Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu 2002 - začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Nástroje územního plánování
Informace z CENIA J. Valta
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
INSPIRE Stav a výhled.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Presentation Title 1st September 2002
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Registr spaloven odpadů
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Fórum výměny informací o BAT, Praha, 28.listopadu 2018
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci IPPC

Požadavky na odbornou podporu implementace IPPC  Soulad se zákonem č. 76/2002 Sb.;  Max. důraz na odbornost zaměstnanců v oblastech BAT, horizontálních aspektů (např. monitoring) a integrovaného způsobu řešení vlivů provozů na životního prostředí;  Spolehlivost poskytování servisu;  Pružnost jednání.

Funkce odborné podpory Integrační (postupné budování databáze informací o environmentální výkonnosti používaných technologií) Odborná v oblasti BAT Informační (vůči úřadům podnikům a veřejnosti)

Systém IPPC podnikové plánování

Hlavní činnosti 1)Zpracování odborných vyjádření k žádosti o vydání integrovaného povolení (§ 11); 2)Spolupráce na kontrole (§ 18); 3)Vedení IRZ (hlava III zákona); 4)Spolupráce na zabezpečování systému výměny informací o BAT (§ 27); 5)Spolupráce s odborem IPPC a EIA MŽP na implementaci IPPC (informační podpora, reporting do EU, projekty PHARE, aj.); 6)Prosazování udržitelného rozvoje a spolupráce s dalšími odbornými institucemi.

Začlenění Agentury do ČEÚ

činnosti Agentury v r personální a technické zabezpečení Agentury zaškolení zaměstnanců (legislativa, BREFy,…) spolupráce na projektech (Phare atd.) navázání spolupráce s dotčenými subjekty v rámci IPPC (KÚ, ČIŽP, odvětv. svazy, VÚ) rozšíření informačních služeb centra IPPC (aktualizace databáze podniků spadajících pro IPPC) účast na systému výměny informací o BAT (projekty v oblasti hutního p. a povrchových úprav) spolupráce na přípravě IRZ spolupráce na odborném výkladu přílohy č. 1 zákona

Struktura AIP k

Plán činnosti Agentury – 2003 Zpracování vyjádření k žádostem o IP Stabilizace zaměstnanců Interní příručky k žádostem po odvětvích Spolupráce na projektech (Phare a dalších) Spolupráce s KÚ, ČIŽP Informační podpora implementace IPPC (i pro podniky) Práce v TPS, TWG, Sledování vývoje BAT (v odvětví bez BREF) Spolupráce na přípravě IRZ

Přehled o zařízeních IPPC (k. 1) Kód Počet zařízení Spalovací zařízení o jmenovitém příkonu větším než 50 MW (a) Rafinerie minerálních olejů Koksovací pece Zař. na zplynování a zkapalňování uhlí mapy dle kategorií, krajů,…

Hlavní části Žádosti o IP (vyhláška č. 554/2002) 5. Popis zařízení a s ním přímo spojených činností 77. Popis surovin a pomocných materiálů, dalších látek a energií, které se v zařízení používají/budou používat a jím jsou/budou produkovány Palivo-energetická bilance, zdroje a spotřebiče, úsporná opatření Vstupy paliv a energií 8. Emise a jejich zdroje; další vlivy ze zařízení 8. 9 Porovnání emisních parametrů zařízení s nejlepšími dostupnými technikami

Žádost o IP pokrač. 9.Charakteristika stavu a ovlivnění dotčeného území 10.Popis dosavadních nebo uvažovaných opatření k předcházení vzniku, úpravě, využívání či odstraňování odpadu 11. Popis dosavadních a uvažovaných opatření k měření a monitorování emisí vypouštěných do životního prostředí 13.Návrh závazných podmínek provozu zařízení a jejich časové plnění !!! ???

Podpora přípravy na podání žádosti o integrované povolení BREFy, info o technologiích EMS/ EMAS (role ISO 14000) EIA Evidence z monitoringu Energetický audit

Příprava na podání žádosti o integrované povolení 1) Konzultace s příslušným KÚ na vhodném termínu podání žádosti a stanovení rozsahu žádosti (souvisejících činností) výhoda dřívějšího podání žádosti o IP – možnost delšího rozfázování platnosti podmínek IP 2) Možnost předběžných konzultací s AIP zejména o - posuzování BAT, - aplikaci horizontálních aspektů (monitoring) - posouzení hledisek z příl. č. 3 zákona o IPPC

Stav příruček BREF Velká spalovací zařízení - 1st draft (03.01) Energetická účinnost (zač. prací 2003) v ČR vznikla v r prac. skupina Monitoring BREF Chladící systémy BREF Ekonomické a Crossmedia vlivy D1 (11.02) Originály na Překlady na a

Když není BREF? Využít informace o běžně se v daném odvětví vyskytujících technologiích a provozních postupech. Tyto informace porovnat z hlediska minimalizace environmentálních dopadů s využitím přílohu č. 3 k zákonu č. 76/2002 Sb., (hlediska pro stanovení BAT)

Zdroje info – když nejsou BREFy (příručky ke karegorii 1 z let 1995 –2000, systém IPC) Projekty AIP – zmapování technologií v oblasti povrchových uprav (2.3 c), 2.6 a 6.7), SVUOM Materiály zpracované svazy/asociacemi

Projekt - analýza připravenosti hutního průmyslu na zavedení IPPC analýza současného stavu environmentální výkonnosti hutního průmyslu dle BREF, analýza ekonomických dopadů implementace zpracování verifikovaného přehledu podniků kategorie 2.1 – 2.5 přílohy 1 zákona navržení podkladů pro sestavení harmonogramu postupného podávání žádostí o IP od provozovatelů existujících zařízení navržení výkladu specifikace kategorií 2.1 – 2.5, navržení seznamu souvisejících činností

Kontakt Monika Přibylová Agentura integrované prevence, Český ekologický ústav T: Kodaňská 10, Praha 10 Kontakt na jednotlivé odborné pracovníky: Agentura IP