Krkonoše Robin Plch IX.A. 23.9.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Povrch České republiky
Národní parky České republiky
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Pohoří České republiky
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VODSTVO ČR.
Krkonošský národní park
Krkonošský národní park
POHRANIČNÍ POHOŘÍ.
Česká republika Horopis V.
Krkonošsko-jesenická subprovincie
KRKONOŠSKO-JESENICKÁ SUBPROVINCIE
KRKONOŠSKO – JESENICKÁ SUBPROVINCIE
5. Krkonošsko-jesenická soustava
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Fyzicko-geografická sféra
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Jeseníky Tereza Chládková A.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Geomorfologie Česka Krkonoše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_03.
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
VNITROZEMSKÁ POHOŘÍ.
SLOVENSKO.
České Středohoří Nela Kresanová 9.A
Česká republika Horopis IV.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Geologický Vývoj Karpat
Krkonošský národní park
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Krkonoše.
území oblíbené sportovci a turisty
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Příroda naší republiky
Tatry – Slovensko Majda Škrlová 3.A.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
RISKUJ!.
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Povrch ČR Číslo: EU DUM 6_07 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Povrch - Geomorfologie
Česká republika - pohoří
Ústecký kraj.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
KRKONOŠE A JIZERKY.
Jak znáš Českou republiku?
5. Krkonošsko-jesenická soustava
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Z Jizerských hor do Krkonoš
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Krkonoše Robin Plch IX.A. 23.9.2009

Krkonošský národní park leží převážně v geomorfologickém celku Krkonoše v Krkonošsko-jesenické soustavě. Nejvyšším bodem parku je Sněžka s 1602 metry nad mořem. Dělí se na Vrchlabskou vrchovinu a Krkonošské rozsochy na jihu, a Krkonošské hřbety při severní hranici. Jsou zde patrny vlivy posledního zalednění – kary, nivační kary, morény, tory, kamenná moře a další relikty. Krkonošský národní park (KRNAP) se rozprostírá v severovýchodní části Čech při hranici s Polskem. Většina území národního parku spadá do geomorfologického celku Krkonoše s podcelky Krkonošské hřbety, Krkonošské rozsochy a Vrchlabská vrchovina. Část ochranného pásma patří již do celku Krkonošské podhůří s podcelky Železnobrodská vrchovina a Podkrkonošská pahorkatina. Oba horopisné celky náleží do Krkonošsko-jesenické soustavy v rámci České vysočiny. Krkonoše jsou, podobně jako značná část Českého masivu, geologicky velice pestré. Krkonoše se nacházejí v Libereckém kraji a částí v Polsku.

Sněžka Nejvyšší hora České republiky (1602 m. n. m Sněžka Nejvyšší hora České republiky (1602 m.n.m.), která se nachází ve východní části Krkonoš na Hraničním hřebenu. Přes její vrchol prochází česko-polská státní hranice. Na severní polské straně padají srázy do údolí Lomničky, na jižní české do Obřího dolu. Západní svahy se snižují do Úpské rašeliny a východní klesají v Obří hřbet.

Pramen Labe Symbolický pramen ve výšce 1386,6 m je nyní upraven a doplněn erby 26 větších měst, kterými Labe protéká. Skutečný pramen Labe je však ukryt nedaleko v porostech. Labský vodopád - Vodopád na Labi, u Labské boudy, spadá v nejsevernější části Labské rokle. Je 45mvysoký, má peřejnatý charakter, dalších 200 m spadá voda stěnou Labské rokle do Labského dolu.

Sněžné jámy Dva ledovcové kary v západní části polských Krkonoš - Malá a Velká Sněžná jáma. Jsou přes 200 m hluboké, jejich stěny jsou rozeklané žulové skály. Jméno "Sněžné" získaly tím, že se v nich drží i v létě sníh.

Bílé Labe pramení pod Studniční horou ve výšce 1432 m a po 8,2 km ústí do Labe. Balvanité koryto říčky vytváří nepravidelné scenérie.

Černá hora 1299 m vysoká hora severozápadně od Janských Lázní. Od Světlé hory je oddělena Těsným dolem, kterým protéká Černohorský potok. Severovýchodně od vrcholu je rozsáhlé Černohorské rašeliniště, na vrcholu je umístěn televizní vysílač.

Huťský vodopád Při vstupu do lesa a mírném stoupání přijdete k samotnému vodopádu, který měří 20m.

Použité zdroje: Enciklopedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Krkono%C5%A1e