MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
MECHOROSTY.
Mechorosty (Bryophytae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
Fylogeneze rozmnožování vyšších rostlin
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mechorosty a kapraďorosty
Opakování výtrusné rostliny
MECHOROSTY.
Vyšší výtrusné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechorosty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Elektronická učebnice - II
MECHOROSTY obrázky zástupců.
MECHY.
MECHOROSTY primitivní vyšší rostliny nemají pravé cévní svazky
Rhyniophyta.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty - Bryofhyta
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Rostliny Soutěž RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Podříše: Vyšší rostliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MECHOROSTY.  nejstarší suchozemské vyšší rostliny (dochované do současnosti)  nemají pravá vodivá ani podpůrná pletiva  rostou ve skupinách a trsech.
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mgr. Michal Střeštík M ECHOROSTY. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
MECHOROSTY 28. října 2013 VY_52_INOVACE_210119
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Mechorosty.
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mechorosty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mechorosty.
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Portál eVIM Mechorosty.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

nejstarší suchozemské rostliny (dochované do současnosti) vznikly ze zelených řas nemají VODIVÁ PLETIVA a PODPŮRNÁ PLETIVA rostou v trsech – podpírají se – drobný vzrůst významný BIOINDIKÁTOR Ploník obecný Obr. 2

MECHOROSTY DĚLÍME: MECHOROSTY JÁTROVKY MECHY

nejprimitivnější mechorosty JÁTROVKY nejprimitivnější mechorosty tělo ještě tvořené stélkou (tvar stélky připomíná játra – věřilo se, že mohou léčit játra) POROSTNICE MNOHOTVÁRNÁ → lupenitá stélka

Porostnice mnohotvárná Obr. 3: Strasburger

MECHY KOSMOPOLITNÍ ROZŠÍŘENÍ = po celém světě převažují na rašeliništích, vlhkých místech, na skalách, prameništích, v horách a tundrách Rašeliniště Rejvíz Obr. 4

STAVBA MECHOVÉ ROSTLINKY (PLONÍK OBECNÝ) TOBOLKA S VÝTRUSY KRYTÁ ČEPIČKOU ŠTĚT LODYŽKA LÍSTKY PŘÍCHYTNÁ VLÁKNA Obr. 5

VÝZNAM MECHOROSTŮ chrání půdu před EROZÍ (odnos půdy vodou nebo větrem) podílí se na tvorbě HUMUSU zadržuje vodu např. v lese (má na to speciální buňky) udržuje vzdušnou vlhkost tvorba rašeliny (rašeliník)

MĚŘÍK PŘÍBUZNÝ Obr. 6: Michael Becker

PLONÍK OBECNÝ − tobolky Obr. 7

RAŠELINÍK Obr. 8

RAŠELINÍK Obr. 9

BĚLOMECH SIVÝ Obr. 10

BĚLOMECH SIVÝ Obr. 11: Autor © Miroslav Navrátil

TRAVNÍK SCHREBERŮV Obr. 12: E rulez

PRAMENIČKA OBECNÁ Obr. 13: Algirdas

MĚCHÝŘKA JÁVSKÁ Měchýřka je často pěstována v akváriích Obr. 14: Buchling

ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ 1) VÝTRUSY!!! Vyklíčí ve vlhku. 2) Vzniká větvený PRVOKLÍČEK!!! 3) Z něj vyrůstají pupeny a z nich malé ROSTLINKY (samčí a samičí). 4) Na rostlinkách se tvoří POHLAVNÍ ORGÁNY. samčí pohlavní orgány = PELATKY samičí pohlavní orgány = ZÁRODEČNÍKY 5) OPLOZENÍ ve VLHKÉM PROSTŘEDÍ. 6) Vzniká ŠTĚT s TOBOLKOU → VÝTRUSY!!!

ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ čepička víčko prvoklíček tobolka mladé mechové 3 víčko prvoklíček tobolka mladé mechové rostlinky 1 2 štět pupen výtrusy klíčící výtrus tobolka s výtrusy samčí pohlavní orgány pelatky se samčími pohl. buňkami 6 5 oplození 7 5 zárodečníky s vaječnými buňkami rostoucí tobolka po oplození 4 samičí pohlavní orgány samčí rostlinka samičí rostlinka Obr. 15: LadyofHats – upraveno Miroslav Navrátil

Zdroje obrázků Obr. 1 a 2: Autor Obr. 3: Strasburger, E. Wikimedia - Marchantia polymorpha Sporophyt Strasburger1900. [On line]. 2007 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marchantia_polymorpha_Sporophyt_Strasburger1900.png >. Licence: public domain (upraveno autorem). Obr. 4 a 5:Autor Obr. 6: Michael Becker. Wikimedia - Plagiomnium affine 2005.08.22 11.21.37-p8220145. [On line]. 2005 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plagiomnium_affine_2005.08.22_11.21.37-p8220145.jpg>. Licence: GNU Free Documentation License, Version 1.2 a Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0. Obr. 7, 8, 9, 10, 11: Autor Obr. 12: E rulez. Wikimedia - Pleurozium schreberi. [On line]. 2005 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pleurozium_schreberi.jpg >. Licence: public domain. Obr.13: Algirdas. Wikimedia - Fontinalis antipyretica. [On line]. 2005 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fontinalis_antipyretica.jpg>. Licence: public domain. Obr. 14: Buchling. Wikimedia – Javamoos. [On line]. 2006 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Javamoos.jpg>. Obr. 15: LadyofHats. Wikimedia - Lifecycle moss svg diagram ces. [On line]. 2007 [cit. 2010-01-15]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lifecycle_moss_svg_diagram_ces.svg>. Licence: public domain (upraveno Miroslav Navrátil).