Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny"— Transkript prezentace:

1 Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny
registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lipnice nad Sázavou č. 213, Lipnice nad Sázavou Téma hodiny: SEVER A JIH – otroctví v USA Doporučeno pro: 8., 9. ročník Předmět: Dějepis Autor: Pavlína Dolejšová Kód: Inovace ICT – 3D8 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 SEVER A JIH – otroctví v USA
Obr. 8.

3 NEROPROVNOPRÁVNOST OBČANŮ USA
V r žilo v USA 7,2 milionů lidí – z toho pro 1,2 mil. lidí neplatila slova z Deklarace nezávislosti – „that all men are created equal“ (všichni lidé jsou si rovni). Byli černí a byli otroci. Obr. 1

4 POČÁTKY OTROCTVÍ Obchod s otroky začal okolo r jako monopol pro Portugalsko. Do konce 17. stol. se obchod s otroky stal mezinárodním – s otroky obchodovaly Británie, Francie, Nizozemí, Dánsko, Švédsko…. Obr. 2.

5 SEVER A JIH USA JIH SEVER
Otroctví bylo charakteristickým znakem jihu, velcí vlastníci půdy (např. z Virginie) ho obhajovali. Ptali se: „Jak můžeme obdělávat svá pole tabáku, rýže a bavlny bez otroků?“ SEVER G. Washington, T. Jefferson a další vůdci hnutí za nezávislost sami vlastnili otroky (což jim později tížilo svědomí). Farmáři na severu, kde byly menší farmy a podnebí chladnější, nepotřebovali práci otroků. Abolicionistické hnutí = hnutí za zrušení otroctví v USA. Obr. 3.

6 FUGITIVE SLAVE ACT (1850) = zákon o uprchlých otrocích
Zákon byl přijat v r jako kompromis mezi otrokářským Jihem a protiotrokářským Severem.  Na základě tohoto zákona byla federální vláda zavázána, „aby otroky, kteří uprchli na Sever předávala bez soudního projednání jejich bílým majitelům.“ Abolicionisté zákon přezdívali „Bloodhound Law“ podle psího plemene Bloodhound které bylo používáno k hledání uprchlých otroků. Obr. 4.

7 OBČANSKÁ VÁLKA V USA (1861 – 1865)
SEVER Unie Prezident Abraham Lincoln Hlavní město Washington Generál Grant JIH Konfederace Prezident Jefferson Davis Hlavní město Richmond Generál Lee SEVER byl silnější v množství vojáků a materiálních zdrojů, JIH bojoval za svou nezávislost na SEVERU, bojoval na svém území, s větším uvědoměním. 1865 – vítězství SEVERU, USA se staly jediným národem, jehož části nemohou být rozděleny.

8 OBČANSKÁ VÁLKA V USA (1861 – 1865)
Vyobrazení tří bitev této války (zleva nahoře): Bitva na Stone River; Vězni z bitvy u Gettysburghu; Unijní pancéřové lodě ostřelují pevnost Hindman Obr. 5.

9 EMANCIPATION PROCLAMATION - 1863
1863 – prezident Lincoln vydal Emancipation Proclamation (Prohlášení rovnoprávnosti) – zákon, na základě kterého měli být všichni otroci svobodní – ovšem pouze ti, kteří žili na území Konfederace. Lincoln chtěl vyvolat zájem otroků pro vítězství SEVERU. Prohlášení bylo vydáno pouze prezidentem, nebylo schváleno Kongresem. Znamenalo svobodu pro otroky v 10 státech, které byly součástí Konfederace. Majitelé otroků nedostali žádné kompenzace, otroctví nebylo postaveno mimo zákon, již dříve propuštění otroci (ex-slaves=freedmen) se nestali občany. Obr. 7.: Červené oblasti Prohlášení zahrnovalo. Modré oblasti označují oblasti, kde otroctví existovalo, ale Prohlášení je nezahrnovalo. Obr. 6. Obr. 7.

10 13. Dodatek ústavy USA V r byl přijat 13. dodatek k ústavě USA, který oficielně postavil otroctví mimo zákon. Byl jedním ze 3 (13., 14. a 15.) tzv. Reconstruction Amendments, které byly přijaty po skončení občanské války. Tyto dodatky měly zajistit svobodu všem dřívějším otrokům a jejich potomkům. Bílí Jižané však odmítli tyto změny přijmout a nechtěli svým bývalým otrokům přiznat rovná práva. Přijali vlastní zákony – „Black Codes“, které stavěli „černé“ obyvatele do podřízeného postavení (nemohli volit, zasedat v porotě, vypovídat proti „bílým“, nosit na veřejnosti zbraně…). Obr. 9. – Uprchlíci z Jihu, kteří v r utíkali do Kansasu před „Black Codes“. Obr. 9.

11 RECONSTRUCTION V r vláda USA přijala 14. dodatek ústavy, který zajišťoval „černým“ úplná občanská práva, včetně volebního. Všechny dřívější státy Konfederace (kromě Tennessee) dodatek odmítly uznat. V r Kongres odpověděl přijetím tzv. Reconstruction Acts, na základě kterých byly vlády jižních států postaveny pod armádní dohled a kontrolu Kongresu. Obr. 10

12 RECONSTRUCTION Na Jihu byly ustanoveny nové vlády tvořené Afroameričany a „bílými“, kteří s nimi spolupracovali. Většina „bílých“ Jižanů podporovala Demokratickou stranu, která tvrdila, že „reconstruction“ vlády jsou neschopné a nepoctivé. Jižané začaly zakládat teroristické organizace (Ku Klux Klan), jejichž cílem bylo vyhrožovat a zastrašovat černé obyvatele od uplatňování jejich občanských práv. Obr. 11. Členové KKK, kteří se v r ve státě Mississippi pokusili vyvraždit celou černošskou rodinu

13 KONEC ÉRY RECONSTRUCTION
V r stáhl Kongres federální armádní oddíly z Jihu, bílí Demokraté znovu získali kontrolu – to znamenalo konec období „Reconstruction“. Od této doby byli černí obyvatelé Jihu považováni za „second class citizens“ (občany druhé kategorie) – neměli stejná práva jako „bílí“, ztratili také volební právo. Obr. 12. – zobrazuje KKK a Demokratickou stranu jako pokračovatele Konfederace

14 ZÁKONY „JIM CROW“ Jakmile „černí“ ztratili volební právo, bylo snadné je připravit o práva další. Všechny jižanské státy přijaly zákony prosazující přísné oddělení ras – segregaci, jiné slovo, které můžeme použít pro označení takovéhoto uspořádání společnosti je apartheid. Jim Crow je označení pro sérii zákonů, který byly přijaty jižanskými státy přibližně v období 1876 – Jejich cílem bylo diskriminovat Afroameričany a oddělit je od bílé společnosti. Obr. 13.

15 ZÁKONY „JIM CROW“ Rasová segregace byla uplatňována ve vlacích, čekárnách, toaletách, parcích, školách, restauracích, divadlech, koupalištích a dokonce i hřbitovech (oddělená místa, prostory). Pokud se nějaký Afroameričan pokusil některý z Jim Crow zákonů porušit – skončil ve vězení nebo mrtvý. V 90tých letech 19. stol. bylo každý rok ilegálně zabito asi 150 černochů – lynčováno bílým davem. Obr. 14.

16 JIM CROW ÉRA Obr. 15. Obr. 16. Obr. 17. Obr. 18.

17 JIM CROW ÉRA Obr. 19. Obr. 20.

18 JIM CROW ÉRA Reconstruction však nebyla k ničemu. Byl to do té doby nejsmělejší pokus o rovnoprávnost mezi rasami. Obzvláště důležitý byl 14. dodatek, na základě kterého vypuklo hnutí za občanská práva v 50 a 60 letech a umožnil Martinu Lutheru Kingovi zvolat: „Free at last! Free at last! Thank God Almigthy, we are free at last!“ (Konečně jsme svobodní, konečně jsme svobodní! Díky Bohu Všemohoucímu jsme nakonec svobodní!) Obr. 21.

19 ZDROJE Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8. Obr. 9. Obr Obr Obr Obr

20 Obr. 14 http://monroeanderson.typepad.com/my_weblog/lynching/
Obr Všechny objekty použité k vytvoření předváděcího sešitu jsou součástí AW ActivStudio, ActivInspire, resource pack nebo jsou vlastní tvorbou autora. Autorská práva, odkazy, soupisy citací, zdroje jsou chráněné podle zákona 121/2000 sb.

21 Jméno autora práce: Bc. et Bc. Pavlína Dolejšová
Datum vytvoření: Leden 2012 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: USA, problém otroctví Téma: Sever a Jih – otroctví v USA Metodický list (anotace): Seznáme s problémem otroctví v USA – od středověku po padesátá léta


Stáhnout ppt "Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google