vitamíny A, B1, B2. Masné výrobky se vyrábějí převážně z masa hovězího, vepřového, telecího, skopového a drůbežího. Kromě masa se používají i další suroviny a přísady jako sádlo, vnitřnosti, koření, obaly (střeva). Masné výrobky se nakonec upravují vařením, uzením, pečením, výjimečně jsou syrové. Výroba masných výrobků Masná výroba přestavuje řadu technologických postupů, jejichž konečným výsledkem je masný výrobek. Nejdůležitější technologické operace jsou: solení masa mělnění a míchání surovin, přísad a pomocných látek (vytváří se tzv. dílo) narážení díla do obalů nebo plnění díla do forem (vznikají masné výrobky) tepelné opracování masných výrobků (vaření, uzení horkým kouřem, pečení) sušení a zrání (u trvanlivých masných výrobků) Konkrétní masný výrobek prochází podle svého charakteru buď všemi těmito technologickými operacemi, nebo pouze některými z nich.

Rozdělení masných výrobků 1. Drobné masné výrobky 5. Vařené masné výrobky 2. Měkké salámy 6. Pečené výrobky 3. Trvanlivé salámy 7. Uzená masa 4. Speciální masné výrobky 8. Ostatní masné výrobky 9. Spotřebitelsky balené výrobky

Drobné masné výrobky Mají malé rozměry a nízkou hmotnost. Jsou určeny k ohřívání nebo opékání. Patří sem špekáčky, párky, jemné párky, spišské párky, debrecínské párky, paprikové klobásy, moravské klobásy, trampské cigáro atd. Měkké salámy Točené (česnekový, konzumní, slovenský), tyčové (Junior, tyrolský, šunkový, hodonínský, jemný salám apod.), nářezové (gothajský, mortadela). Trvanlivé salámy Jsou tepelně opracované (suchý, turistický trvanlivý, selský trvanlivý, Vysočina, čabajská klobása, paprikový salám) a tepelně neopracované (Poličan, lovecký salám, uherský salám). Speciální masné výrobky Se vyrábějí z velmi kvalitních surovin náročnějšími výrobními postupy. Patří sem moravské uzené, cikánská pečeně, debrecínská pečeně, kladenská pečeně, anglická slanina.

Vařené masné výrobky Jsou to masné hotové výrobky opracované vařením. Často se připravují při domácí zabijačce. Nejznámější jsou jaternice, jelítka (žemlová nebo kroupová), tlačenky a játrové výrobky, ovarové výrobky, taliány, huspeniny. Tyto výrobky nejsou vhodné v letním období. Pečené výrobky Vyrábí se ze směsi mas s dalšími přísadami. Jsou to sekaná pečeně (domácí, jemná, bavorská), prejty (jaternicový, jelítkový). Jsou určeny k rychlé spotřebě. Uzená masa Uzené maso syrové se musí před konzumací tepelně upravit (uzená šunka, krkovička, bůček, pečeně, koleno, plec rolovaná, jazyk s podjazyčím) Uzené maso vařené je tepelně opracované maso výrobcem, může se konzumovat bez dalších úprav (dušená šunka, krkovice, šunka s kostí, bok)

Ostatní masné výrobky Vinná a bílá klobása, klobásy k zapékání do těsta, šunková pěna. Jsou určeny k rychlé spotřebě. Spotřebitelsky balené výrobky Masné výrobky v malém balení. Předností balených masných výrobků je vyšší hygiena a delší trvanlivost. Ukázka masných výrobků

Nejčastějšími vadami jsou: Vady masných výrobků U masných výrobků se mohou vyskytovat vady jako u masa. Kromě toho se u nich mohou vyskytovat další vady ve vzhledu, v konzistenci, v chuti a ve vůni. Nejčastějšími vadami jsou: obr. 1 vzhled masných výrobků Příliš tmavá nebo naopak světlá barva na povrchu, skvrny na obalu, prasklý obal, svraštělý povrch, zelenání nebo šednutí na povrchu nebo v nákroji apod. konzistence masných výrobků Drolivá konzistence, tvrdá kůra. chuť a vůně masných výrobků Přesolení, překořenění, zkysnutí, zatuchnutí a žluknutí.

Skladování masných výrobků Masné výrobky se skladují v chladných nebo chlazených, suchých a vzdušných prostorách s dobrou výměnou vzduchu při teplotě 1 až 5 °C. Při skladování musí být zabráněno častému kolísání teploty. Skladované výrobky nesmějí být vystaveny přímému účinku slunečních paprsků nebo tepelného zdroje. Při skladování trvanlivých masných výrobků, vařených masných výrobků a krájených vakuově balených masných výrobků se vyžaduje, aby byly prostory tmavé. Měkké salámy, trvanlivé masné výrobky, některé masné výrobky a některé speciální masné výrobky se rozvěšují, ostatní masné výrobky se skladují rozložené (vařené masné výrobky pouze v jedné vrstvě). Při skladování trvanlivých masných výrobků se požaduje mírné proudění čerstvého chladného vzduchu.

METODICKÝ LIST Snímek 2 V úvodu seznamuje učitel žáka s významem masných výrobků ve výživě, složením, surovinami použitými při výrobě masných výrobků a nejdůležitějšími technologickými operacemi při výrobě masných výrobků. Snímek 3 Po kliknutí se zobrazí rozdělení masných výrobků do jednotlivých skupin. Snímek 4 až 6 Na snímcích se vždy po kliknutí zobrazí jednotlivé skupiny masných výrobků s uvedenými druhy masných výrobků v prodeji. Učitel ve vzájemné diskuzi s žákem doplňuje jednotlivé skupiny o další výrobky. V závěru snímku 6 je pod názvem „Ukázka masných výrobků“ vložen hypertextový odkaz na webové stránky firmy Bivoj a.s. – katalog uzenin. V katalogu jsou zobrazeny ukázky jednotlivých skupin masných výrobků, po rozkliknutí skupiny se zobrazí konkrétní druhy masných výrobků firmy Bivoj a.s. Snímek 7 Učitel seznamuje žáka s možnými vadami masných výrobků včetně ukázky plesnivých salámů. Snímek 8 Učitel seznamuje žáka se skladovacími podmínkami jednotlivých skupin masných výrobků. Zobrazí se po kliknutí.

POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur.

CITACE ZDROJŮ Internet: obr. 1: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-09-15]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html obr. 1: Plesnivé salámy - tn.cz [online]. 13.červen 2012. 2012 [cit. 2012-09-15]. Dostupné z: http://tn.nova.cz/zpravy/galerieplesnive-salamy.html?back_ref=%2Fzpravy%2Fdomaci%2Fsizena-sunka-plesnive-salamy-zkazene-maso-dalsi-prusvihy-v-obchodech.html#image=1006654