Výzkumné aktivity – dotazníková šetření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM
Podpora meziobecní spolupráce
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Principy sociálního podnikání
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
1. 2 Sídlo organizace v Ženevě ve Švýcarsku IOM má statut mezivládní organizace Pomáhá jak jednotlivcům, tak vládám členských států IOM působí od roku.
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU
Trh práce a politika zaměstnanosti
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Lenka Herčíková,
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Společensky odpovědné podnikání
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Výzkumné aktivity – dotazníková šetření „MEZINÁRODNÍ MIGRACE A NELEGÁLNÍ PRACOVNÍ AKTIVITY MIGRANTŮ V ČESKU V ŠIRŠÍM EVROPSKÉM KONTEXTU Výzkumné aktivity – dotazníková šetření

3 typy dotazníků: A. pro zaměstnance (v češtině, ruštině, angličtině) – plánováno 70 dotazníků, pro rusky mluvící cizince B. pro „podnikatele“ (v češtině, angličtině) – 30 dotazníků pro čínsky a vietnamsky mluvící cizince Dotazník pro experty (v češtině, angličtině) – 29 expertů

Každý dotazník nejprve oslovuje respondenty…. Příklad podnikatelského a zaměstnaneckého dotazníku: Vážená paní/pane, obracíme se na Vás s prosbou o účast ve výzkumu nelegálních pracovních aktivit imigrantů v České republice. Společně s dalšími cca 100 cizinci z různých zemí se můžete podílet na výzkumu, který provádí katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Výzkum má poodhalit to, jakým způsobem tyto aktivity probíhají, které faktory je podmiňují a jak lze řešit problémy, které z toho plynou. Závěry výzkumu mají též pomoci státu v úspěšnější regulaci mezinárodní migrace, ale i samotným nelegálně působícím migrantům, kteří se často ocitají víceméně bezmocní v tvrdých podmínkách prostředí „černé ekonomiky“. Výzkum je anonymní, nepotřebujeme znát Vaše jméno a výsledky výzkumu slouží ryze vědecko-výzkumným účelům. Prosíme Vás o cca 1 hodinu Vašeho času a o zodpovězení níže položených otázek. Pouze Vaše otevřenost a pravdivé odpovědi povedou k úspěšnému završení tohoto výzkumu. Za Vaši čestnou a svědomitou práci budete odměněni částkou 300 Kč. Za výzkumný tým: Doc. RNDr. Dušan Drbohlav, CSc. (hlavní řešitel) Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Albertov 6, Praha 2, 128 43 Tel.: 221951387 E-mail: drbohlav@natur.cuni.cz

Příklad oslovení expertního dotazníku: Vážená paní/pane, dovolujeme si Vás oslovit jako experta na určité aspekty nelegálních (případně kvazilegálních) ekonomických aktivit imigrantů[1] v České republice. V následujících několika dnech si Vás dovolí oslovit a poté navštívit člen výzkumného týmu (z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje, Přírodovědecké fakulty UK v Praze), který zpracovává výzkumný projekt s názvem „Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu“ (pro MPSV ČR, blíže viz též: www.geography.cz/illegal.htm) a povede s Vámi interview na dané problémové okruhy – viz příloha. Výzkum má komparativní povahu a poprvé tak umožní sofistikovaně porovnat určité rysy ekonomických aktivit migrantů ve třech zemích – Česku, Maďarsku a Rakousku. Hlavním cílem je výzkum nelegálního zaměstnávání migrantů, avšak důležité jsou i otázky kvazilegálního podnikání cizinců, a proto, můžete-li, prosím, vyjádřete se i k této problematice. Prosíme Vás, abyste se v rámci interview otevřeně vyjádřili k aspektům, které znáte a které nám pomohou poodkrýt povahu tohoto důležitého fenoménu. Interview je anonymní v tom, že nikde nebude uvedeno Vaše jméno, pouze pracoviště. Vaše stanoviska a postřehy pomohou i v dalších výzkumných krocích tohoto projektu: k přípravě Delphi výzkumu expertů i výzkumu situace u samotných ilegálních migrantů. Děkujeme za spolupráci. S pozdravem, V Praze 6. 9. 2005 Doc. RNDr. Dušan Drbohlav, CSc. (hlavní řešitel) Doc. RNDr. Zdeněk Čermák, CSc. RNDr. Dagmar Dzúrová, CSc. RNDr. Eva Janská, Ph.D. Mgr. Dita Čermáková Lenka Lachmanová (členové užšího týmu výzkumníků

Dotazníky A a B ÚVODNÍ TŘÍDÍCÍ OTÁZKY (stejné pro oba typy dotazníků) 1. Občanství: 2. Věk: ………………… 3/I. Jaké je Vaše současné pracovní postavení v ČR, charakterizujte stručně svoji situaci? 3/II. Zařaďte se do následujících kategorií: a) Zaměstnanec – pro někoho pracuji b) ba) Samostatný podnikatel bb) Pracuji dlouhodoběji pro fyzickou nebo právnickou osobu c) Podnikatel - zaměstnávám další pracovníky ca) fyzická osoba cb) právnická osoba (specifikuj – např. sro, družstvo, vos) ………………… d) Jiné postavení (jaké) ……………………. 4. Domníváte se, že je Váš současný pobytový režim (víza, příslušná povolení) legální, v mezích zákona? a) Ano b) Ano i ne (vysvětlete) ………………………………………………………… c) Ne (vysvětlete)……………………………………………………………….. 5. Domníváte se, že dnes pracujete anebo podnikáte v ČR legálně, v mezích zákona? b) Ano i ne (vysvětlete)………………………………………………………….. c) Ne (vysvětlete)………………………………………………………………... 6. Nezávisle na pobytovém či pracovním režimu, domníváte se, že porušujete při své hlavní práci/podnikání nějakým závažným způsobem české zákony či pravidla – např. prodej ve velkém pašovaného zboží, neoprávněné užití „švarc systému“ (vykonávání typicky zaměstnaneckých prací pod rouškou živnostenského oprávnění), vykonávání práce v jiném regionu nebo profesi, než bylo povoleno apod.? a) Ano (vysvětlete) …………………………………………………………………………………………………. b) Ne

U dotazníku A a B následuje 111 otázek rozdělených do 6 oddílů: A. PODMÍNKY V ZEMI PŮVODU B. PŘESUN DO CÍLOVÉ ZEMĚ C.EKONOMICKÉ AKTIVITY PŘEKRAČUJÍCÍ ZÁKON OTÁZKY 40-42 VYPLŇTE PODLE CHARAKTERU VAŠÍ ČINNOSTI (VERZE I – vlastním živnostenské oprávnění, ale ve skutečnosti pro někoho pracuji; VERZE II – vlastním živnostenské oprávnění a podnikám sám a zadávám práci jiným) OTÁZKY 47-51 VYPLŇTE PODLE CHARAKTERU VAŠÍ ČINNOSTI (zohledněte buď že jste vlastníky živnostenského oprávnění, ale ve skutečnosti pro někoho pracujete a máte „mzdu“ nebo jste vlastním živnostenské oprávnění, podnikáte sám nebo zadáváte práci jiným a pak máte vlastní příjem) D. BYDLENÍ A KAŽDODENNÍ ŽIVOT E. SOCIÁLNÍ VZTAHY F. OSOBNÍ CHARAKTERISTIKY

Okruhy expertního dotazníku 1) Expert a jeho pracoviště. 2) Definice. 3) Vnímání a realita. 4) Kvantitativní vývoj. 5) Odlišnosti nelegálních ekonomických aktivit migrantů od „standardních aktivit občanů“ (celkově a podle jednotlivých sektorů ekonomiky). 6) Nejdůležitější důvody proč zaměstnavatelé využívají a nelegálně zaměstnávají migranty (Vás postoj): 7) Základní charakteristiky ekonomicky aktivních nelegálních migrantů (podle odvětví/zaměstnání) z hlediska jejich: 8) Stručná charakterizace toho, jakým způsobem migranti získávají práci na nelegálním trhu práce. Např. jaká je role „migračních sítí“ nebo „etnických sítí“? Jaká je role „profesionálních“ náborových agentur? Kdo jsou typičtí zaměstnavatelé nelegálních migrantů z hlediska odvětví, velikosti firmy/podniku, regionu atd.? 9) Závěrečné otázky

Aktuální stav Expertní interview – hotovo a vyhodnoceno Dotazníky typu A a B – šetření probíhá….

Děkuji za pozornost