Bytový interiér Obsah: Definice bytu jako prostoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Advertisements

Metodika hodnocení bariér v domácím prostředí. Obsah prezentace •O projektu •Subjektivní část hodnocení •Objektivní část hodnocení •Plán na následující.
Měšťanský dům Arkadia Olomouc Bytová jednotka A ,1 m kk + galerie 112,6 m2 (+ 25,5 m 2 galerie) Kč Bez DPH 5% BONUS - zdarma 5m2.
Život na venkově.
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
TZ 21 – navrhování otopných soustav
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Kuchyně a kompletní interiéry na zakázku
Člověk v prostoru antropometrie
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
VY_32_INOVACE_06 - Popis místnosti
ZÁKLADY ARCHITEKTONICKÉHO NAVRHOVÁNÍ KATEDRA ARCHITEKTURY VŠB -TUO
NBU2 LS2014 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR ČSN obytné budovy.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby STA34 Studie rodinného domu
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Pozemní stavitelství Typologie Obytné budovy Autor: Ing. Šoupal Kamil
typologie obytné stavby 6. přednáška RODINNÉ DOMY I.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
TVORBA DISPOZICE.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Pozemní stavitelství Typologie Bytové domy Autor: Ing. Šoupal Kamil
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Marketingové prostředí obce
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
obytné stavby 1.roč.APS FAST 8. Přednáška TYPOLOGIE BYTOVÉHO DOMU
Doprava v klídku.
Rodinné domy.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
NBU2A LS2015 / RODINNÉ DOMY Petr LÉDL / Petr ŠIKOLA KATEDRA ARCHITEKTURY KONCEPT A DISPOZICE RODINNÉHO DOMU.
Domov (bydlení).
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Studie: Podnikové domy
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun.
Topný infračervený systém. Princip infratopení - Základem je skleněná topná deska ze 4 mm bezpečnostního skla - Topná deska se rozehřeje na teplotu 100.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
VY_32_INOVACE_Luk_I_07 Rodina – domov, bydlení Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vítáme vás na prezentaci provozovatele
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
Ústav vs. Komunitní služba
Bydlení a DPH.
Struktura povrchu VY_32_INOVACE_45_899
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
RODINNÝ DŮM NÍZKOENERGETICKÝ ÚSPORNÝ MÍSTO STAVBY: KLIMKOVICE
Ateliérová tvorba I. Název projektu : Dům s pečovatelskou službou
Ústav vs. Komunitní služba
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Bytový interiér Obsah: Definice bytu jako prostoru Soukromí – co to vlastně je? Vztahy bytu a okolního prostředí , Pár slov k zamyšlení, jednoduchá pravidla Základní nástroje pro tvorbu bytového interiéru Funkční zóny místností a bytu Nábytek - Ikea nebo atypická výroba? Příklady řešení, vybrané fotografie

Byt jako prostor…

Byt jako prostor… jedná se o stavebně vymezený prostor určený pro bydlení a užívaný vymezenou skupinou osob nebo jednotlivcem Tento prostor je určen pro pobyt a činnosti konkrétního člověka nebo více osob a měl by naplňovat jejich potřeby. Základní potřebou je bydlení a činnosti s ním spojené (odpočinek, hygiena, jídlo…) nebo další privátní činnosti – práce, sport atd. Co očekáváme od bytového interiéru? Pohodlí, funkčnost, kvalitu úměrnou našemu životnímu stylu, naplnění základních potřeb Jaké požadavky musí splňovat? Měl by poskytnout soukromí a chránit před okolím a zároveň umožnit bezkonfliktní život s lidmi, kteří jej s námi užívají.

Soukromí… co to vlastně je? Soukromí je prostor, ze kterého jsme se vystoupili do okolního světa. Je to místo, kam se vracíme, má své hranice, je to domov s dveřmi, které se před námi otevírají a za námi zavírají. Je to místo našich jistot, chodíme tam spát, obnovovat síly a hojit si rány. Je to místo, kam patří naši nejbližší. Je to bod, do kterého se vracíme v okamžicích nejistot. Je to kotviště našeho já a naší identity Soukromí většinou sdílíme s blízkými lidmi, stejně jako se s dalšími lidmi setkáváme v prostoru veřejném. Soukromí potřebujeme pro to, abychom byli schopni působit ve vnějším světě. Pár otázek k zamyšlení: Je opakem soukromí sdílení? Tím, že do soukromí někoho pustím nebo se uplatním ve veřejném prostoru? Je byt, dům nebo město pouze scéna pro lidské aktivity – veřejné nebo soukromé? Co je víc soukromé – byt se zámkem na dveřích nebo naše pamět, sny a emoce? Lze vůbec žít bez soukromí?

Walking house Rychlost až 60m/hod Kuchyňka, toaleta a obytná část Centrální řídící jednotka Solární panely a baterie

Rucksack house

Vztah bytu a okolního prostředí Co je důležité? Poloha domu – z hlediska urbanistického prostoru – umístění v krajině a zástavbě ( město – centrum, předměstí, vesnice, samota u lesa atd… - z hlediska architekonického prostoru – prostor vytvořený architekturou stavby( rodinný dům, bytový dům, loft, chalupa…) Co ovlivní kvalitu bydlení z hlediska vnějšího prostředí? Kvalita okolí – zeleň, sousední objekty atd. přístup, příjezd, jasný a čistý vchod Absence rušivých vlivů – vysoké napětí, továrny, hlučné provozy Výhledy, spojení s okolím

Není jeden nejlepší způsob bydlení, pro každého je ideální nějaký jiný… To, co člověk považuje za ideální, se s věkem a měnící se životní situací také mění…. Nejdůležitější je mít možnost si z různých způsobů bydlení vybrat a tuto změnu uskutečnit…

Základní nástroje pro tvorbu bytového interiéru Dispoziční a prostorové řešení řešení v rámci půdorysu a hmoty, vazby na okolí, vazby na technologie a navazující vnitřní prostory Stavební prvky podlahy, stěny, stropy, otvory, povrchové úpravy, technologie – vytápění, TZB, slaboproudé rozvody atd. (více v přednášce materiály a povrchy) Zařizovací předměty pevně spojené se stavbou ( kuchyně, koupelny, vestavěný nábytek atd.) volně umístěné v prostoru ( nábytek ) Osvětlení denní a umělé stínící technika a prvky (více v samostatné přednášce) Vzduch kvalita, teplota, čistota a vlhkost (rekuperace, klimatizace, větrání – přirozené nebo nucené)

Dispoziční řešení: Velikost bytu – zcela individuální požadavek s ohledem na počet osob a jejich potřeby Prostorové zóny : společenská zóna – předsíň, kuchyně, jídelna, obývací pokoj, pracovna, WC soukromá ( privátní) zóna – koupelna, ložnice, šatna příslušenství – terasa, balkón, zimní zahrada Otázky k zamyšlení: Jednopodlažní byt nebo dvoupodlažní dům Striktně oddělit prostorové zóny nebo je propojit? V jakém případě je vhodné nebo nutné spojit funkce dohromady?

Funkční zóny bytu: Jsou součástí každé místnosti a jejich vzájemná poloha, velikost a vztah je základem fungování prostoru Dispoziční uspořádání by mělo plnit účel a mělo by splňovat tři základní funkce: Umožňovat komunikaci, pohyb po bytě, umožňovat provádění všech potřebných činností a splňovat nároky na ukládání osobních věcí Komunikační zóna základní osa, spojuje jednotlivé místnosti v bytě i části místností mezi sebou, měla by mít min. šířku dveřních otvorů a zůstávat volná, slouží k pohybu osob a manipulaci s předměty

2. Aktivní zóna ( zóna činností) prostor vybavený zařizovacími předměty a nábytkem činností je zde myšlena i nečinnost před TV 

Úložná zóna navazuje na komunikační zónu, někdy na zónu aktivní ( úložné prostory v kuchyni) prostor vybavený nábytkem, který splňuje požadavky na ukládání předmětů, je třeba dbát na správné rozměry a dimenze

Nábytek – zařizovací předměty Design – dialog mezi uměním a funkčností Je to umění nebo ne? Materiály – tradiční – dřevo, kov, sklo, kůže, textil - moderní, převzaté technologie Materiály umožňující odklon od pravoúhlých tvarů , spolu s novými technologiemi a způsobem navrhování pomocí speciálních programů Beton – neomezená hra s tvarem a dekorativní možnosti díky povrchovým úpravám a kombinováním s dalšími materiály Ductal – tažný materiál na bázi cemetu a vlákna, umožňuje vytvářet velice tenké struktury – krajky Umělý kámen – LG Hi Macs – polymetylmetakrylát poddajný, odolný materiál, umožňuje libovolné tvarování Corian - předchůdce, akrylátová pryskyřice a přírodní minerál

Metoda stereolitografie nebo fritáž („rychlá prototypáž“) Objekty vznikají působením laseru na vrstvy pryskyřičného prášku ( lázně) Podkladem je vizualizace – následné rozřezání na velmi tenké vrstvy a ve výrobě vytyčí laserový paprsek jejich kontury Např. firma MGX Sériová výroba versus originál Díky novým technologiím je možné originály nahradit sériovou výrobou, která může fungovat za přijatelnou cenu Jinou cestou je individualizace finálních výrobků – od dokonalosti technologií zpět k unikátním výrobkům s otiskem člověka a vyjádřením pomocí řemesla Firma Moooi Vitra, Kartell Konsepti