Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Jak se vám dýchá?.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
DTB Technologie obrábění Téma 4
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Typické nečistoty obsažené v plynném chladivu vysokoteplotních a fúzních reaktorů a možnosti jejich odstranění, vliv nečistot na životnost konstrukčních.
Možnosti čištění dřevního plynu
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
Tepelná elektrárna.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Plynově – chromatografická separace dusíkatých látek
Obor: Aplikovaná a krajinná ekologie Studium transportních procesů probíhajících při dekontaminacích zemin metodami ventingu Jiří Čermák Ústav chemie ochrany.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Voda jako transportní médium při termicky podporované dekontaminaci materiálů Odpadové fórum 2015 Hustopeče u Brna Autor: Bc. Ingrid Maňáková.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Testování nových druhů adsorpčních materiálů pro odstraňování.
Stanovení obsahu vody v LPG
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Adsorpce vzácných plynů z helia
Spalovací motory Témata cvičení
Parní generátory – kotle 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Vliv člověka na ovzduší
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Registr spaloven odpadů
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
Emise a emisní inventura PM10
Transkript prezentace:

Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo Jiřina Čermáková Školitel: Ing. Martin Vosecký Praha 18. dubna, 2006

Přehled prezentace Úvod Spalování tuhého paliva Cíl práce Zařízení a podmínky Výsledky Závěr VŠCHT Praha 18.4.2006

Spalování tuhého paliva Homogenní charakter + Heterogenní charakter (spalování prchavé hořlaviny) (spalování tuhého uhlíku) Fáze spalovacího procesu ohřev, sušení uvolňování prchavé hořlaviny spalování prchavé hořlaviny spalování tuhého uhlíku Hlavní znečišťující látky oxid uhelnatý oxid siřičitý byly stanovovány oxidy dusíku tuhé znečišťující látky organické látky t VŠCHT Praha 18.4.2006

Cíl měření Emise znečišťujících látek (CO, NOx, SO2) v závislosti na: druhu dřeva borovice bříza dřevěné brikety velikosti přílože sledováno u borovice kusy nad 2 kg kusy pod 1 kg teplotě v komíně VŠCHT Praha 18.4.2006

Kombinovaná krbová kamna a měřící přístroje Verner Golemek 9/5 celkový jmenovitý výkon: 9 kW účinnost: 80% objem přikládacího prostoru: 45 l Analyzátor Horiba PG - 250 zaznamenává CO, CO2, SO2 metodou NDIR NOx chemiluminiscencí O2 paramagneticky VŠCHT Praha 18.4.2006

Schéma aparatury VŠCHT Praha 18.4.2006

Charakterizace paliv a zpracování dat Kontinuální měření - φ 6 hodin měření - interval 15 s  30 min průměry Přepočet na ρ W* A* V* bříza 20 0,47 79,5 borovice 21 0,64 78,4 brikety 17 0,26 82,7 * Hmotnostní procenta Normální stavové podmínky φr(O2) = 11% (pro dřevo) VŠCHT Praha 18.4.2006

Výsledky I VŠCHT Praha 18.4.2006

Výsledky II VŠCHT Praha 18.4.2006

Výsledky III VŠCHT Praha 18.4.2006

Závěr V závislosti na druhu dřeva: V závislosti na velikosti přílože: srovnatelné emise NOx, CO a SO2 řádově větší emise CO než NOx a SO2 V závislosti na velikosti přílože: V závislosti na teplotě v komíně: s klesající teplotou roste obsah znečišťujících látek (CO) VŠCHT Praha 18.4.2006

Poděkování Ing. Martinovi Voseckému Ing. Jiřímu Malechovi, CSc. Doc. Ing. Bohumilu Koutskému, CSc. VŠCHT Praha 18.4.2006

Děkuji za pozornost!! VŠCHT Praha 18.4.2006