Abraham Lincoln.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Abraham Lincoln Lukáš Gabriel VIII. B 2010/2011.
Advertisements

Napoleon Bonaparte na cestě k moci
2.stupeň ZŠ Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Spojené státy americké
Válka severu proti jihu
Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.
Válka ve Vietnamu.
Americká revoluce a občanská válka
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
III/2 XV A
Biography and his carier
Vznik USA.
USA v 19. století.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
OBČANSKÁ VÁLKA V USA
Franklin Roosevelt New Deal
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Válka Severu proti Jihu
Boj amerických osad za nezávislost
Pavel Tůma, 3.ročník.  VB bojovala spolu s indiány  VB uhájila panství v Kanadě  1814 Mírová smlouva v Gentu  Bitva u New Orleans.
Abraham Lincoln Adriana Štaudová.
Sever proti Jihu Dějepis 2. stupeň
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
V této válce USA ztratily více mužů než ve všech ostatních válkách (včetně obou světových, korejské a vietnamské) zemřelo přes mužů (více na.
Shody okolností … ? Následující informace jsou jsou pravdivé!! Traduction en français par PL.
AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA
Počátky vývoje USA nový stát byl republikou s prezidentskou demokracií prvním prezidentem byl zvolen George Washington královská půda byla vyvlastněna.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O B Č A N S K Á V Á L K A V U S A.
Občanská válka v USA Lenka Ertlová.
Válka Severu proti Jihu – – občanská válka v USA
Americká občanská válka
Občanská válka v USA Dějepis Mgr. Žaneta Janečková
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Válka Severu proti Jihu
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Významné státy mimo Evropu – USA, občanská válka v USA Označení materiálu: VY_32_INOVACE_11_usa.ppt Vzdělávací.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Ročníková práce Šafářová Michaela Septima A 2013.
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ VE 2.POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Abraham Lincoln Petr Koníř.
Jak se volí americký prezident
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny
Občanská válka v USA.
USA V 19. STOLETÍ. USA V 19. STOLETÍ po získání nezávislosti vhodné podmínky pro další rozvoj a rozkvět USA: neměly historické nevýhody (feudální.
O B Č A N S K Á V Á L K A V U S A © Z.Jušková MSŠCH.
Volební geografie USA POL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Revoluce
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Občanská válka v USA Mgr. Jiří Žilka.
Jih X Severu Občanská válka Autor: Lenka Mulačová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Revoluce
První čs. republika.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Občanská válka v USA ( ) „ Válka Severu proti Jihu“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanská válka v USA.
Transkript prezentace:

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-1865) 16.prezidentem USA (v letech 1861-1865) Prvním prezidentem z řad Republikánské strany (konzervativní ideje, kombinované s americkým nacionalismem a pevnou spoluprácí s katolickou církví, založena r.1854 protiotrokářskými aktivisty) Za americké občanské války vedl severní státy Syn farmáře a dělníka Thomase Lincolna Velký majetek a vedlejší příjmy otce X chudá rodina Vyrůstal v okrese Macon v Illinois Matka zemřela na malárii Otec se usadil v Indianě, Abraham se vydal vlastní cestou

Od čtrnácti let si sám vydělával na živobytí (dřevorubcem, lodivodem, lovcem, vojákem, poštmistrem, pomocníkem v obchodě) Sám se vzdělával, pronajal si obchod v New Salermě Postupně se vyvíjel,vzdal se svého obchodu, ucházel se o místo v illinoiském kongresu Ve svém volebním programu vyzdvihoval zřízení centrální banky, zavedení cla, zlepšení veřejných institucí (prokazoval,že patří k Whigům), ve volbách uspěl až na 2.pokus (místo si udržel do r.1840) Studoval práva, sledoval politické dění v zemi Lídrem Whig Party v Illinois (politická strana v USA v období Jacksoniánské demokracie 1832-1856, podporovali nadřazenost federativního kongresu nad výkonnou složkou vlády) 1842-svatba s Marií Toddovou (4 synové, pouze 1 se dožil dospělosti) 1846-kandidoval ve volbách do federálního kongresu V prezidentských volbách 1848 podpořil Zacharyho Taylora (kandidát Whig Party)

Otázka otrokářství Po těchto volbách poprvé od Kompromisu 1820 opět otázka otrokářství Cíl: domluvit se, zda má být otrokářství povoleno či navždy zakázáno Lincoln hlasoval proti, požadavek o zakázání otroctví a obchodu s otroky v distriktu hlavního města (nebyl ani předložen k hlasování) V dalších volbách do kongresu nebyl zvolen, soustředil se na činnost advokáta Mezitím se vztahy mezi Severem a Jihem zostřovaly Zákon z r.1854-obyvatelé nově přijímaných teritorií se sami rozhodnou zda otroctví chtějí či ne Zánik Whig Party Návrat na politickou scénu r.1852, nezískal post senátora

Do voleb vstoupil r. 1858 proti dem Do voleb vstoupil r.1858 proti dem. obhájci senátorského křesla Stephenu Douglasovi (prosadil výše zmíněný zákon) Lincoln dodal: „Dnes se stejně málo jako kdy předtím zasazuji o to, aby mezi bílou a černou rasou rasou byla nastolena jakákoliv forma sociální a politické rovnosti. Dnes se stejně málo jako kdy předtím zasazuji o to, aby se z černochů stali voliči nebo spříseženci, aby byli prohlašováni za schopné vést úřady nebo si brát bílé ženy; existuje fyzická různost mezi bílou a černou rasou, která, jak věřím, provždy vyloučí, aby spolu obě rasy žily na bázi sociální a politické rovnosti. A protože nemohou žít v rovnosti, ale přesto zůstávají spolu, musí existovat nadřazení a podřízení, a já se zasazuji jako každý jiný o to, aby nadřazené postavení bylo přisouzeno bílé rase.“ Senátorské volby vyhrál Douglas V prezidentských volbách r.1860 se síly Republikánské strany znásobily Lincoln nominován na prezidenta na volebním sjezdu v Chicagu,Illinois

Demokraté nominovali Johna C.Breckenridge a Stephena A.Douglase Volební program republikánů sliboval konec rozšiiřování otroctví, ochranná cla a rychlé udělování občasntví přistěhovalcům (žádaná pracovní síla) V den Licnolnova slavnostního uvedení do úřadu schválil kongres návrh 13. ústavního přídavku (měl zaručit existenci otrokářství), jednotlivé země ho neschválily, nevzešel v platnost R.1868 formální podepsání 13.přídavku, ale týkalo se ukončení otrokářství a ne jeho zachování Lincoln(180 mandátů) porazil Douglase i Breckinridgeho (87 mandátů) Extrémisté vyzývali k odtrhnutí od Unie V čele bojovného tábora Jižní Karolína, r.1860 vystoupila z unie

následovaly Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Lousiana, Texas Založili Konfederativní státy Americké s vlastní ústavou a prezidentem Jeffersonem Davisem 12.4.1861 začal Jih útočit na federální pevnost Sumter, vypukla krvavá občanská válka Arkansas, Virginie, Tennessee a Severní Karolína se připojily ke konfederaci, Maryland, Kentucky, Delaware a Missouri zůstaly v Unii Konfederace přesunula hl.město do Richmondu ve Virginii 1.významná bitva na řece Bull Run (35tis.vojáků Unie X 20tis.Konfederačních vojáků), Unie prohrála R.1863 Bitva u Gettysburgu-Sever konečně úspěšný, vítězství, počet vojáků vyrovnaný, všeobecná situace se nezměnila

R.1864 armádním generálem Ulysses Grant S Jihem několik jednání o kompromisním míru Lincoln byl ochoten zastavit boje, když by se jižní státy vrátily do Unie a uzaly osvobození otroků 9.4.1865 generál Lee donucen u Appomattox kapitulovat Konec občanské války (600 tis.mrtvých) Problém otroctví občanskou válkou vyřešen Lincoln prohlásil, že je nutno na otroky nahlížet jako na svobodné lidi R.1863 otevření národního hřbitova u Gettysburgu 18.12.1865 se 13.dodatek stal součástí ústavy a otroctví bylo zrušeno 8.6.1864 volební sjezd rozhodl v Baltimore znovu nominovat Lincolna, demokraté nominovali generála McClellana, Lincoln zvítězil

5 dní po skončení války s manželkou navštívil slavnostní představení ve washingtonském divadle,jeden z herců (John Wilkes Booth) , fanatický přívrženec Jihu, vtrhl do lóže a z těsné blízkosti prezidenta střelil dvakrát zezadu do hlavy Dnes se jeho narozeniny slaví jako národní svátek Citáty: „My lidé, jsme pány jak nad kongresem tak nad soudy- ne proto, abychom svrhli ústavu, ale abychom svrhli lidi, kteří ji narušují.“ „ Nezasahujte ničím do ústavy. Ta musí být hájena, neboť ta je jediným strážcem našich svobod.“ Pramen: www.wikipedia.org