Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Fototest – Tschechische Republik. Brno – hrad Špilberk.
Brno - hlavní město našeho regionu
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
2013 ….. Již tradičně každým rokem probíhají Vánoce v krajském městě Brně spojené s Vánočními trhy. Tyto jsou na třech místech v centru města Náměstí.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Plzeň – naše krajské město
Jihomoravský kraj.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Procházka městem Brnem
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jihomoravský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_78_ČR – Jihomoravský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Praha.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
znak vlajka Ročníková práce
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno.
Opava.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Praha Andy Poláková.
Olomouc.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Město Brno.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Jihomoravský kraj.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_03_Jihomoravský kraj. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 4. Období vytvoření: srpen 2011 Téma: Jihomoravský kraj Anotace: Učivo je podáno formou.
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Jihomoravského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Zajímavé fotografie Brno- leden 2016 melodie Pohled na náměstí-Zelný trh z horní části, od sousoší sv. Trojice.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NESOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT VY_32_INOVACE_06_BRNO.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_11_Brno_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Exkurze 11 . května 2017 Silvie Mikitová
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Česká republika – České Budějovice
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Frenštát pod radhoštěm
VY_32_INOVACE_16_Brno brno.
PŘICHÁZEJÍCÍ JARO 2017.
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Velká města České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel. Leží na soutoku Svratky a Svitavy.

1428 a 1430 obléháno husity- nedobyto Historie města První písemná zmínka o Brně je v Kosmově kronice (r. 1091). 1243 udělena městská práva. 1428 a 1430 obléháno husity- nedobyto 1643 a1645 obléháno Švédy- nedobyto

Špilberk Založen Přemyslem Otakarem II. jako rezidenční hrad. Postupně do 18. století přebudován na nejmohutnější a nejvýznamnější barokní pevnost na Moravě. Součástí pevnosti bylo i vězení. Byli zde mimo jiné vězněni i pandur Franz Trenck a Václav Babinský.

Katedrála sv. Petra a Pavla Stojí na vrchu Petrov. Na památku časů, kdy Brno obléhali Švédové, zvoní poledne na Petrově už v 11 hodin. V areálu katedrály stojí „dům rajhradského kláštera“ s jeho znakem nad vstupem.

Stará radnice Městská samospráva zde sídlila asi od roku 1343- soudilo se tu i věznilo. V současné době zde má sídlo Brněnské kulturní centrum. Vážou se k ní pověsti: Brněnské kolo Brněnský drak Pokroucená fiála Zazděný radní

Zelný rink a kašna Parnas Na tomto náměstí stávaly domy zámožných měšťanů a světců. Ve středověku zde po celý den stávaly masné krámy , chlebné lavice a hokynářské krámky. Kašna Parnas (hora, kde sídlily múzy)- uprostřed jeskyně drží Herkules spoutaného strážce podsvětí, psa Cerbera. Alegorické postavy znázorňují dávné říše- Babylónii, Persii a Řecko. Celek završuje žena- symbol Evropy.

Mahenovo divadlo První divadlo v Evropě vybavené elektrickým žárovkovým osvětlením , na výrobu el. proudu musela být postavena malá elektrárna. Plány na elektroinstalaci provedl sám Edison (3 roky po vynálezu žárovky).

Tramvaj tažená koňským spřežením.

Náměstí Svobody Žulové hodiny Morový sloup

Brněnské výstaviště Výstavba začala roku 1927, otevřen byl roku 1928. Za války sloužilo nacistům jako skladiště a bylo vybombardováno. Roku 1947 započala jeho obnova za vydatné pomoci brigádníků z řad Brňanů. V současné době se zde koná průměrně 40 výstavních akcí do roka.

Letiště Brno- Tuřany

Masarykův okruh

Anthropos- muzeum pravěku

Brněnské kolo a drak Visí v průjezdu Staré radnice jako připomínka nejznámějších brněnských pověstí.

Zápis: Brno Brno je krajské město jihomoravského kraje. Leží na soutoku Svratky a Svitavy. Má více než 400 tisíc obyvatel. Špilberk- mohutný hrad, pevnost a vězení Katedrála sv. Petra a Pavla (Petrov)- na památku bitvy se Švédy zde zvoní poledne už v 11 hodin. Stará radnice- sídlila zde městská samospráva, soudilo se tu, věznilo. Na portálu je pokřivená fiála- pověst. V průjezdu visí brněnské kolo a drak. Zelný rink- kašna Parnas Mahenovo divadlo- první divadlo s el. žárovkovým osvětlením v Evropě. Náměstí Svobody- morový sloup, žulové hodiny. Brněnské výstaviště- otevřeno roku 1928, za války vybombardováno, po válce opraveno. Nyní kolem 40 výstavních akcí ročně. Letiště Brno Tuřany Masarykův okruh Anthropos- muzeum pravěku

Použité prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Anthropos http://cs.wikipedia.org/wiki/Brn%C4%9Bnsk%C3%A9_v%C3%BDstavi%C5%A1t%C4%9B http://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A1_radnice_(Brno) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberk http://cs.wikipedia.org/wiki/Brno http://cs.wikipedia.org/wiki/Leti%C5%A1t%C4%9B_Tu%C5%99any http://cs.wikipedia.org/wiki/Mahenovo_divadlo http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_Svobody_(Brno) http://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1na_Parnas http://cs.wikipedia.org/wiki/Zeln%C3%BD_trh_(Brno) Procházka Brnem, F. Čapka, K Santlerová