Situace na trhu s plynem v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
EVi a.s. 1 Otevření trhu od 1.dubna 2007 a změna Energetického zákona Praha 8.března 2007.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
EVi a.s. 1 Aktivity SVSE a jejích členů v oblasti zemního plynu Praha 8.března 2006.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Situace na trhu s plynem v ČR Ing. Vladimír Štěpán, Ing. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. kansky@ena.cz

1. Cenové spory Rok 2004 vyřešen – vráceno 48 mil. Kč Rok 2005 – čeká se na rozhodnutí ERÚ Pro: špatné ceny za skladování, za 1. Q a vzorec pro přepočet kursu Kč/USD Proti: nárůst cen ropy, slevy poskytnuté OZ za 2. pol. 2005 od distribučních společností Rok 2006 včetně 1. Q 2007 regulace ceny včetně komodity

Diskuse o oprávněnosti položky „dodatečné náklady na znovuotevření trhu“: Dopis SVSE na ERÚ: „V ceníku ERÚ pro rok 2006 je u ceny plynu za komoditu zahrnuto 16,08 Kč/MWh s tím, že se jedná o náklady na znovu otevření trhu s plynem. Dle našich propočtů se jedná o cca 1,6 mld. Kč za rok 2006.“ Odpověď ERÚ (ing. Němeček): „Pokud jde o částku 16,08 Kč/MWh, vysvětlíme o co se jedná. Je vysoce pravděpodobné, že tato částka bude pro zbytek roku významně redukována.“

Oznámení výhrad ÚOHS: Stanovení odlišných podmínek dodávek plynu (skupina RWE versus společnosti mimo RWE) RWE TG omezuje distributorům možnost prodávat plyn mimo region jejich působnosti – tím brání konkurenci. Neuplatnění korekce z efektu uskladnění levnějšího plynu do PZP v roce 2004 v ceně za komoditu pro OZ.

2. Vývoj cen plynu Ceny plynu zprostředkovaně a s rozložením do delšího časového období reagují na vývoj cen ropy. (viz graf 1) Náznaky stabilizace či poklesu v závěru r. 2005 je nutné brát s rezervou. Zdaleka není jisté, že ropný trh dosáhl svého maxima. Vývoj směnného kursu CZK k USD působí opačně (viz graf 2). Od roku 2000 koruna stabilně posiluje a tento trend se dá s velkou jistotou předpokládat i v delší perspektivě.

Graf 1: Vývoj importní ceny plynu

Graf 2: Vývoj směnného kursu Kč/USD

Diferenciace ceny za plyn mezi velkými a malými odběrateli se postupně měnila, ale je stále nedostatečná (viz graf 3 a porovnání v tabulce dle Eurostat) Diferenciace ceny mezi oprávněnými a chráněnými zákazníky v roce 2005 ovlivněna cenovým vývojem a pravidly cenotvorby (viz graf 4). Už neplatí, že ceny zemního plynu pro velkoodběratele jsou nižší než v zemích EU.

Graf 3: Porovnání cen plynu 1995-2006

ČR Německo rozdíl Porovnání cen plynu v ČR a SRN podle velikosti ročního odběru Roční odběr v GJ ( mil.m3) 420 (0,01) 4200 (0,1) 42 tis. (1) 420 tis. (10) 4,2 mil. (100) Load factor (dny/rok) Bez LF 200 250 330 ČR 5,53 5,31 5,11 5,04 4,87 4,81 4,77 Německo 8,87 8,14 7,76 7,12 6,34 5,99 3,69 rozdíl -3,34 -2,83 - 2,65 - 2,08 -1,47 -1,18 + 1,08 Cena v EURO/GJ v 1. pololetí 2005

GRAF 4: Vývoj ceny plynu v roce 2005

Nákupní (importní) kontrakty v Evropě Ceny plynu pro bývalé státy SSSR a EU k 1.1.2006: USD/tis.m3 Ukrajina 95 průměr 230 a 50 Bělorusko 68 místo dosavadních 48 Gruzie 110, resp. 150 místo dosavadních 63 Arménie 110 Rumunsko 280 Moldávie 160 místo dosavadních 80 Litva 80-95 nově 120 EU 240 Tranzitní poplatky přes Ukrajinu se zvýšily z 1,09 na 1,60 USD/ tis.m3/100 km.

Ceny plynu ve státech EU 2004/2005

3. Úprava pravidel trhu Překročení kapacity v lednu 2006: Dopis na ERÚ - situaci na počátku roku 2006 lze posuzovat jako určité přechodné období ERÚ vyřešil, RWE dobře spolupracovala, OZ nic neplatili? Vývoj v lednu 2006 ukázal, kde je potřeba upravit PT: zvýšení tolerancí snížení plateb za překročení tolerancí vracení plateb za překročení na OZ Další úpravy PT v oblasti uskladňování, bilancování, cenových výměrů atd.

kde RK je skutečně dosažená denní kapacita, Tolerance na překročení kapacity v daném výstupním bodě z přepravní soustavy je pouze 2%, při vyšším překročení je platba vypočtena z celého objemu překročení podle vzorce P = (RK – SK) x F x CK kde RK je skutečně dosažená denní kapacita, SK je smluvní kapacita, F je faktor měsíce (leden, únor, prosinec F=2, březen, duben, říjen, listopad F=1, ostatní měsíce F=0,2), CK je pevná roční cena za denní kapacitu CK= 23 953,80 Kč/tis.m3. Platba za překročení se vypočítá za den s největším odběrem v kalendářním měsíci (pouze 1x za měsíc) a překročením kapacity nevzniká nárok na vyšší hodnotu kapacity.

Bude vypracován návrh jménem OZ: Potřebné úpravy byly vytipovány Konkrétní návrhy na úpravu PT a ceníku ERÚ do konce dubna 2006 Nutno zajistit financování (seminář v dubnu+cca 2 další) Na základě diskuse s ERÚ předpoklad jednání ERÚ s plynárenskými společnostmi (navržena účast ENA)

4. Změna dodavatele plynu Objevuje se několik dodavatelů, je nutné posoudit jejich návrhy a stanovit i možná rizika Pro zjednodušení procesu změny dodavatele bude potřeba i upravit pravidla trhu

5. Dopis na MPO Odeslán v polovině února, zatím bez odpovědi. Hlavní problémy: Přístup k zásobníkům plynu Bezpečnost dodávek plynu Zavedení a stimulace přerušitelných kontraktů

Přístup ke skladovací službě a cenová politika Povinnost minimálního těžebního výkonu zásobníku (nutno objednat a uskladnit cca 400 mil.m3 plynu) Balíček služeb (objem, těžební a vtláčecí výkon) Sjednávané ceny, nepublikované ani indikativně

Bezpečnost dodávek plynu Téma vysoce aktuální po lednových problémech s dodávkami ruského plynu. Sjednaný přístup k zásobníkům vede ke snížení bezpečnosti dodávek plynu do ČR, umožňuje neomezený prodej kapacit mimo území ČR. Standard bezpečnosti dodávek plynu pro ČR vychází z legislativy EU, ale není zcela transparentní (co je to dodávka plynu z jiných zdrojů?). Vazba bezpečnosti dodávek plynu na možnost změnit dodavatele plynu. Prosazení výraznější finanční penalizace za krácení dodávek plynu ze strany dodavatelů ve smlouvách s OZ na dodávku plynu.

Přerušitelné smlouvy Leden 2006 prokázal jejich potřebu pro plynárenské společnosti (sníží se tak potřeba skladovací kapacity, která se platí celý rok) i odběratele (sníží se riziko překročení kapacity). Ve státech EU15 je běžné, že přerušitelnými smlouvami lze snížit maximální odběry až o 50%, v okolních státech pouze v Maďarsku. Sleva za přerušení se poskytuje v principu dvěma způsoby: za počet dní, kdy plynárenské společnosti požádaly o přerušení fixní sleva z kapacity za dopravu plynu ve výši 10 až 30% na celý rok bez ohledu na využití přerušitelnosti.