PSYCHOLOGICKÝ PŘÍSTUP K NEMOCNÉMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychologické aspekty poskytování služeb ve zdravotnictví
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Struktura poradenského procesu
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sdělování nepříznivých informací.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
Psychologické aspekty zdraví
NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE VE T Ř ÍD Ě Jarmila Bradová a Zuzana Šalamounová.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Kompetence praktického lékaře MUDr. Karel Linhart „Povinností praktického lékaře je postarat se o každý problém,který před něj pacient předloží.“ Prof.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Struktura poradenského procesu
Smrt a umírání ve zdravotní péči
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
PROFESE UČITELE Radek Šír.
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Teorie a metodika výchovy
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Terapeutické komunity
Vůdcovství - leadership
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Služby následné péče.
Komunikace a interakce
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Psychologie zdraví.
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGICKÝ PŘÍSTUP K NEMOCNÉMU. Hlavním tématem je interakce mezi lidmi, kteří zastávají různé role ve zdravotnictví. Role pacienta Role lékaře Role sestry Jiného zdravotnického pracovníka. Rodiny.

PACIENT. Je to člověk, hledající pomoc, když se cítí špatně. Očekává: V lékaři nalezne člověka, který mu bude ochoten naslouchat. Pacient přichází se všemi svými osobnostními zvláštnostmi. Očekává vedle vyšetření i sociální podporu. Přichází s vlastní představou, co je problémy způsobilo - Implicitní teorie nemoci. Očekává příjemnou atmosféru v čekárně i ordinaci. Chce znát příčiny svéhostavu. Postoj k nemoci i vlastními stavu prochází vývojem. U chronickýc nemocí je návštěva lékaře spojena s nadějí.

LÉKAŘ. Je to expert, kterého vyhledávají. Je vychován k uznávání především somatických projevů. Má odbornou teminologii, ve které se vyjadřuje. Způsob jednání lékařů je významně ovlivněn způsoby jeho učitele. V interakci s pacientem má jistou míru sebevědomí, proto je těžké přiznat omyl. Lékař je vychován k neustálému ověřování a kontrole svých závěrů. Jeho osobnost je typická vysokou mírou sebekritičnosti a tím i úzkosti. Bývají výrazně stresování neúspěchem nebo neefektivním postupem. Zaměření na somatické příznaky omezuje komplexní pojetí nemoci – vede k rezignaci na podpůrnou psychoterapii nebo používá „zdravý selský rozum“.

PRACOVNÍ SPOLEČENSTVÍ LÉKAŘ – PACIENT. Všechny strany interakce mají zájem na pozitivním průběhu a výsledku diagnosticko-terapeutického procesu. Pacient i jeho blízcí s lékařem aktivně spolupracují, dodržují pokyny, dodporučení a dohody. Pacient a jeho blízcí jsou sdílní a pravdomluvní.

KLÍČOVÁ SLOVA VZTAHU ZDRAVOTNÍKA A PACIENTA: Naděje Autorita a pravdivost Úcta a respekt Porozumění.

NADĚJE. Je o naplnění principu lidské vzájemnosti „jednejte tak, jak byste si přáli, aby s vámi jednali jiní v téže situaci“.. Naděje má stránku kognitivní a emoční. Kognitivní – racionální rozvaha o míře pravděpodobnosti, s níž dosáhneme a naplníme očekávaný cíl. Emoční – vyjadřuje pozitivní, stenické city – dosažení cíle vnímáme jako možné. Reálná naděje – pozitivní hodnocení zdravotního stavu a situace, převažuje kognitivní složka. Nereálná naděje – objevuje se v situaci, kdy objektivní podmínky nesvědčí pro změnu, víra v zázrak nebo zásah shůry.

AUTORITA A PRAVDIVOST. Autorita znamená, že jsme pro jiné vzorem, zárukou, jistotou. Jde o takový projev, který v ostatních vyvolává přirozenou převahu, jíž se partner dobrovolně podvolí. Autorita buď je nebo není. Nelze natrénovat. Pravdivost s autoritou souvisí. Týká se nejen způsobu komunikace s pacientem a jeho rodinou, ale celkového projevu zdravotníka. Nejde jen o právo na pravdivé informace, ale zejména na míru taktu a respektu k pacientově osobnosti. Vystupujeme sami za sebe a v souladu se sebou – pak jsme pravdiví a máme autoritu.

ÚCTA A RESPEKT. Znamená vnímat pacienta jako jedinečnou, cennou a plnohodnotnou lidskou bytost, která je nám principiálně rovna. Jde o přístup k pacientu jako vítanému hostu, o kterého se osobně zajímáme. Respekt k intimitě pacienta jak fyzické, tak i psychické se během praxe medika, sestry a zdravotníka někdy vytrácí. Projevem úcty a respektu zamezujeme asymetričnosti vztahu lékař-pacient a tím umožňujeme pacientu sdělovat i velmi důvěrné a choulostivé informace.

POROZUMĚNÍ. Porozumět znamená pomáhat. Musí zahrnovat složku osobní, vztahovou a sociální. Osobní – vřelost, empatie, vstřícný přístup. Vstřícnost – lidsky porozumět, neztotožnit se s pacientem. Vztah – porozumět, co se děje mezio zdravotníkem a pacientem Sociální – poznání sociálního prostředí pacienta