Opakování učiva pro 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Identifikátor materiálu: EU
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
L ICENCE SOFTWARU. O BSAH Open source software Freeware Donationware Plná verze Trial Shareware Demo.
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Software Dělení programů.
Právní aspekty užívání software
Systémový software Aplikační software
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
R ISKUJ. C O JE VÍC ? /4 Nápověda.
Základní součásti PC Základní Škola.
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Identifikátor materiálu: EU
T1: Základy práce s počítačem
Základní pojmy v informatice
Práce s operačním systémem
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Počítač a jeho složení.
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
HARDWARE Co je to ?.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy ve výpočetní technice
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
INFORMATIKA – složky a soubory
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Opakování učiva pro 8. ročník Informatika Opakování učiva pro 8. ročník http://www.alfacomp.cz

Co znamenají pojmy software, hardware, Internet? Software jsou počítačové programy (Word, Excel, Gimp) a počítačová data (texty, obrázky, videa, zvuky). Programy vždy zpracovávají datové soubory, ne naopak! Hardware je technické vybavení počítače (klávesnice, monitor, tiskárna, grafická karta i samotný počítač). Internet je celosvětová počítačová síť. Není to program! Program na prohlížení internetových stránek je například Internet Explorer.

Vyjmenuj alespoň 12 součástí počítače Počítačová skříň, základní deska, napájecí zdroj. Procesor, chladič procesoru, operační paměť. Grafická karta, zvuková karta, síťová karta, TV karta. Harddisk, DVD mechanika, čtečka paměťových karet. Ventilátory. http://www.alfacomp.cz

Co je to harddisk a co je na něm uložené? Harddisk je zařízení, které slouží k trvalému ukládání dat. Je na něm uložený operační systém, všechny programy a počítačová data (obrázky, filmy, texty, audio soubory). http://www.alfacomp.cz http://www.alfacomp.cz

Jak dělíme soubory? Soubory dělíme na: Programy a spustitelné soubory – slouží pro zpracování datových souborů. Například Word, Skype, Internet Explorer, Windows Media Player. Datové soubory (data) – patří sem textové soubory, obrázky, zvuky (audio) a filmy (video).

Vyjmenuj přípony souborů Programy a spustitelné s. - Textové soubory - Obrázky - Video (filmy) - Audio (zvuky) - exe, bat, vbs, cmd txt, doc, xls, ppt, pdf, html png, jpg, gif, bmp avi, mov, mpeg, flv, mp4, wmv mp3, wma, ogg, wav

Popiš programové licence: komerční software, OEM software, shareware, freeware, open source Komerční software – vždy placený, kvalitní, plně funkční a neomezený program. Na více počítačů je potřeaba koupit tzv. multilicenci. OEM software – stejné jako komerční, ale mohu jej koupit pouze s novým počítačem za výrazně levnější cenu. Není přenosný na další počítač. Shareware – komerční program, který mohu vyzkoušet po určitou zkušební dobu. Po jejím uplynutí se program zablokuje a musím jej koupit. Freeware – je zdarma vždy pro domácnosti, firmy jej někdy musí platit. Program je plně funkční a časově neomezený. Nesmí se měnit a prodávat. Open source – je vždy zdarma pro domácnosti i firmy. Je plně funkční a časově neomezený. Programátoři jej mohou měnit a vylepšovat. Nikdy se nesmí prodávat. Patří sem například OpenOffice a Gimp.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.