Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Válka severu proti jihu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Válka severu proti jihu"— Transkript prezentace:

1 Válka severu proti jihu

2 Americká občanská válka ( ) byla ozbrojený konflikt, jenž probíhal na severoamerickém kontinentu mezi státy Unie, neboli dnešními zakladatelskými státy USA, a Státy konfederace, což byla koalice jedenácti amerických států, které se chtěly odtrhnout od Unie. Jelikož státy Konfederace byly soustředěny v jihovýchodní části Unie, nazývá se tato válka také válkou Severu proti Jihu.

3 Oběti Válka přinesla asi obětí (přes 3 % populace), z toho kolem mrtvých, což převyšuje ztráty amerických vojsk ve všech ostatních konfliktech dohromady. Občanská válka přinesla první masivní využití telegrafu, železnice a kulometů v boji a skončila porážkou populačně i průmyslově slabšího Jihu. Jejím důsledkem bylo posílení centrální vlády, zrušení otroctví a zbídačení Jihu, ale i rozšíření občanských svobod, další územní expanze USA a mohutný hospodářský rozmach (včetně Jihu).

4 Konec bojů Závěrečné boje proběhly ve Virginii na řece Appomattox. Výsledek byl ten, že se ve zděném domku farmářské rodiny Mc Cleanových u Appomattox Court House, sešel generál Ulysses Simpson Grant a poražený generál Robert Edward Lee, aby tu podepsali kapitulační listinu Severovirginská armáda generála Leea složila své zbraně. O dva dny později, , byl ve Fordově divadle spáchán atentát na prezidenta Abrahama Lincolna, který střelnému poranění o den později podlehl. Vrahem byl bývalý herec John Wilkes Booth.

5 obrázky Občanská válka

6 Obrázky

7 Zdroje:

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Válka severu proti jihu"

Podobné prezentace


Reklamy Google