BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Síťové prvky.
Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Proč chránit data v počítači
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Modemy Převodní zařízení (zkratka MOdulátor - DEModulátor) HW - SW
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Počítačová bezpečnost
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Počítačové Viry a antivir
Referát č. 9 Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Jak na to : Počítačový Virus.
Síťové prvky.
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Malware - opakování.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Firewall.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Ovládací panely obecně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Síť a MS Windows.
Ochrana síťového prostoru malé firmy Plošné útoky, rizika & řešení Jaroslav Šeps, ŠETRnet s.r.o.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Tabulkový procesor Zabezpečení a ochrana osobních údajů – ochrana konečné verze před změnami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - SEMINÁŘ ING. JIŘÍ BARTA Operační program.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Cloudově řízené sítě.
Internet – pojmy, služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Proxy server a Firewall
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Viry a antivirové programy
Transkript prezentace:

BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU

ZÁKLADNÍ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA Automatické aktualizace operačního systému Povoléný firewall Aktivní antivirový program * (start → ovládací panely → centrum zabezpečení)

FIREWALL Firewall je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Zjednodušeně se dá říct, že slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje. Tato pravidla historicky vždy zahrnovala identifikaci zdroje a cíle dat (zdrojovou a cílovou IP adresu) a zdrojový a cílový port, což je však pro dnešní firewally už poměrně nedostatečné – modernější firewally se opírají přinejmenším o informace o stavu spojení, znalost kontrolovaných protokolů a případně prvky IDS. *(Intrusion Detection System je obranný systém, který monitoruje síťový provoz a snaží se odhalit podezřelé aktivity)

Nebezpečné typy souborů jsou takové, které mohou potenciálně obsahovat viry nebo spyware, které by mohly poškodit informace nebo programy v počítači. Typy souborů, které jsou považovány za nebezpečné, jsou obvykle soubory programů (EXE), makra nebo soubory COM. Převážná většina souborů s těmito příponami viry neobsahuje. Když však stáhnete nebo obdržíte tyto typy souborů v u, neměli byste je otevírat, pokud nedůvěřujte zdroji nebo jste soubor neočekávali. ROZPOZNÁNÍ NEBEZPEČNÝCH TYPŮ SOUBORŮ

Jak se efektivně bránit? Více ovych účtů (každý plnící jinou úlohu) Silná hesla (heslo obsahuje písmena i číslice) Addony v prohlížeči (DNT+ či AdBlock), optimalizace. Minimalizovat zveřejňovaná osobní data (např. na soc. sítích) opatrnost při instalaci  sledování  odcizení dat  odcizení identity  spyware  spam INTERNETOVÉ HROZBY