Mechanika kapalin a plynů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika kapalin a plynů
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Digitální učební materiál
Mechanika tuhého tělesa
STRUKTURA A VLASTNOSTI
8. Hydrostatika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
7. MECHANIKA TEKUTIN.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Digitální učební materiál
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
9. Hydrodynamika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Mechanika tuhého tělesa
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Dynamika hmotného bodu
Přípravný kurz Jan Zeman
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Transkript prezentace:

Mechanika kapalin a plynů

Vlastnosti kapalin a plynů Základní a společnou vlastností kapalin a plynů je tekutost. Proto kapalná a plynná tělesa nemají stálý tvar, ale přizpůsobují se tvaru okolních těles. Vzhledem k tekutosti označujeme kapaliny a plyny společným názvem tekutiny a mechaniku kapalin nazýváme mechanika tekutin. Kapaliny a plyny mají některé rozdílné vlastnosti. Kapalná tělesa se vyznačují značnou objemovou stálostí. Zcela jiné vlastnosti vykazují plynná tělesa. Proto plynná tělesa nemají stálý tvar ani stálý objem a nevytvářejí ani volný povrch. Na rozdíl od kapalin jsou plyny velmi snadno stlačitelné. Kapaliny a plyny se odlišují také různou tekutostí. Příčinou rozdílné tekutosti je vnitřní tření, které se projevuje vznikem odporových sil působících proti směru vzájemného tření.

Vlastnosti kapalin a plynů Ideální kapalina je dokonale tekutá, bez vnitřního tření a dokonale nestlačitelná. Dokonalý plyn je rovněž dokonale tekutý a bez vnitřního tření, ale při tom dokonale stlačitelný. Při odvození některých zákonitostí budeme dále považovat ideální kapalinu a ideální plyn za spojité prostředí neboli kontinuum, tzn. že nebudeme přihlížet k jejich částicové struktuře, i když právě z této částicové struktury vyplývají některé jejich vlastnosti.

Tlak v kapalinách a plynech Důležitá fyzikální veličina, která charakterizuje stav tekutiny je tlak p. Jednotka tlaku je pascal Pa. Ze vztahu pro tlak vyplývá, že K měření tlaku používáme manometry.

Tlak v kapalinách vyvolaný vnější silou Pascalův zákon. Tlak vyvolaný silou, která působí na kapalné těleso v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný.

Tlak v kapalinách vyvolaný vnější silou Hlavní částí hydraulického zařízení jsou dvě válcové nádoby nestejného průřezu, u dna spojené trubicí. Působíme-li na menší píst o průřezu S1 tlakovou silou F1, vyvolá tato síla v kapalině tlak p = F1/S1, který je ve všech místech kapaliny stejný. Proto na širší píst o obsahu průřezu S2 působí kapalina tlakovou silou F2 .

Tlak v kapalinách vyvolaný tíhovou silou Velikost hydrostatické síly závisí na hustotě kapaliny, na obsahu dna a na hloubce pod volným povrchem kapaliny.

Tlak v kapalinách vyvolaný tíhovou silou Hydrostatické paradoxon – tlaková síla nezávisí na tvaru nádoby

Tlak v kapalinách vyvolaný tíhovou silou Hydrostatický tlak je přímo úměrný hustotě kapaliny a hloubce místa pod volným povrchem kapaliny. Ve spojených nádobách jsou hustoty kapalin v převráceném poměru k výškám kapalin nad společným rozhraním.

Tlak vzduchu vyvolaný tíhovou silou Tlak vyvolaný atmosférickou tlakovou silou se nazývá atmosférický tlak. . Základem pro měření atmosférického tlaku se stal Torricelliho pokus. Hodnota atmosférického tlaku se rovná hodnotě hydrostatického tlaku rtuťového sloupce v Torricelliho trubici.

Vztlaková síla v kapalinách a plynech Síla, která tělesa v kapalině nadlehčuje, se nazývá vztlaková síla a má opačný směr než tíhová síla , kterou na těleso působí Země. Archimedův zákon:

Vztlaková síla v kapalinách a plynech těleso klesá těleso se vznáší těleso stoupá těleso plove

Proudění kapalin a plynů Převažuje-li pohyb kapalin nebo plynů v jednom směru, mluvíme o proudění. Proudnice je myšlená čára, jejíž tečna v libovolném bodě má směr rychlosti v pohybující se částice.

Proudění kapalin a plynů Pro ustálené proudění kapaliny zavádíme veličinu objemový průtok Qv Rovnice spojitosti toku neboli rovnice kontinuity:

Proudění kapalin a plynů Při ustáleném proudění ideální kapaliny je součin obsahu průřezu S a rychlosti proudu v v každém místě trubice stejný.

Bernoulliho rovnice Pro proudění ideální kapaliny ve vodorovném potrubí platí: Součet kinetické a tlakové potencionální energie kapaliny o jednotkovém objemu je ve všech částech vodorovné trubice stejný.

Bernoulliho rovnice

Výtoková rychlost kapaliny: Bernoulliho rovnice Výtoková rychlost kapaliny:

Bernoulliho rovnice Demonstrace podtlaku Foukáme-li mezi dva svisle zavěšené listy papíru, vzniká mezi nimi podtlak a působením atmosférického tlaku se listy přitahují. Jde o aerodynamické paradoxon.

Proudění reálné kapaliny Vektory rychlostí při proudění reálné kapaliny trubicí.

Proudění reálné kapaliny Obtékání tělesa při menších a větších rychlostech proudění.

Aerodynamická odporová síla C je součinitel odporu, závisí na tvaru tělesa  je hustota vzduchu S je obsah průřezu tělesa kolmého ke směru pohybu v je velikost relativní rychlosti

Aerodynamická odporová síla Hodnoty součinitele odporu pro různé tvary těles.

Aerodynamická síla Při obtékání nesouměrného profilu těles (např. nosné plochy letadla) „vzniká“ aerodynamická vztlaková síla, která působí proti tíhové síle a umožňuje vznášení těles ve vzduchu.

Literatura: RNDr. M. Bednařík, CSc. – Mechanika Použité zdroje: Internet, AMD ČR Vyrobeno v rámci projektu SIPVZ Gymnázium a SOŠ Cihelní 410 Frýdek-Místek Autor: Mgr. Libor Lepík Rok výroby: 2006