Petře, jakou máš hmotnost?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Gravitační síla ve vesmíru
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
Měření hmotnosti.
Vzájemné působení těles - síla
Skládání sil.
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Síla - opakování.
Gravitační síla.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Řešená fyzikální úloha gravitační síla. Strategie řešení fyzikálních úloh 1.náčrt 2.zápis 3.výchozí vztahy 4.odhad 5.úprava vztahů a výpočet 6.porovnání.
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
GRAVITACE.
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů.
Pan učitel v rámci opakování látky ze 6.ročníku zadal žákům tento úkol: Přinesl si do třídy z kabinetu přírodopisu nerosty. Poté navodil atmosféru, že.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Hmotnost.
Skládání sil opačného směru
Gravitační síla, gravitační pole
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Měření hmotnosti.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Gravitace, působení a měření
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_04 Hmotnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Opakování.
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy: Soukromá základní škola Adélka, o.p.s.
Měření hmotnosti.
Název vzdělávacího materiálu Je stejná gravitace na zemi i na měsíci?
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_12_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
AZ kvíz.
Třída 3.A 10. hodina.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Transkript prezentace:

Petře, jakou máš hmotnost? Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost a kde má působiště? Petře, jakou máš hmotnost? Pavle, nedávno jsem se vážil a mám 52 kg . Proč? Protože ti vypočítám , jakou gravitační silou jsi přitahován k Zemi . Vypočítáte to rychleji než Pavel? Budete potřebovat nápovědu? Když má těleso hmotnost 1 kg, působí na něj gravitační síla 10 N. Petr váží 52 kg, tak je přitahován gravitační silou 52 . 10 N = 520 N

Kdo je přitahován k Zemi větší gravitační silou pes, nebo kůň ? Dokážete odpovědět na tuto otázku a zdůvodnit ji ? Petr s Pavlem dostali za domácí úkol vypočítat a doplnit tuto tabulku: Vypracujete domácí úkol s Petrem a Pavlem ? Těleso m/ kg Fg / N Běžný dopis 0,02 0,2 Jízdní kolo 14 140 Vzduch ve třídě 450 4500 Osobní auto 800 8000 Slon 4 200 42 000 Železniční vagon 22 000 220 000

Já vážím víc , než ty. Mám hmotnost 58 kg. Pavle a kolik vážíš ty? Já vážím víc , než ty. Mám hmotnost 58 kg. Jakou silou je Pavel přitahován k Zemi ? 580 N Víš co by mne zajímalo? Jakou gravitační silou bys byl přitahován na Měsíci ? Nedávno jsem v televizi viděl záběry amerických kosmonautů, kteří přistáli na Měsíci a jejich chůze na povrchu Měsíce byla taková jiná než na Zemi. Asi tam působí jiná gravitační síla… Je větší? NE Je menší ? ANO 6 krát Je stejná ? NE

Dokážete vypočítat sílu , jakou by byl Pavel přitahován k povrchu Měsíce ? Na Zemi je to síla 580 N. Na Měsíci je gravitační síla 6 krát menší než na Zemi. 580 : 6 = 96,66 N Jaká by byla hmotnost Pavla na Měsíci? Menší než na Zemi NE Stejná , jako na Zemi ANO