Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, 21.9.2010, Malostranský palác.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická preskripce
Advertisements

SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Koncepce péče o staré občany
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Interaktivní personální portál
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Standardizace odborné zdravotní péče
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Informační zdroje české veřejné správy
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Obor zdravotních služeb MZ
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác

Představení ICT Unie Profesní asociace firem z oblasti informačních a telekomunikačních technologií. Dílem reprezentuje ICT průmysl ČR a prosazuje efektivní využívání ICT ve všech sférách života. Má za cíl významným způsobem přispět k rozvoji české ekonomiky tak, aby se ČR dostala na špici v konkurenceschopnosti, budování inovativní a znalostní společnosti Je spolutvůrcem návrhů zásadních reforem, legislativy a klíčových rozhodnutí zaměřených na rozvoj ICT v ČR. ICTU je partnerem státních regulačních institucí Partner Českého národního fóra pro eHealth

Pracovní skupina eHealth - cíle Není záměrem PS vytvářet věcnou koncepci eHealth –MZ svoji koncepci představilo již koncem r –Koncepce MZ nemá výrazné odpůrce Obecná informovanost společnosti o eHealth Vytvořit atmosféru vědomí potřebnosti ICT pro zdravotnictví Jednotnost všech zainteresovaných subjektů ve strategii zavádění ICT ve zdravotnictví Zabránit nekoncepčním krokům kompetentních orgánů Tím nastavit vhodné podmínky pro zavádění eHealth v ČR

Národní plán rozvoje eHealth Společný materiál ICT Unie a Českého národního fóra pro eHealth Cílem je vytvořit politicky přijatelné východisko pro vznik ucelené národní koncepce rozvoje eHealth v ČR Vychází ze stávající situace v oblasti eHealth v České republice a v Evropské unii, z dostupných informací o plánech rozvoje v jednotlivých oblastech a z vládního prohlášení vlády ČR

Jak jsme na TO šli? 1. Definice a principy Definice: souhrnný název pro řadu nástrojů založených na ICT technologiích, které podporují a zlepšují prevenci, diagnostiku, léčbu, sledování a řízení zdraví a životního stylu se zaměřením na přístupnost informací pro všechny Základní principy

Jak jsme na TO šli? 2. Proč by TO vlastně někdo měl chtít? Občan InformaceBezpečnostPohodlí Zdravotník InformaceKonzultaceOchrana ZP Efektivita péče Efektivní administrativa Stát Střední doba produktivního života Vyšší výkonnost a kvalita bez navyšování zdrojů Zřizovatel EkonomičnostOchranaBenchmarking

Jak jsme na TO šli? 3. Čím jej dokážeme uspokojit Občan Portál eHealth Úložiště urgentních údajů Elektronická dokumentace Zdravotník Přístup k dokumentaci pacienta Elektronická konzultace Systémy pro podporu rozhodování (lékové interakce) ZP Používaná elektronická dokumentace Používaná elektronická komunikace Stát Registry a statistika Globálně elektronická výměna informací Zřizovatel Používaná elektronická dokumentace Systémy pro podporu rozhodování Registry a statistika

Jak jsme na TO šli? 4. Jak TO udělat? Legislativa Bezpečnost, standardy a metodiky Elektronické standardy odborné zdravotní péče Identifikátory Registry a statistika Elektronická preskripce Elektronická zdravotní dokumentace Telemedicína Centrální úložiště životně důležitých údajů Portál eHealth

Jak jsme na TO šli? 5. Komu se TO bude líbit, komu ne a co s tím? SkupinaPortál eHealth Registry a statistika ePreskripce EHR, CÚ, Telemedicína Elektronické standardy péče Identifikátor Občan Zdravotník ZP Stát Politik Zřizovatel Věda výzkum Průmysl Lékárny + výběr lékárny, bezpečnost + informace/ samostatnost, pohodlí + informace + benchmarking + bezpečí, kvalita + mobilita, aktivní život + ochrana - náklady + zjednodušení provozu + efektivita +reálný projekt -neg.zkušenost + data + prevence + garance kvality a dostupnosti + ochrana, pohodlí + zjednodušení provozu +interoperabilita + redukce nákladů

Jak jsme na TO šli? 6. Kdo by o TOM měl a co vědět? Občan Co je to eHealth Co Vám eHealth může poskytnout Zdravotník eHealth Vás brání eHealth není velký bratr ZP eHealt přinese efektivitu péče eHealth Ti sníží náklady na administrativu Stát eHealth Ti umožní snadnější řízení péče eHealt přinese efektivitu péče Zřizovatelé eHealt přinese efektivitu péče eHealth Vás brání

Jak jsme na TO šli? 7. A jak zařídit, aby věděl? Nutno zajistit efektivní marketing Forma: –Jednoduché příběhy pro jednotlivé hráče –Praktické příběhy z doby po eHealth –Příběhy presentované autoritami - důvěryhodnými osobami zejména z řad odborné veřejnosti –Využít i netradičních médií – například sociální sítě –Příkladem letošní volby Youtube: Přesvěč bábu – Mádl, Iszová internetová „Cimrmanovská“ kampaň Fr. Janoucha Defenestrace 2010 Mimo jiné potřeba kvalitního loga …

Marketing = ∑(a+b*c) 2 + kvalitní logo E E H H E E A A L L T T H H zdravý Dr. svěží zachovalý čilý E E A A ?

Co z TOHO vzniklo? 8. Národní plán rozvoje eHealth Definice eHealth Cíle eHealth –Principy eHealth Řešení eHealth –Koncept eHealth –Věcný záměr eHealth Stavební kameny eHealth Legislativa a úlohy státu Marketingové aktivity –Cílové skupiny a partneři –Harmonogram Rizika

Jak jsme na TO šli? 9. Jak se bránit negativním reakcím? Nutno zajistit názorovou jednotnost odborných skupin Forma: Charta eHealth –Cílem je získat podporu „Národního plánu“ u všech významných odborných seskupení v ČR, vyloučit negativní kampaň –Osobní intervence všem zainteresovaným subjektům

Děkuji vám za pozornost