Experimentální design. Experimenty vs. Observační studie Manipulativní experimenty: jediná možnost jak prokázat kauzální závislost ALE Časová a prostorová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Advertisements

Faktory a jejich uspořádání
Další modely ANOVY.
Testování hypotéz Distribuce náhodných proměnných
Power analysis aneb Co to vlastně znamená P0.05 (Podle Scheiner & Gurevitch 2001: Desing and analysis of ecological experiments.
Dvoufaktorová analýza rozptylu
Monte Carlo permutační testy & Postupný výběr
Chováme králíčky Liší se tato tři králičí plemena hmotností?
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
Analýza variance (Analysis of variance)
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Přehled statistických metod pro CIE
Diskrétní rozdělení a jejich použití
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Faktory a jejich uspořádání
ANALÝZA ROZPTYLU (ANOVA)
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
ANOVA (s použitím materiálů Petra Šmilauera)
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Kontingenční tabulky Závislost dvou kvalitativních proměnných.
Data s diskrétním rozdělením
Third Conditional – tvar a použití
Experimentální design
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Úvod do gradientové analýzy
Lineární regrese.
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Analýza variance (ANOVA).
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
Práce s výsledky statistických studií
Pohled z ptačí perspektivy
V. Analýza rozptylu ANOVA.
ADDS cviceni Pavlina Kuranova. Fischerův exaktní test.
Manipulativní experimenty na úrovni společenstva – kde odpověď je mnohorozměrná, typicky druhové složení.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PSY717 – statistická analýza dat
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Analýza variance (ANOVA). ANOVA slouží k porovnávání středních hodnot 2 a více náhodných proměnných. Tam, kde se používal dvouvýběrový t-test, je možno.
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii II Seminář 7 - 8
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Lenka Kulhavá NÁZEV: VY_32_INOVACE_ O 09 TEMA: Angličtina ČÍSLO PROJEKTU:
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Možnosti biostatistiky RNDr. Karel Hrach, Ph.D. Ústav zdravotnických studií UJEP Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích ( )
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
Design pokusů a hodnocení dat  Pozorování nebo experiment ?  Časté chyby  Typy analýz  Statistická literatura a software.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Dvoufaktorová analýza rozptylu
Reprezentativita: chyba výběru Jindřich Krejčí
Neparametrické testy parametrické a neparametrické testy
- váhy jednotlivých studií
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Introduction to MS Dynamics NAV (Expected Costs)
Pokročilé neparametrické metody Validační techniky
Lineární regrese.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
GDPR & ePrivacy
Transkript prezentace:

Experimentální design

Experimenty vs. Observační studie Manipulativní experimenty: jediná možnost jak prokázat kauzální závislost ALE Časová a prostorová měřítka manipulací jsou omezená Manipulace mají vedlejší efekty

Příklad – exclosures pro pastvu

Exclosures měli menší hustotu drobných hlodavců ????????????

Sloupky od plotu jsou vynikající místa pro dravce

Laboratory, field, natural trajectory (NTE), and natural snapshot experiments (Diamond 1986 ) Laboratorní (skleníkové), terénní, Natural Trajectory, Natural Snapshot Experiments NTE/NSE - Natural Trajectory/Snapshot Experiment

Observační studie (např. pro korelaci prostředí a druhového složení, nebo pro odhady charakteristik plochy) Random vs. regular sampling plan – vzít vzorky v pravidelní síti, nebo náhodně?

POZOR I pokud jsou plochy rozmístěny náhodně (v konečně velké ploše, což je vždy), některé dvojice budou blízko sebe, a bude tam tedy určitá „autokorelace“. Pravidelná síť minimalizuje vzdálenosti mezi sousedy.

Regular design – vychýlené výsledky, pokud bychom použili síť se stejnými rozměry, jako „pattern“ ve sledovaném území – např. kdybychom snímkovali zorané pole, a pak se trefili všemi čtverci do brázd – jinak pravidelné rozmístění obvykle lépe pokryje území.

Manipulativní experimenty Častý „trade-off“ mezi požadavky na realističnost zásahů a požadavky na statistický design and dostatečný počet replikací Abychom maximalizovali sílu testu, potřebujeme hlavně hodně nezávislých replikací Pro realističnost, a abychom neměli velký „edge effect“, potřebujeme rozumně velké plochy se zásahy

Kdybych narval krávu do ohrady 10m x 10m, nebude to realistická simulace pastvy, nebude se tam chovat a pást se přirozeně. A na 20 hektarových ploch asi nebudu mít prostředky.

Úplně náhodné uspořádání Completely randomized design Typicky analyzováno: jednocestná ANOVA Důležité – typy zásahů přiřazeny plochám pomocí nějakého náhodného procesu

Často užíváme pravidelné střídání zásahů. Ty maximalizují průměrnou vzdálenost mezi plochami s týmž zásahem. Podobné nebezpečí jako pro rozmístění ploch v pravidelné síti – třeba, kdyby všechny plochy jednohotypu zásahu padly do brázd v opuštěném poli. Při dvojrozměrné síti velmi nepravděpodobné

I toto může být výsledek náhodného přiřazení zásahů plochám – je úplně stejně pravděpodobné jako kterékoliv jiné.: Pravidelné rozmístění se postará o to, aby takováhla shlukkovitost nebyla možná

Úplné znáhodněné bloky - Randomized complete blocks Pro repeated measurements – můžeme rozhodnout o blocích (případně o přiřazení zásahů plochám) podle baseline measurement

ANOVA, TREAT x BLOCK interakce je užita jako error term (tj. jmenovatel v F-testu)

Když se bloky liší (tj. blok má vysvětlující schopnost) RCB design je silnější, než kdybychom užili úplně náhodné uspořádání

Když blok nic nevysvětluje, uspořádání v blocích „užírá“ stupně volnosti a tím i sílu testu

Latinský čtverec -Latin square design Každý řádek a každý sloupec má právě jednu plochu daného zásahu. V nejjednodušší podobě je počet replikací shodný s počtem zásahů. Pokud užijeme pro vyhodnocení slopec i rádek jako kategoriální proměnné (incomplete three way ANOVA), dává obvykle dost slabý test (ale jsou i jiné možnosti). Uspořádání maximalizuje vzdálenost mezi plochami téhož zásahu. Může i pro jiné než prostorové uspořádání.

Největší průšvih - pseudoreplications

Cited times

B. Ve skutečnosti NENÍ a pseudoreplication, pokud pro vyhodnocení použijeme správný model ANOVA (hierarchický model s identitou plochy jako náhodným faktorem).

Hurlbert divides experimental ecologist into 'those who do not see any need for dispersion (of replicated treatments and controls) and those who do recognize its importance and take whatever measures are necessary to achieve a good dose of it'. Experimental ecologists could also be divided into those who do not see any problems with sacrificing spatial and temporal scales in order to obtain replication, and those who understand that appropriate scale must always have priority over replication. Oksanen, L Logic of experiments in ecology: is pseudoreplication a pseudoissue? OIKOS 94 : 27-38

COUNTRY FERTIL NOSPEC 1CZ CZ CZ CZ CZ CZ UK UK UK UK UK UK NL NL NL NL NL NL Hnojící experiment ve třech zemích Rozdíl významu testu, podle fixed a random factors

Summary of all Effects; design: (new.sta) 1-COUNTRY, 2-FERTIL df MS df MS Effect Effect Error Error F p-level Summary of all Effects; design: (new.sta) 1-COUNTRY, 2-FERTIL df MS df MS Effect Effect Error Error F p-level Country jako fixed factor (tj. zajímají nás jen ty tři studované země) Country jako random factor (tj., tři studované plochy jsou jen náhodným výběrem všech ploch tohoto typu v Evropě - [to make Brussels happy])

Hierarchické uspořádání - Nested designs („split- plot“)

Dvě vysvštlující proměnné, Treatment a Plot, Plot je náhodný faktor vnořený v (nested in) Treatment. V F-testech se užívají různé „error terms“, tj. různé jmenovatele - efekt zásahu Treatment je testován proti variabilitě celých ploch (Plot), efekt plochy (prakticky ne moc zajímavý) proti residuální variabilitě: F(Treat)=MS(Treat)/MS(Plot) F(Plot)=MS(Plot)/MS(Error [nebo se píše Resid])

Split plot (main plots and split plots - two error levels) (tečkované jsou plochy na vápenci, bílé jsou plochy na granitu)

ROCK je MAIN PLOT factor, PLOT je náhodný faktor vnořený (nested in) ROCK, TREATMENT je within plot (split-plot) factor. Jsou zde dvě error levels: F(ROCK)=MS(ROCK)/MS(PLOT) F(TREA)=MS(TREA)/MS(PLOT*TREA)

Sledujeme změny v čase Non-replicated BACI (Before-after-control- impact)

Analyzujeme pomocí dvoucestné ANOVA faktory: Time (before/after) and Location (control/impact) Hlavně nás zajímá: Time*Location interaction (tj., zda jsou změny v čase stejné v ovlivněné (impact) a kontrolní (control) location)

Ve skutečnosti, užijeme-li non-replicated BACI, test je vlastně založen na pseudoreplikacích. NEUŽÍVAT V EXPERIMENTECH Pokud jde o impact assessments, je to často nejlepší možnost (nechceme mít fabriku pětkrát replikovanou v území ) (Ale ani nejlepší nemusí být vždycky dost dobré.)

Replicated BACI - repeated measurements Nejčastěji se užívá “univariate repeated measures ANOVA”. Je to ve skutečnosti split-plot ANOVA, kde TREATment je main-plot effect, čas (time) je within-plot effect, jednotlivá individua (nebo experimentální jednotky) jsou náhodný faktor vnořený (nested in ) TREATment. Nejvíce nás zajímá interackce TIME*TREAT