Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smíšené a listnaté lesy
Advertisements

Přírodní společenstva
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Tajga.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
TAJGY A JEHLIČNATÉ LESY
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
PODNEBNÉ PÁSY.
Lesy mírného pásu.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Rostlinstvo, živočišstvo
Lesy – přírodní bohatství Země
Evropa – vegetace 5. ročník
MÍRNÝ PÁS.
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
LESY MÍRNÉHO PÁSU Lesy, louky, pole.
Registrační číslo projektu
Podnebné pásy III. – 5. ročník / mírný podnebný pás /
Křížovka - Tropický deštný les
 Les lze vymezit jako životní společenství rostlinných a živočišných organismů, které žijí v určitých podmínkách lesního prostředí, s nímž tvoří určitý.
Les-Lesní patra.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_15_05_mírný pás. Rostliny: Pšenice, žito, ječmen, oves, brambory, cukrová řepa, vinná réva, kukuřice. MÍRNÝ PÁS pšenice žito ječmen.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pila „KATR“. Řez kmenem stromu Dřívější pily – skanzen Veselý kopec.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_06_20 Lesy světa
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Podnebné pásy – mírný pás
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přírodní společenstva v České republice
Krajina České republiky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hradec Králové
Přírodní společenstva v České republice: LES
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. f Vegetace mírného pásu
Autor: Mgr. Eva Procházková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Lesy Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Učebnice FRAUS. Fraus str Les. Monokultura. Užitek a mýcení. Poznáš stromy?. Prales. Letokruh. Opakování Lesy

LESY Les je porost dřevin, v němž je vyvinuto stromové patro. Chápeme ho jako velmi složitý lesní ekosystém, tvořený složkou rostlinnou, živočišnou a prostředím (biotopem). Dle obecně přijímané lesnické definice se za les považuje porost, v němž stromy dosahují výšky alespoň 5 m. Největší rozlohu souše zaujímá tzv. tajga, formace jehličnatých lesů chladného pásma severní polokoule, tvořená v Evropě především různými druhy smrku, jedle, modřínu a borovic. Mezi další stromy patří túje a cypřiše, mahagon, eben, balsa a v Sev. Americe také douglaska. Monokultura je porost, tvořený jedním druhem rostliny je porost, tvořený jedním druhem rostliny. Zpravidla se o monokultuře mluví, pokud tento druh výrazně dominuje (tj. nemusí tvořit úplně 100 % pokryvnosti), např. smrkové lesy.

Mýcení je jeden ze způsobů získání zemědělské půdy z lesa. K témuž účelu se užívalo též žďáření. Takto vzniklá půda se někdy nazývala podle místního nářečí kopaninou. UŽITEK: dává kyslík, udržuje vodu a půdu, zdroj dřeva, udržuje klima, domov zvířat atd. Nejvíce se les využívá pro dřevařský průmysl – výroba nábytku, dřevostavby, papír, palivové dříví atd. Výroba papíru Také les

Poznáš stromy? 1.Borovice 2.Modřín 3.Javor 4.Dub 5.Bříza

Prales je přirozeně volně a nerušeně rostoucí les. Prales není žádným způsobem přímo (těžbou dřeva nebo jiným průmyslovým využitím) ani nepřímo (znečištěním nebo jinou ekologickou zátěží), ovlivňován člověkem.

Letokruh je přírůstek dřeva vytvořený kambiem v průběhu jednoho vegetačního období. Jeden letokruh odpovídá jednomu vegetačnímu období. V našich oblastech je to jeden přírůstek (letokruh) během jednoho roku. Proto počet letokruhů na radiálním řezu (příčný řez) odpovídá stáří stromu. Které ze zvířat nepatří do našeho lesa? rys daněk labuť kůň želva ježek

OPAKOVÁNÍ 1.Jaké tři složky tvoří les? 2.Jak se říká lesu který není měněn či ovlivňován člověkem? 3.Co je mýcení lesů? 4.Jmenuj čtyři zvířata v lese v mírním pásu? 5.Co je monokultura? 1.Rostliny, živočichové a prostředí (biotop) 2.Prales 3.Získávání zemědělské půdy z lesa 4. Divoké prase, jelen, liška, jezevec, datel, veverka, kuna atd. 5.Porost, tvořený jedním druhem rostliny