Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Financování ÚSC z prostředků EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Různorodé podmínky pro rozvoj regionů „Regionální problémy mohou být způsobeny celou řadou faktorů ekonomické i neekonomické povahy“ [Postránecký in Wokoun, R. – Mates, P., 2006, str.7]. Mezi hlavní faktory způsobující diferenciaci území řadíme geografické faktory, jako je nedostatečné vybavení přírodními zdroji nebo periferní poloha; dále pak ekonomické faktory souvisejí s mobilitou pracovní síly a kapitálu. K nerovnoměrnému regionálnímu rozvoji dále přispívá ekonomická struktura regionu, institucionální charakter území, vnější ekonomika, demografická situace nebo například diferenciace v inovacích (Postránecký in Wokoun, R. – Mates, P., 2006, str.7). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

3 Hlavní změny v politice HSS v porovnání s obdobím  politika soudržnosti a regionální politika je jasněji zaměřena na obnovenou agendu pro růst a zaměstnanost, díky čemuž se agenda na regionální a místní úrovni lépe přizpůsobí,  politika soudržnosti a regionální politika se modernizuje díky nové struktuře, která obsahuje více strategický přístup,  politika soudržnosti a regionální politika bude fungovat jednodušeji a účinněji, neboť např. počet nástrojů se sníží ze 6 na 3, nová zásada „proporcionality“ omezí byrokracii, počet kroků při programování se sníží ze 3 na 2, namísto pravidel Společenství budou platit vnitrostátní pravidla pro způsobilost a po členských státech a regionech se bude žádat více odpovědnosti a průhlednosti při správě finančních prostředků.

4 Hlavní znaky nové politiky Respektování nových principů a změn pro strukturální fondy (návrhy nařízení) Reformulace cílů politiky soudržnosti (3 cíle místo původních 9) – Konvergence, Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, Evropská územní spolupráce Silnější provázanost mezi prioritami EU a národními rozvojovými strategiemi Vyčlenění problematiky rozvoje venkova (SZP, zřízení EFF a EAFRD) Zrušení iniciativ Společenství, jejich začlenění do OP Monofondovost a křížové financování Meziregionální spolupráce, problémy měst a řízení rizik vyplývajících ze změn v mezinárodním ekonomickém prostředí Vazba na strategické a programové dokumenty (NRP, NSRR, SOZS, ESZ, Lisabonská a Göteburská strategie, „integrované zásady“, SUR, SHR, SRK, PRK atd.), ex-ante hodnocení, SEA hodnocení, doporučení z evaluačních dokumentů, projekty TA, horizontální priority

Tabulka č. 1 – Srovnání Cílů a nástrojů politiky soudržnosti současného a budoucího programového období Zdroj: Třetí zpráva o hospodářské a sociální soudržnosti Tabulka č. 1 – Srovnání Cílů a nástrojů politiky soudržnosti současného a budoucího programového období CíleFinanční nástrojCíle Finanční nástroj Finanční podíl Fond soudržnosti Konvergence Fond soudržnosti ERDF ESF 81,90% (v ČR 97,1%) Cíl 1 ERDF ESF EAGGF - orientační sekce FIFG Cíl 2 ERDF ESF Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost ERDF ESF 15,70% (v ČR 1,6 %) Cíl 3ESF INTERREGERDF Evropská územní spolupráce ERDF 2,40% (v ČR 1,3 %) URBANERDF EQUALESF Rozvoj venkova a restrukturalizace rybolovu mimo rámec Cíle 1 EAGGF - záruční sekce FIFG Problematika rozvoje venkova a rybolovu nebude nadále součástí politiky soudržnosti, ale zařadí se pod Společnou zemědělskou politiku - 9 CÍLŮ6 FINANČNÍCH NÁSTROJŮ3 CÍLE 3 FINANČNÍ NÁSTROJE 100% Tabulka č. 1 – Srovnání Cílů a nástrojů politiky soudržnosti současného a budoucího programového období

6 Zvolené zóny EU25 pro Cíle 1 a 2 v letech 2000 a 2006

7 Geografická způsobilost EU25 pro SF v období

8 Typologie finančních zdrojů EU a možnosti financování v programovacím období Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

9 Strukturální fondy Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Fond soudržnosti (specifické postavení a režim v rámci SF) SZP EU – Evropský zemědělský garanční fond (EAGF) Evropský zemědělský garanční fond (EAGF) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) – specifické postavení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) – specifické postavení Evropský rybářský fond (EFF) Evropský rybářský fond (EFF)

10 Další specifické fondy EU Komunitární programy Nástroj předvstupní pomoci (IPA) – v programovém období 2000 – 2006 se jednalo o Phare, SAPARD a ISPA Kromě částek schválených v rozpočtu disponuje EU mimořádnými nástroji pomoci v případě, že… …nastanou povodně, zemětřesení a lesní požáry Fond solidarity – 1 mld. EUR v r Rezerva na pomoc při mimořádných událostech – 234,5 mil. EUR v 2007 …dojde k velkému úbytku pracovních příležitostí Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci – 500 mil. EUR v r …se objeví nové potřeby, nové nápady! Nástroj pro flexibilitu: mimořádná pomoc na stávající a nové projekty 200 mil. EUR v r. 2007

11 Nové nástroje regionální politiky EU a finanční inženýrství v období Tři nové nástroje regionální politiky na období pomohou členským státům a regionům zavést řádné a účinné řízení fondů a lépe využívat nástrojů finančního inženýrství. Užší spolupráce mezi Evropskou komisí, Evropskou investiční bankou (EIB) a jinými finančními institucemi posílí vytváření kapacit na úrovni vnitrostátních a regionálních institucí.  JASPERS (Společná pomoc při podpoře projektů v evropských regionech) se snaží rozvíjet spolupráci mezi Evropskou komisí, EIB a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj za účelem shromáždění odborných zkušeností a pomoci členským státům a regionům při přípravě významných projektů;  JEREMIE (Společné evropské zdroje pro mikropodniky až střední podniky) je společná iniciativa Evropské komise, EIB a Evropského investičního fondu v zájmu zlepšení přístupu k financování rozvoje mikropodniků, malých a středních podniků v regionech EU;  JESSICA (Společná evropská podpora udržitelných investic do městských oblastí) je iniciativa Evropské komise ve spolupráci s EIB a Rozvojovou bankou Rady Evropy na podporu udržitelných investic do městských oblastí.

12 Prioritní oblasti JASPERS

13 SZP EU Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) - Národní strategické plány pro rozvoj venkova - Programy rozvoje venkova vychází z NSP zajišťuje působení EAFRD pro rozvoj venkova rozpracovává NSP do prováděcí úrovně a zajišťuje tak jeho efektivní realizaci …v případě ČR se jedná pouze jeden dokument

14 Systém programování politiky HSS EU v ČR období Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

15 Hlavní znaky nové politiky (programování) Strategické směrnice Společenství pro soudržnost navrhuje Komise, přijímá Rada a schvaluje Evropský Parlament 1 Národní strategický referenční rámec navrhuje členský stát při použití principu partnerství; odráží zaměření Unie, stanovuje národní strategii a její programy; nakonec o něm rozhoduje Komise 2 Operační programy jeden program na fond a členský stát či region, popis priorit, řízení a finanční zdroje; navrhuje členský stát nebo region; nakonec o něm rozhoduje Komise 3 Řízení programu a výběr projektu provádí členské státy a regiony; princip „sdíleného řízení“ = společný postup s Komisí4 5 Strategická průběžná kontrola a výroční diskuse na jaře v Evropské radě, základem je výroční zpráva Komise a členských zemí SHR ČR

16 ČREU Obecná strategická úroveň Národní strategie, makroekonomická regulace, udržitelný rozvoj, atd. Lisabonský a Göteborský proces, hospodářská politika, atd. Konkrétní strategie – tématické, regionální Strategie regionálního rozvoje Sektorové, tématické strategie Strategické obecné zásady Společenství - Hospodářská a sociální soudržnost (HSS) Národní rozvojový plán (NRP) a Národní strategický referenční rámec (NSRR) OP / ROP Aplikace HSS v ČR – národní úroveň Aplikace HSS v ČR – operační úroveň Ostatní strategické dokumenty (venkov, politika zaměstnanosti, apod.) Priority Realizace Soustava strategických dokumentů pro podporu regionálního rozvoje Zdroj:

Systém OP Zdroj:

Zaměření OP v období Cíl Konvergence OP Doprava (ERDF + FS) Infrastruktura OP Životní prostředí (ERDF + FS) OP Podnikání a inovace (ERDF) Podnikání OP Výzkum a vývoj pro inovace (ERDF) OP LZZ (ESF) Lidské zdroje OP Vzdělávání (ESF) 7 x regionální OP (ERDF) Regionální intervence Integrovaný OP (ERDF) OP Technická pomoc (ERDF) Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost (Praha) OP Konkurenceschopnost (ERDF) OP Adaptabilita a zaměstnanost (ESF) Cíl Evropská územní spolupráce Zdroj:

Rozdělení finančních prostředků OP Cíl Konvergence Cíl Konvergence Původní návrh Nový návrh podíl mil. EUR podíl OP Životní prostředí 20,00% 5 176,7 19,00% 4 917,9 OP Doprava 21,50% 5 565,0 22,25% 5 759,1 OP Podnikání a inovace 11,75% 3 041,3 11,75% OP Výzkum a vývoj pro inovace 8,00% 2 070,7 8,00% OP Lidské zdroje a zaměstnanost 10,00% 2 588,4 7,00% 1 811,8 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 7,00% 1 811,8 7,00% IOP7,50% 1 941,3 6,00% 1 553,0 ROP13,25% 3 429,6 18,00% 4 659,0 OP Technická pomoc 1,00%258,81,00%258,8 Zdroj:

20 Program rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013 (financováno z EAFRD v rámci SZP EU) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

21 Program rozvoje venkova - alokace finančních prostředkůOSA Podíl v % Prům.částka na rok v mil. EUR Prům.částka na rok v mil. Kč OSA I 22,39106, ,08 OSA II 55,20247, ,76 OSA III 16,9380, ,37 OSA IV 5,0022,38637,83 v rámci Osy I – opatření I.3.1 – Odborné vzdělávání a informační činnost v rámci Osy III – priorita III.1 Tvorba pracovních příležitostí, opatření III.3.1 – Vzdělávání a informace (max. výše podpory 100 % způsobilých nákladů, min Kč apod.)

22 Evropský rybářský fond (EFF) opatření směřující k restrukturalizaci rybářství (např. zlepšení podmínek výlovu, podpora distribuce, marketing, vzájemné vazby dodavatelsko-odběratelské, revitalizace oblastí závislých na rybolovu, vytváření produkčních sítí). Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102