AIDS Eva Ivánková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

AIDS.
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Vir HIV a onemocnění AIDS
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nemoc AIDS v Africe.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aids.
Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Mízní soustava Lymfatická.
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
Zpracovala : Alena Zahuráková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
Virus lidského imunodeficitu
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Virus lidského imunodeficitu
VIRY- „život“ bez buňky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

AIDS Eva Ivánková

Acquired ImmunoDeficiency Syndrome Zkratka : Acquired ImmunoDeficiency Syndrome =syndrom získaného selhání imunity (znamená selhání obranyschopnosti organizmu)

Charakteristika: Smrtelné onemocnění, jehož podstatou je selhání imunity zprostředkované T-lymfocyty Od počáteční infekce virem může uběhnout řada let, než je imunitní systém poškozen v takové míře, že propuknou nemoci spojené s AIDS. AIDS se vyvíjí tehdy, když organismus již nedokáže dál bojovat proti nemocem, jako je pneumonie, plísňové nebo parazitární onemocnění a některé druhy rakoviny. Klinický obraz velmi pestrý

Příznaky: počáteční příznaky chřipkového charakteru postupně se objevují potíže trávící, poškození CNS, rozvrat buněčné imunity a v důsledku toho různé oportunní infekce virové, bakteriální, parazitální, mykotické etiologie a určité typy nádorů Infekce se všude na světě dramaticky šíří

Původce: Zdroj: 2 typy virů HIV-1 HIV-2 Infikovaný člověk s klinickými příznaky i bez příznaků v období latence

ID: Vnímavost: 6 měsíců-10 let snad i déle Všeobecná, mezi dvěma viry HIV není zkřížená imunita

Způsob přenosu: Existují tři možnosti přenosu virů HIV: 1. nechráněným pohlavním stykem (homosexuálním i heterosexuálním) 2. krevní cestou a) podáním infikované krve nebo krevních přípravků b) při injekčním užívání drog 3. přenosem z matky na dítě (perinatální, transplancentárním i mateřským mlékem )

Virus se nedá přenést: 1. Při běžném společenském styku (podáním ruky, používáním telefonního sluchátka, společného pobytu v místnosti.) 2. Společným užíváním nádobí, WC 3. Polibkem (Sliny HIV pozitivního sice mohou obsahovat virus, ale ve velmi malém množství. Přenos HIV viru touto cestou nebyl nikdy prokázán. ) 4. Objímáním (mazlení, dráždění pohlavních orgánů rukou partnera či partnerky bez kontaktu s jeho spermatem či s poševním sekretem ) 5. V sauně, bazénu (Pokud ovšem někdo,nepoužívá těchto zařízení k sexuálním radovánkám) 6. Hmyzem

Mapa:

Preventivní opatření: Ověřují se několik typů vakcín. Žádná však nebude k širokému požití v nejbližších letech. Provádí se se vyšetřování dárců krve,kostní dřeně, orgánů, tkání a spermatu na anti-HIV protilátky s cílem vyloučit pozitivní osoby z dárcovství.

Ve zdravotnictví se veškerá krev i další biologické materiály považují za potenciálně infekční a jako s takovými se s nimi musí zacházet! "Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit pohlavnímu přenosu viru HIV je zdržet se pohlavního styku, nebo pro dva lidi, kteří nejsou nakaženi, být věrni jeden druhému. Další alternativou je správné používání kondomu, které riziko výrazně sníží."

Zajímavost: Bývalý zpěvák britské rockové skupiny "Queen" Freddie Mercury zemřel na zápal plic. Za normálních podmínek by se této nemoci ubránil, ale jeho imunitní systém byl poškozen infekcí HIV.

Zdroj informací: Učebnice mikrobologie, imunologie, pidemiologie, hygiena http://www.odmaturuj.cz/biologie/aids-hiv/ http://www.obrazky.cz/detail

Děkuji za pozornost